НАТО няма да ограничи ПРО-то заради заплахата от КНДР

Алиансът обяви, че не може да приеме руските искания
13 яну 2016 09:14, Елка Василева
41
НАТО няма да ограничи ПРО-то заради заплахата от КНДР
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО не могат да приемат руските искания за ограничаване на противоракетната си отбрана, тъй като съществува заплаха от Северна Корея, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица КНДР заяви, че е изпробвала водородна бомба, което би означавало подобряване на капацитета й да удари Япония и САЩ и това укрепва решителността на Вашингтон да подсили противоракетната отбрана, на която се противопоставя Русия.

"Няма да се съгласим да ограничим системите си, защото ни е нужна гъвкавост за справяне с динамичната и развиваща се заплаха", каза заместник помощник държавният секретар за контрола над въоръженията Франк Роуз.

"Северна Корея има голям брой балистични ракети и често ги тества", каза Роуз и добави, че КНДР вече може да достигне Южна Корея и по-голямата част от Япония, както и потенциално САЩ.

САЩ поемат по-голямата част от противоракетния щит на НАТО, но през 2012 г. Алиансът се съгласи да развие капацитета си за противоракетна отбрана в Европа.
Румъния прие да разположи отбранителна система на територията си, а в Турция вече има радар за засичане на ракети. През септември САЩ изпратиха в Испания ескадрен миноносец - един от четири кораба, които са част от противоракетния щит. От 2018 г. и Полша ще приеме елементи от този щит, като изграждането на обекта започва тази година.

"Тези съоръжения имат за цел да отбраняват европейската част на НАТО от заплахи, идващи извън евроатлантическата зона. Те не са насочени срещу Русия", увери Роуз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че щита е срещу Русия. Ракетите на Северна Корея падат и сами. Напълно нормално е Русия да разположи ядрени ракети към Европа. Благодарение на НАТО студената война се върна, те не спряха да провокират години наред.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тогава да го разположат в Япония и Ю. Корея, защо в Полша и Румъния. Ама не ясно е, че обграждат Русия!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
18 + 19+18+~30+12+15+17=129 самальота, но...лоша новина, на летището "Хмеймим" кипи строителна дейност. Не, не го стесняват, разширяват го. Дори от спътник личи!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миналата година, прогнози на nationalinterest.org/ "Russia might deploy as many as 120 additional combat aircraft to the region"Познаха, кучетата!
28
0
 
5
 
! Отговори
над 120 самальота преди 8 години
Су-27СМСу-30СМСу-34Су-24МСу-25СММи-8 Ми-2418 + 19 18 ~30 12 15 17C 17 ноября 2015 года авиационная группа сведена в авиационную бригаду оперативного назначения и увеличена за счт группировки, базирующейся на территории России[1][21].Разведывательное сопровождение осуществляет самолт Ил-20M1[24].
27
1
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 8 години
До АнонименИ един съветски мармот завиваше байкалчета в станиол.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен100 руски военни самолета кацнаха в базата "Хмеймим"бяха 20, ама ти си гледал клипчето 5 пъти :)
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПреди няколко месеца 100 руски военни самолета кацнаха в базата "Хмеймим" в Сириятам няма толкоз място бе уши, само 20-тина се събират :))))
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Закакво ниеНАТО е пълен провал,нямат успешно завършена мисия а бюджета е огромен и никой не знае за какво се харчи,те създават изкуствени заплахитова всичкото сам ли успя да го измислиш? *** ти си уникален каскет бе :)
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко месеца 100 руски военни самолета кацнаха в базата "Хмеймим" в Сирия. Видяха ги едва като кацаха, снимани от местни съгледвачи на ИД. ВКС на Русия бяха блокирали радарите на НАТО - със спътници, самолети и кораби за противорадарана борба. Крилатите ракети летят на 50 м. над терена и ПРО-то е абсолютно ненужно. Разбира се, именно ПРО-тата ще бъдат унищожени в първите минути на военен конфликт, за по-сигурно.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циркникаква ПРО на НАТО не можа да ги засечеСтрахотен анализ, браво, так держать! Я кажи сега защо Русия толкова реве против ПРО? Нали нейните ракети уж, а? Или май не?
21
8
 
3
 
! Отговори
до цирк преди 8 години
Ми като са им толкова велики ракетите, какво мрънкат Руснаците, а? Може би защото са прелетели безпрепятсвено ракетите, защото НИКОЙ НЯМА ИНТЕРЕС ДА ГИ СПИРА! Логика му се вика! Много помага в живота и пари могат да се правят с нея!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът изобщо не е "простичък" но съм убеден че решението е.Единственото което трябва да направим е да разберем че има по-важни неща от самите нас.Това за което говоря е поколенията след нас.Страх ни е да се опитаме да променим нещо като народ.Всяка от тези държави за които говорим е претърпяла революция.Мисля че повече се страхувам от отговорите които трябва да дам на децата си след години когато неминуемо ми зададът въпроса защо?Защо не сме опитали да променим нещо,защо сме се примирявали
19
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия няма никакво право да протестира, това са съоръжения изграждащи се на чужда територия!НАТО е пакт от суверенни държави, които не дължат обяснение на никой за действията си на собствена територия, още повече при изграждането на ЗАЩИТНИ съоръжения!руснаците са кварталния крадец, който е с километрично досие, но протестира, че съседите му си слагат охранителна система, с аргумента, че това ще накърни НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ..(които са да ви окраде!!!)Блестяща руска логика, срам и позор!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека не се делим на 2 или 3 страни и да подържаваме на големите сили,нека не бъдем конформисти и нека вземем нещата във собствената ни държава в наши ръце.Истината е че никой от тези които коментираме няма да оправят положението в нашата родина.Родината е наша на народа но държавата вече не.Изплъзва ни се под носовете,отнемат ни всичко което имаме,материално и духовно.Превръщат ни в егоисти които се интересуват единствено от собственото си положение,за да забравим че когато сме заедно сме силни
17
8
 
20
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Каква ПРО какви 5 лева? руските крилати ракети изстреляни от кораби в Каспийско море прилетяха 1500 км. през Иран и Ирак като поразиха точно целите в Сирия и никаква ПРО на НАТО не можа да ги засече. Това беше демонстрация за ястребите.
16
0
 
6
 
! Отговори
щемибъдетеблагодарни преди 8 години
Току-що гледах в Тубата потресаващо откровеното и поучително изказване на грузински академик. Дава исторически разрез и изводи за днешния ден. Много силно. Браво! Клипът се наричаГрузин сказал то, о чем многие даже бояться подумать. watch?v=uAneSKeJBrg
15
13
 
6
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Щитa ни е необходим кaто слънцето и въздухa, русиятaдaдуекaвaлa
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи все пак признават че до оня ден освен за ПРОвокации тоя щит не служи за нищо и сега пак си е така. O забравих, ще прихванат водородната бомба на дебелия Ким във въздуха и над европа ще се посипят радиационни молекули.
13
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очакваме вой на умряло откъм източния фронт :)Русия много добре знае, че е отвсякъде заобиколена. Мачкането на коочината продължава!