Арестувани са четирима за нападението в Джакарта

Индонезия от седмици е на нокти заради ислямистка заплаха
14 яну 2016 11:52, Елка Василева
0
Арестувани са четирима за нападението в Джакарта
Снимка: Reuters

Полицията в Индонезия арестува четирима души, за които се предполага, че са участвали в нападението с огнестрелни оръжия и експлозиви в центъра на столицата Джакарта, отнело живота на поне шест души, предаде Ройтерс.

Нападението бе извършено срещу кафене Starbucks на една от най-оживените улици в центъра на Джакарта, на около два километра от президентския дворец, отбеляза Асошиейтед прес.

Още по темата

Някои от експлозиите станаха до известния търговски център "Саринах", където местни хора и чужденци посещават McDonalds и други ресторанти със западна кухня.

От отсрещната страна на улицата са кафенето Starbucks, театър "Джакарта", Pizza Hut и офис сграда. На метри от кръстовището има офис на ООН, а недалеч оттам има правителствени сгради и няколко посолства.

В същата зона е и централната банка на Индонезия, където днес имаше заседание и по-късно беше оповестено решение за лихвените проценти.

Индонезия от седмици е изправена на нокти заради ислямистка заплаха, а полицията за борба с тероризма предприе строги мерки срещу хора, заподозрени във връзки с "Ислямска държава".

"Получавали сме преди заплаха от "Ислямска държава", че Индонезия ще попадне под светлината на прожекторите", каза пред журналисти говорител на полицията, въпреки че засега не се знае кой е отговорен за атентата.

Индонезия има най-многобройното мюсюлманско население в света. По-голямата част от индонезийците изповядват умерена форма на исляма.

Страната преживя вълна от екстремистки нападения в първото десетилетие на 21 в., най-кървавото от които бе бомбен атентат в дискотека на остров Бали, при което загинаха 202 души.

Оттогава полицията успешно ликвидира местни клетки, но властите напоследък се притесняват от нови нападения, които могат да бъдат вдъхновени от групировки като "Ислямска държава" и извършени от индонезийци, върнали се от джихад.

Тревогите на Запада се увеличиха драстично след нападенията в Париж и това в Калифорния от миналия декември, когато загинаха 14 души. Но в спиралата на насилието бяха въвлечени и мюсюлмански държави, смятани за по-умерени. Във вторник сирийски атентатор самоубиец се взриви в Истанбул и отне живота на 10 германски туристи. Според турските власти нападателят е имал връзки с "Ислямска държава". Индонезийските власти се заеха този месец още по-активно да преследват екстремисткия лидер Сантосо в джунглата на остров Сулавеси. Сантосо е най-известният поддръжник на групировката в Индонезия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: нападениеИндонезия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари