Големият страх в Европа – страхът от исляма

Британската и американската преса за мигрантите в Европа
14 яну 2016 10:30, Елка Василева
53
Големият страх  в Европа – страхът от исляма
Снимка: архив, Reuters

Германската крайнодясна и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" достигна най-високото си равнище на подкрепа на фона на нарастването на опасенията за миграцията в страната, пише британският в. "Индипендънт".

Партията е на трето място по подкрепа след консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, отбелязва изданието и припомня, че новопристигналите се обвиняват за серията нападения в Кьолн през новогодишната нощ. Последвалото насилие в Лайпциг, при което крайнодесни извършваха вандализъм срещу търговски обекти, собственост на лица от малцинствата, е в рязък контраст с политиката на германското правителство и приема, на който се радваха мигрантите миналата година, подчертава в. "Индипендънт".

Канцлерът Ангела Меркел неотдавна промени тона си по отношение на бежанците, като заяви, че Европа е уязвима към бежанската криза. В същото време десните популистки партии са във възход в Швеция, Холандия и Франция, отбелязва британското издание.

Германският канцлер трябва да се справя със съпротива и в собствената си партия, след като над 40 политици подписаха петиция за затваряне на германските граници за търсещи убежище, пише в. "Телеграф". Меркел беше подложена на силен натиск да промени политиката на "отворени врати" за бежанците, след като се разкри, че търсещи убежище са основни заподозрени за сексуалните посегателства над жени в Кьолн.

Посегателствата доведоха до засилване на разделението в Европа, а мигрантската криза засилва общественото безпокойство, макар че извършителите са нищожна част от над един милион бежанци в Германия, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Крайнодесните политически партии, които отдавна използват старите стереотипи за тъмнокожи чужденци, които заплашват европейската идентичност и сигурност, побързаха да се възползват от съобщенията за атаки. Това е фактът, за който никой не е готов да говори - че големият страх е страхът от исляма, подчертава Александър Бетс, директор на Центъра за бежански изследвания в Оксфорд, цитиран от американското издание.

Според него повечето политици от водещите партии не са успели да успокоят тези обществени страхове, нито да осигурят достатъчна яснота в дебата за миграцията. Това създава вакуум, от който се възползват антиимигрантските лидери, подчертава Бетс, който предупреждава, че ако не се предприемат бързи мерки, обществената подкрепа за приемането на бежанци може да се срине.

В Америка, както и в Европа, периодите на враждебност към имигрантите често са следвали случаи, при които чужденците са обвинявани за престъпността и други проблеми, припомня в. "Ню Йорк таймс". Но статистическите изследвания показват, че поне в САЩ имигрантите са далеч по-законопослушни от местните жители, независимо от расата, класата или равнището на образованието си. Те обаче винаги са удобна изкупителна мишена, заявява Уолтър Юинг, старши изследовател в Американския имигрантски съвет, организация с идеална цел във Вашингтон.

"Винаги е лесно да се обвини другата група за всички проблеми на обществото", подчертава Юинг. Данните показват, че между 1990 г. и 2013 г. броят на родените в чужбина жители на САЩ почти се е удвоил, а броят на нелегалните имигранти е нараснал тройно. Свързаните с насилие престъпление и престъпленията срещу собствеността обаче са спаднали с 48 и 41 на сто, а родените в САЩ попадат далеч по-често в затвора, посочва американското издание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: миграцияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Надявам се "Алтернатива за Германия" да спечели 20% на изборите и да играе ролята на силна опозиция в началото, а на следващите избори да е водеща политическа сила, подобна на ФН въвФранция. АзГ е единствената разумна истинска АЛТЕРНАТИВА на престъпната противонародна политика на Меркел и коалиционното правителство.
34
1
 
7
 
! Отговори
Нормално в САЩ преди 8 години
араби сирийци и друга пасмина фанатици има само 0.8% от населението. Повечето хора които отиват там от 1990 както ние сами можем да констатираме са източниоевропейци. Тук са живели в комунизъм, високо образовани и силно наплашени от закона естествено, че ще го спазват повече от техните *** по гетата. Нашите отиват да работят не да крадат. Тия идват на почивка и социални помощи искат всичко но не и да бачкат ми какво да правят освен престъпления !!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Това е подвеждащо, защото от родените в сащ н.е.г.р.и също има много престъпници. Така че е много правилно да се обвиняват етн0си защото причината наистина е в тях както ние много добре знаем в България. Само че т0лерастията не позволява на Юинг да нарече нещата с истинските им имена. Т0лерастията и либерализма превръща хората в лицемери!
32
1
 
6
 
! Отговори
страшно преди 8 години
да наистина страшно ще става в Европата с тази *** която е с долно ниво на познание на живота ,с тяхните преди векове предрасъдаци и фанатизми а сега с подплатени нови средства дрога,алкохол и промиване на мозъците за тяхния зомба аллах ще ислямисат цяла европа ако не се осъзнаят евростатистите от брюксел и не слушат закрилия се под чувал американски ислямист
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
horata si jiveeha mirno i poslushno dokato ne doyde golyamata ' tsivilizatsia' zapada da gi bombardira tryabva da se izselyat kolkoto se moje po veçhe myusyulmani v evropa dokato se islyamizira napilno
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до оня ден ги плашеха с Русия и Путин...кво става...???
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението не искаше и да чува за прием на исмялисти, а политиците ги посрещнаха с отворени обятия. Какво друго можеше да стане?
28
1
 
7
 
! Отговори
Кой не учи история? преди 8 години
... вандализъм срещу търговски обекти, собственост на лица от малцинствата - в миналото също е имало подобни изяви, например така наречената Кристална нощ. По онова време, за да стане един немец доцент в родната си Германия, освен научна продукция и преподавателски стаж, е трябвало да плати дарение на едни хора. Те не били етнически немци, но гражданството им било германско.Сега пък едни други хора, отскорошни пришълци, ядат от немските подаяния и за забавление превъзпитават германките
27
1
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 8 години
Ха, пуснаха вълка в кошарата сега вече се страхували...
26
2
 
16
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
2016 година ще бележи началото на КРАХА на Европейския съюэ, който в края на годината ще престане да съществува!!! Еврото определено ще се ТРАНСФОРМИРА!!!
25
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големият страх на Европа е страхът насаждан от "медиите" по заповед от някого.
24
3
 
42
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
Добре, значи атентатите ги извършват мюсюлмани!Зверските изнасилвания и разчеквания на жени ги извършват също мюсюлмани!Асимилацията на местното население чрез брутално по-висока раждаемост се осъществява също от мюсюлмани!Подмяната на основните етноси в страните и арабизирането на страни се извършва от мюсюлмани?И някак си статията казва, че тези хора са полезни за Европа и трябва да са тук?Що за перверзия?
23
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние българите знаем, че страхът от исляма е напълно основателен. Имаме исторически спомен за това. Нали с призивите за свещена война турците завзаха половин Европа преди 500 -600години?Страхът се засилва, особено сега, когато виждаме прииждащите ислямски военни подразделения, минаващи нашата граница и прегазващи страната ни за броени дни, дъвчейки хашиш за сили. После пък поради липсата на хашиш, но натряскани с алкохол бойците на исляма изнасилват и ограбват до размери, които и сега се крият.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали трябва да се докарат всякакви, за да се направи едно колониално блато, за да се подбият заплатите на основното население и да има по-големи печалби за компаниите. А сега то не било шоколад, а лай'но.
21
1
 
6
 
! Отговори
Пулев преди 8 години
До Я-яЕй !!! И ти нещо умно да напишеш !!!
20
1
 
19
 
! Отговори
пешко преди 8 години
Но както вече всички знаем, законите в българия, а и в европа се прилагат избирателно и важат за част от населението, а за друга не. И това не е само този закон, а също и редица други
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
USA черпи муслимигранти, кажете благодаря:)
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С право се страхуват хората - никой не иска да го гърмят талибани.Извършителите били нищожна част и бежанците,нищо не били направили.Интересно *** писал статията ако ги види наживо колко памперса ще напълни само от гледката?
17
1
 
20
 
! Отговори
men преди 8 години
всичките *** да се съберат в трудови лагери без право на свободно придвижване женските отделно от мъжките за да не се плодят и да дйлкат там павета и да обезвреждат мини за по една *** сух хляб и една рядка топла супа на ден. да видите как веднага ще си спомнят от къде са че и пари за обратен билет ще си намерят. никой в европа не е длъжен да им предоставя жилище, храна, образование и работа. ако предложим на тези негодници трябва да предложим равни права на 8 милиарда човешки същества.
16
2
 
19
 
! Отговори
пешко преди 8 години
Всички нелегални мигранти са закононарушители. 100%.Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до тр