Русия дава убежище на Асад? Не е толкова налудничаво

Русия и Западът не спорят дали, а кога той да се оттегли
14 яну 2016 19:13, Елка Василева
153
Русия дава убежище на Асад? Не е толкова налудничаво
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Проблемът кой ще наследи властта в Сирия остава много важен, но идеята, изказана от германски журналист, си струва да бъде обсъдена на предстоящите преговори.

В новогодишно интервю за германския таблоид "Билд" руският президент Владимир Путин намекна, че Русия няма нищо против да предостави убежище на сирийския президент Башар Асад. Международните преговори за уреждане в Сирия би трябвало да започнат в Женева по-късно този месец, и този въпрос би могло да бъде включен в техния дневен ред като един от вариантите, пише Мари Дежевски за в. "Гардиън".

Ще е разумно да сме предпазливи обаче. Идеята за изгнание на Асад в Русия изглежда не е била повдигната от Путин, а от германския интервюиращ, напълно естествено търсещ новина. А отговорът на руския президент едва ли може да бъде окачествен като ентусиазиран. Путин винаги е бил експерт в политическото протакане, като не отхвърля, но и не се съгласява с предложенията, които чува. И отговорът му в хода на интервюто - че е "прекалено рано" за обсъждане на въпроса - напълно се вписва в тази схема.

Още по темата

От съществена важност е и фактът, че нито във въпроса, нито в отговора бяха споменати каквито и да са срокове, макар че именно това е най-важното за бъдещето на Асад. До каква степен Русия е решена да запази властта на Асад и неговия кръг често се преувеличаваше в западните медии. Путин никога, доколкото ми е известно, не е изключвал въпроса за евентуално оттегляне на Асад. Това, за което спорят западните лидери и Русия не е дали, а кога.

Руският приоритет е, и винаги е бил, да се предотврати на всяка цена пълното разпадане на сирийската държава. Това е причината Русия да започне толкова прибързано военната си намеса миналия септември, опасявайки се, че силите на "Ислямска държава" и борещите се срещу Асад бунтовници се приближават към Дамаск.

Русия подкрепя Асад на първо място не като политически съюзник и приятел - хладното и снизходително поведение на Путин по време на посещението на Асад в Москва миналия октомври би трябвало да покаже, че това не е вярно - а защото, от гледната точка на Путин и неговите съветници, Асад е всичко, което стои между Сирия и хаоса.

Вярно е, разбира се, че Сирия е обхваната от гражданска война и обширни територии са извън контрола на правителството. Но е вярно също така, че колкото и британският премиер Дейвид Камерън да говори за 70 000 "умерени" бунтовници, които чакат своя час, няма единна политическа или военна сила, готова да заеме мястото на Асад.

Както искането на Запада Асад да си ходи, така и настояването на борещите се против Асад бунтовници, че не може да се сключи споразумение, докато той е на поста си, са напълно нереалистични, докато няма никой и нищо, които да могат да го заменят.

Кошмарът на Русия е, че това, което се случи в Ирак и в Либия - при което режими се сменят със сила, без да се мисли особено за утрешния ден - ще се повтори и в Сирия. Предвид че все още плащаме цената на тези две намеси, е трудно да се разбере защо това не е и кошмарът на Запада.

Русия не без основания се страхува, че ако сирийската държава бъде унищожена, няма да има никакви институции, върху които новото правителство да надгражда и условията ще станат още по-лоши, отколкото вече са - не само за сирийците, а в целия регион. Руската позиция е, че бъдещето на Сирия и това на Асад трябва да се решат на парламентарни избори.

Тази позиция може да бъде подложена на критика по няколко направления: че условията в Сирия в момента и в обозримото бъдеще едва ли способстват за произвеждането на заслужаващи доверие избори; че това е коварен руски план, който да помогне на Асад да спечели нов мандат и - не толкова убедителното - че разграничението между бъдещето на Асад като индивид и запазването на сирийската държава е донякъде съмнително.

Но изявлението на Путин, че не изключва предоставяне на убежище на Асад в Русия, може да се разглежда най-добре в контекста на бъдещите преговори. Това е вариант, който може да се разглежда като един от многото.

Путин заяви пред в. "Билд", може би леко иронично, че да се предостави на Асад убежище в Русия ще бъде не по-трудно, отколкото на Едуард Сноудън, и това е вярно; малко вероятно е САЩ да възразят.

От друга страна, Русия никога не е приемала с отворени обятия лидери, които са били отхвърлени от народа си. Москва отрича някога да е предлагала убежище на Саддам Хюсеин (макар че се смята, че се е опитала да се договори за това с една или повече страни от Персийския залив).

Под въпрос е и дали Асад, който е получил част от образованието си във Великобритания, ще сметне Русия - дори мекият климат на примерно Сочи - за приемливо място за пребиваване. От друга страна, когато удари часът, той няма да има голям избор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янукович се измъкна в последния момент, Асад все още има.шанс да отърве народния съд да бъде пребит с камъни от собствения си народ, но кадафи, Слободан Милошевич или садамчо хюсеинов страни московски приятелчета не бяха толкова щастливи
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се знаеше още от началото, къде се скри Янукович ?
86
0
 
2
 
! Отговори
гугъл Людмила Савчук преди 8 години
До до 133117 разбира се че според дежурните руски *** в русия всичко е мед и масло и рози и т.н. Само че останалият свят е глупав и не вярва на руските *** ха ха ха ха ха ха кажи тогава на управниците и милиардерите от москва това че да си върнат обратно имигриралите деца от западните страни ааааа ха ха ха ха ха
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охоо...победителите от сега мислят къде ще се крият след победата.Въпросът не е кой ще даде убежище на Асад,въпросът е кой ще даде убежище на Путин...ако успее да се отърве.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остана ли някой диктатор-касапин по Света, който да не е прибран от русия, понеже никой друго не го иска?
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайтът ви е помийна яма с тия боклучави материалчета на отчаяната западна пропаганда, кито редовно отпечатвате.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе, плюнкин не му ли беше обещал че ще е на трона вечно до гроб, като баща си ? Между другото при тези джамии които плюнкин строи в москва на Башар Асад може и да му хареса там в масквата
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много грубо се ибава с рускопоклонниците момчето с валутите :-) браво бате, само така, вдига им кръвното на атакистите :-)
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ви ги измисля тези заглавия на статиите от жълтия ви вестник ? Не било толкова налудничаво ? Това беше ясно и на децата от самото начало , къде е сега Янукович ? Спасиха го от линч в центъра на Киев , днес путин даже прати армия и самолети да предпазят от линч Башар Ал Асад
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен130 освен ако долара не стане национална валута в раша няма никакъв начин да се ползва резерва за покриване на дефицит Разбира се МОЖЕ да си КУПИШ рубли с Валутния си резерв НО НЯМА КОЙ ДА ТИ ГИ ПРОДАДЕ между другото лихвите в раша са ТРИ ПЪТИ ПО ВИСОКИ
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен130 КАК точно ще стане това хибритче Някой ЩЕ ИМ ПРОДАДЕ РУБЛИ на руснаците (((
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диктаторите се подкрепят! Няма да е първия който Русия ще приюти
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 126 възможно е някога в бъдещето МЕЖДУ ВРЕМЕННО ДНЕС 1 бг Лев е 42.57 златни руски рубли А ВЧЕРА БЕ САМО 41.26 рубли
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна гривна 1 за 3 .15 ЗЛАТНИ РУСКИ РУБЛИ
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 124 курсовете са реални ПАПУАНСКАТА НОВА ГВИНЕЯ КИНА е 1 за 25.27 златни руски рубли
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Етиопския БИР е 1 за 3 .58 руски рубли
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен122 вече се гавриш
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен120 стига с тези курсове, рублата е скъпа и тепърва ще се обезценява още както и петрол, САЩ почнаха да изнасят петрол, а защо ? Защото по света се появяватвсе повече и повече електрически коли, русия ще го духа в скоро време
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еритрейската Нафка е 1 за 4.53 златни руски рубли
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен109 че той къв путинист ще е ако не лъже ?