Русия не е основен враг на САЩ, пишат руски издания

Обама посочи тероризма и нестабилността като основна опасност
14 яну 2016 11:00, Елка Василева
63
Русия не е основен враг на САЩ, пишат руски издания
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

В традиционната си реч "За състоянието на Съюза", която президентът на САЩ произнася пред двете камари на Конгреса, американският президент Барак Обама направи равносметка на управлението си, пише руският в. "Комерсант". По отношение на вътрешната политика президентът на САЩ наблегна на икономиката, енергетиката, здравеопазването, образованието, научния сектор и защитата на околната среда. "Икономиката на САЩ е в прекрасно състояние, което позволи на президента да напомни на американците, че не всичко е толкова лошо, колкото изглежда", цитира изданието мнението на професора по история Антон Федяшин от Американския университет във Вашингтон.

Още по темата

Външнополитическата част на речта подчертаваше идеята за световното лидерство на САЩ, което Обама представи като безспорен факт, пише в. "Комерсант". Обама наблегна на военната сила на САЩ и американските разходи за отбрана, посочва изданието, като отбелязва, че близо 15 години след обявяването на американския поход срещу тероризма международният тероризъм не само не е победен, но и се е превърнал в неизмеримо по-могъща сила.

В. "Комерсант" цитира и мнение на Фьодор Войтоловский, заместник директор на Института по световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките, който отбелязва, че САЩ са осигурили относителната безопасност на собствената си територия срещу възможни атентати, но в глобален мащаб опасността от нападения е нараснала в пъти. Проблеми има и по традиционно приоритетното евроатлантическо направление. "Едва ли някой от съюзниците на САЩ ще се съгласи, че с влошаването на отношенията с Русия Европа е станала по-безопасна", подчертава Войтоловский.

Тероризмът и нестабилността бяха посочени като основна опасност пред САЩ в един от най-оптимистичните отчети на Обама пред Конгреса, пише и в. "РБК дейли". Американският президент говори много за "Ислямска държава", но Русия беше спомената само три пъти, подчертава изданието - във връзка с Китай, с космически спътник и с Украйна, която се изплъзва от орбитата на Москва.

"Вместо да се хвали с "излизането на Украйна от орбитата на Москва", Обама би трябвало да признае главния си провал: от орбитата на САЩ излезе страна като Русия", цитира в. "РБК дейли" изявление на Алексей Пушков, председател на комисията по външни отношения към Думата.

В речта си Обама се концентрираше на четири главни въпроса - как да се осигурят равни икономически възможности за всички, как да се гарантира, че технологиите ще работят в полза на страната, как да се запази сигурността на САЩ и да се запази лидерската им роля в света, и на последно място, как политиката да работи в полза на хората, обобщава в. "Независимая газета".

Републиканците обаче подложиха на критика мнението на президента, заявил, че "Ислямска държава" не е заплаха за съществуването на САЩ. Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида и потенциален кандидат за президент на Републиканската партия, заяви че Обама подценява заплахата от ислямистката групировка, отбелязва руското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩРусияБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин + диктатура на КГБ = Октомврийска революция !
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейтинга на Путин пада с всеки измит ден. Руския главнокомандващ знае как се вдига рейтинга в Русия. Или с малки победоносни войни или с кървави атентати за наплашване и консолидиране на населението около "лидера". Лошото е че вече няма пари за победоносни войни, следователно руснаците да се стягат за второто.
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка не нарича Русия свой враг.Но Русия нарича свои врагове много от западноевропейските държави и САЩ.Така руснаците живеят в страх и мразят всички...А западния свят си живее щастливо.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече Путин, толкова по-малко Русия !
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия никога не изпадала в такова унизително положение, както по времето на Путин.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руският бюджет за 2016г. е разчетен при Urals на ниво $50 за барел, макар че още през второто полугодие на миналата година средната му цена падна до $45.4, а през декември бе $35.8 с тенденция за продължаващо поевтиняване.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При 30 долара нефт, Русия не била вече враг на САЩ, при 20 долара Русия ще бъде приятел на САЩ, а при 10 ще станат слуги на САЩ. Толкова е акъла на руснаците, през ръцете им минаха трилиони долари за последните 10-12 години, а сега и с трън да овършееш хазната им освен паяжини нищо друго няма да намериш. В Дубай с нефтодолари построиха изкуствени острови и хотели, защото знаеха че само с нефт не може да се живее. Какво направиха руснаците 1 трилион за ненужно въоръжаване и 2 трилиона откраднати.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти по същото време управителят на централната банка Елвира Набиулина за пръв път представи "катастрофалния" сценарий на нейните анализатори, в който средногодишната стойност на Urals е $35 за барел. За цени под този праг нямаме план за развиване на руската икономика, добави тя.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на декември финансовият министър Антон Силуанов заяви, че през годината световните цени ще се задържат около $40, но може да слязат и под $30, което ще наложи ревизия на бюджетните параметри и може да изцеди Резервния фонд на Русия в следващите 12 месеца. При $40 за барел в бюджета няма да влязат 1.6 трилиона рубли, а дефицитът ще стигне 5.2% от БВП.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин доведе Русия до прага на новата Перестройка, но вероятно кървава !
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20100 годишнината от октомврийската революция наближава със страшна сила...гответе се за руските бежанци !Аз съм готов, *** на село е празна щото не гледам прасета, ще я харижа на едно преуспяло руско семейство под управлението на Путин.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14... толкова се е изплашил,че въобще не го споменава.Все едно Путин да се уплаши от Майкъл Кафандо щото не му е споменал името в речта си.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 годишнината от октомврийската революция наближава със страшна сила...гответе се за руските бежанци !
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не е основен враг на САЩ, пишат руски изданияБлажени са верующите. Путин 15 години работи срещу САЩ по всички възможни и невъзможни фронтове, а сега на крепостниците им се е приискало да не са основния враг на САЩ, щото много лошо биели. Пълно безумие владее т.н. руска нация.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 121 йена на колко стотинки е равна?
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ако не е агресивна никой няма да си сеща за нея !
11
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 8 години
"Мечтания", ама не от Шуман. Русия (пише се с главна буква! Както и Андора, и Вануату) няма да капитулира. С всеки ден ще става по-силна.Страна, която е самодостатъчна, има огромни богатства, просветен народ, втора по добив на злато, 5-6-та по златни запаси и да не изброявам, няма да капитулира.При това е I военна сила, не ги гледай американците с тази армия от афроамериканци и латиноси, които драпат за гражданство, с количественото си превъзходство на авиация и флот! "Кадры решают все" - Сталин
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 Рубла = 2 Стотинки !
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ - 1
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Вин ДизелХайде порастни, образовай се, прочети нещо от класиката, събери малко акъл, пък тогава споделяй мъдри мисли!