Русия не е основен враг на САЩ, пишат руски издания

Обама посочи тероризма и нестабилността като основна опасност
14 яну 2016 11:00, Елка Василева
63
Русия не е основен враг на САЩ, пишат руски издания
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

В традиционната си реч "За състоянието на Съюза", която президентът на САЩ произнася пред двете камари на Конгреса, американският президент Барак Обама направи равносметка на управлението си, пише руският в. "Комерсант". По отношение на вътрешната политика президентът на САЩ наблегна на икономиката, енергетиката, здравеопазването, образованието, научния сектор и защитата на околната среда. "Икономиката на САЩ е в прекрасно състояние, което позволи на президента да напомни на американците, че не всичко е толкова лошо, колкото изглежда", цитира изданието мнението на професора по история Антон Федяшин от Американския университет във Вашингтон.

Още по темата

Външнополитическата част на речта подчертаваше идеята за световното лидерство на САЩ, което Обама представи като безспорен факт, пише в. "Комерсант". Обама наблегна на военната сила на САЩ и американските разходи за отбрана, посочва изданието, като отбелязва, че близо 15 години след обявяването на американския поход срещу тероризма международният тероризъм не само не е победен, но и се е превърнал в неизмеримо по-могъща сила.

В. "Комерсант" цитира и мнение на Фьодор Войтоловский, заместник директор на Института по световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките, който отбелязва, че САЩ са осигурили относителната безопасност на собствената си територия срещу възможни атентати, но в глобален мащаб опасността от нападения е нараснала в пъти. Проблеми има и по традиционно приоритетното евроатлантическо направление. "Едва ли някой от съюзниците на САЩ ще се съгласи, че с влошаването на отношенията с Русия Европа е станала по-безопасна", подчертава Войтоловский.

Тероризмът и нестабилността бяха посочени като основна опасност пред САЩ в един от най-оптимистичните отчети на Обама пред Конгреса, пише и в. "РБК дейли". Американският президент говори много за "Ислямска държава", но Русия беше спомената само три пъти, подчертава изданието - във връзка с Китай, с космически спътник и с Украйна, която се изплъзва от орбитата на Москва.

"Вместо да се хвали с "излизането на Украйна от орбитата на Москва", Обама би трябвало да признае главния си провал: от орбитата на САЩ излезе страна като Русия", цитира в. "РБК дейли" изявление на Алексей Пушков, председател на комисията по външни отношения към Думата.

В речта си Обама се концентрираше на четири главни въпроса - как да се осигурят равни икономически възможности за всички, как да се гарантира, че технологиите ще работят в полза на страната, как да се запази сигурността на САЩ и да се запази лидерската им роля в света, и на последно място, как политиката да работи в полза на хората, обобщава в. "Независимая газета".

Републиканците обаче подложиха на критика мнението на президента, заявил, че "Ислямска държава" не е заплаха за съществуването на САЩ. Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида и потенциален кандидат за президент на Републиканската партия, заяви че Обама подценява заплахата от ислямистката групировка, отбелязва руското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩРусияБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 53 55 56Защо оръжията на РФ са толкова евтини за Руския пазар. Да бе Да ще кажете но е така. Как РФ с 10 пъти по-малък бюджет заплашва Велика ХАмерика? При разработката на една система има 3 фази - разработка прототип, разработка нулева серия, разработка на усъвършенствани моделипри САЩ правителството плаща само за 1 фаза. Парите за 2тора и 3 фаза са на фирмата производител. А те свалят по 23 кожи.При РФ всяка фаза е платена от правителството и след това само физ производство се п
46
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 53 55 56Колко и как се краде в САЩ с военни програми. Закона в САЩ е че ако една фирма не успее или да влезе във финансовата рамка или не успее да представи ефективен прототип то тя не носи наказателно финансова отговорност. То не бяха Звукови оръжия. то не бяха лазери за заслепяване. то 4 пъти сменяха концепцията за МРАВ бронетранспортьорите. 60000 са произведени за Ирак и Афганистан и по-старите в момента се подаряват на цена на старо желязо на всеки "съюзник" и даже на полицията
45
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 56Не Запада а местните комунистически функционери на които им писна Москва да им се бърка в работите разкъсаха сюза. Погледнете и до сега управляващите във всичките бивши републики кои са. Бивши местни *** пребоядисани. Един въпрос за размисъл. Защо една година след разпадането на съюза вече имаше не само кооп магазини а даже вериги супермаркети пълни със стока във всички бивши републики естествено първо в големите градове след това и в провинцията? О къде пари и стоки?
44
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 52 Направих си труда да изчета сайта на Газпром. Освен най-Южното находище което е Руско-Германски проект всички останали по на север находища са с 100% лицензия за проучване и добив на дъщерни фирми на Газпром. Така че както се казва и двамата сме прави
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И друг път съм ви казвал,Рейгън и Тачър разрушиха СССР,сега Меркел и Обама просто ще разчисрят останките,колкото и на буби да не му харесва и да си фантазира за бриксове и други фиксидеи.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейгън разби ссср...Рейгън, като и Тачър, бяха болни от Алцхаймер. Тоест луди. Вината е на върхушката около Горбачов и Елцин. Те имаха късмет, умряха. Ща плащат синовете, щерките, внучките и внуците им. Нищо, че живеят в Щатите. Архипелаг Гулаг ги зове.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби, не стига, че нищо не разбираш, но се и опитваш да заблуждаваш...От което се разбира, че си жалко кремълско ***, нито чело, нито видяло свят.Вземи почети малко.Стига си чел само опорни точки от Позитано 20
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейгън разби ссср чрез надпревара във въоръжаването, руснаците бързо си изхарчиха парите и клекнаха, а Америка е богата и дори си подпомогна икономиката.Сега пиянките-каскети сами ще се прецакат по същия начин.
39
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 8 години
Наистина си шапшал...Путин разреши само на Газпром да добива и продава нефт и газ извън русия.Но Газпром наема западни фирми за добива, запиши си думата добив!Газпром изкупува суровината и я продава.Западните компании я извличат, защото имат технологии, машини, пари и обучен персонал.Руснаците нямат нищо от това.
38
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 45Коко ти обаче и изобщо не се сещаш колко са разхвърляни тези кораби по света1. Самолетоносачи срещу РФ не могат да се ползват ФАКТ ако се появят на 500км от границата стават тлъста мишена за комплекси от типа на П-800 Оникс. А и зоната на океаните и Моретата не удобни за Самолетоносачи.2. При над 800 бази по целия свят Самолетите за Въздушна защита са МНОГО и разхвърляни по цялото земно кълбо3. И Индия и Китай и РФ имат Локално превъзходство над САЩ и като армия и като самолети
37
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 47Умнико сам си противоречиш вземи си смени опорните клечки.След 1990 наистина западни компании се опитаха да се настанят както и частни компании да търгуват с газ и петрол - ефекта беше скандали като Юкос. Путин реално НАЦИОНАЛИЗИРА сектора. А през 2011 пусна Петербургската борса където суровини се търгуват не само за долари. От този момент започна ВЛЕДЕНЯВАНЕТО на отношенията САЩ/РФ - Последва Веднага атака срещу Сирия а 2014 срещу Украйна
36
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
Не дрънкай глупости, Бжежински! По-добре виж клипа (13:21 мин) в Тубата, където грузински академик разбива в пух и прах твоята гнила теория. Белите, червените и пембяните ще се обединят в Руски Мир. Забележи! Грузинец.Клипът се нарича: Грузин сказал то, о чем многие даже бояться подумать
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от нефто и газо-добивните компании в Сибир са американски. Другите са норвежки, канадски и френски.Газпром само възлага поръчката и изкупува суровината.Само западните компании имат технологиите и ресурсите да извлекат газ и нефт от 100 и повече метра замръзнала почва.Руснаците са безнадеждно изостанали.
34
9
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
До 15 Лелин USAF-5100 самолета,US NAVY-2600 самолета,12?! самолетоносача,26 универсални десантни кораби.В цялата съветска армия боините самолети са 1800!? Понимаеш?Държавата с най-голям златен резерв е САЩ-4560 тона!!!Четете бе другари -не само руски брошурки>Ограмотявайтесе бе не боли!!
33
1
 
10
 
! Отговори
Вин Дизел преди 8 години
И класиката и приказките на европейките мъже са заплаха за евровещиците ,които искат да наложат повсеместна диктатура над мъжете.Използват ислямизация,войни,страх,глупост.Ползват женското тяло за магии .В Европа на власт са вещиците.Ще дойдат ли и в САЩ.Обама е чукан от травестита Мишел.А Клинтън е зла магьосница. Затова им пречат приказките .Там древните са ни предупредили за това.
32
5
 
6
 
! Отговори
Бжежински преди 8 години
Революцията в Русия започнала през 1917 година най-после ще завърши през 2017 година с пълна победа за белите.
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да не се бунтува народа трябва в русия да намалят цената на водката.Там така тушират народното недоволство.И винаги работи!
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 36Козяк мозяк, навряха чепатия кол отзад на проскубаната мечка.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 19Нормално е. Те САЩ работят срещу целия свят.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Путин оноди мамата на говедарите."Да, все едно пинчер да оноди доберман.Путин стига тъкмо до пъпа на Обама