В Русия горят книги, издадени с пари на Сорос

Учебниците били "чужди на руската идеология"
14 яну 2016 17:30, Елка Василева
212
В Русия горят книги, издадени с пари на Сорос
Снимка: архив, Reuters

Властите в руския северен град Воркута са изгорили над 50 книги и са иззели от библиотеки в местните вузове над 500 тома от други заглавия с мотива, че те са "чужди на руската идеология", предаде Асошиейтед прес.

Книгите, повечето от тях учебници, били издадени с пари на фондацията на Джордж Сорос, която през ноември м.г. бе обявена за "нежелан чуждестранен агент" и бе принудена да прекрати дейността си в Русия.

Във воркутинския политехнически колеж са иззети 14 екземпляра от 6 книги, а около 400 екземпляра са иззети от библиотеките на Ухтинския държавен технически университет, също в република Коми.

Според завеждащата библиотеката на колежа една от книгите, със заглавие "Мироглед", била "леко религиозна" и не била търсена от студентите. "Изваждат се картоните на книгите от каталога, съставя се протокол, книгите се изнасят в кашони на двора зад колежа и се изгарят. Вършили сме тази процедура нееднократно, когато бракуваме остарели фондове. Същата технология се прилага във всички библиотеки", каза тя, цитирана от руски медии.

В писмо с вчерашна дата на образователния министър на руската република Коми, където се намира Воркута, се казва, че книгите са унищожени по нареждане на пълномощника на руския президент в Северозападния федерален окръг Владимир Булавин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.