"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия

Бежанци, престъпност... Какво подтиква патрулите да сноват и при -30°C?
Обновена: 15 яну 2016 11:15 | 14 яну 2016 22:19,
227
"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия
Снимка: Reuters

Черни якета, украсени със символ на Викингите и финландския флаг. Това са "Войните на Один", самопровъзгласени патриоти, които патрулират по улиците, за да защитят финландците от мигрантите.

В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Хелзинки се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.

Група млади мъже създават "Войните на Один", кръстени така на норвежкия бог. Създадени са в края на миналата година в северния град Кеми, пише "Reuters". Кеми е близо до границата с Швеция, откъдето влизат повечето мигранти във Финландия.

Групата се разширява и вече съществува и в други градове. Членовете ѝ заявяват, че искат да служат като очи и уши за полицията, а те от своя страна се затрудняват да изпълнят дълга си.

"Войните на Один" обвиняват "ислямските пришълци" за възхода на криминалните случаи и са провели няколко шествия и демонстрации с послание: "Мигрантите не са добре дошли!".

Докато според проучванията повечето финландци не одобряват групата, растежът ѝ говори нещо друго. Междувременно Финландия се чуди как да поеме разходите по настаняването на мигрантите, докато все още се справя с последиците от 3-годишната рецесия, която принуди правителството да намали социалните харчове.

Има ли място за "Войните на Один"?

Финландската полиция също съобщи, че е получила оплаквания от жени за сексуални посегателства от страна на чуждестранни мъже по време на новогодишните празненства в Хелзинки, както и на редица публични събития през изминалата есен. Това обаче стана ясно едва след като света отправи поглед към Кьолн и случилото се там по Нова година. В съседна Швеция пък полицията е подложена на критика, че всъщност е прикривала подобни случаи в Стокхолм, защото виновните са били мигранти.

Полицейските доклади от Финландия обаче са категорични - случаите на сексуално насилие във Финландия почти са се удвоили. През последните 4 месеца на 2015 година са подадени 147 жалби, срещу 75 за същия период през 2014 година.

Правителството даде да се разбере, че за групи като "Войните на Один" няма място. "Въпрос на принцип е, че полицията е отговорна за опазването на закона и реда в страната", обяви министър-председателят Юха Сипила пред финландска телевизия. "Цивилни патрули не могат да отменят легитимността на полицията", е позицията на министър-председателя.

През миналата година Финландия е приела близо 32 000 души, търсещи убежище. Голям скок, сравнено с 3 600-те молби, подадени през 2014 година.

А в Кеми "Войните на Один" патрулират по улиците ежедневно. Дори температури от -30 градуса не ги спират. Групата твърди, че патрулите ѝ се движат в 23 града, но полицията твърди, че мрежата функционира в пет. Във Facebook "Войните" имат 9 400 харесвания.

"Според нас ислямските пришълци причиняват несигурност и увеличават престъпността", твърди групата на своя сайт. Един от онези, които набират последователи на групата в Йоенсуу обяснява, че групата е "патриотична организация, която се бори за бяла Финландия".

Докъде се простират правата им?

Полицията признава, че патрулирането само по себе си не е престъпление. "Стига патрулите само да докладвата за инциденти до полицията, те имат право да го правят", обяснява Ееро Ванска от полицията в Кеми.

Някои от членовете на групата се опитват да смекчат целите си и обясняват, че всъщност "Войните на Один" помагат на хората без значение от цвета на кожата им. Сайтът им е вече недостъпен, а повечето от членовете са отказали интервюта.

Въпреки това Мика Ранта, един от основателите им в Кеми, отсече: "Мигрантите са фокуса на "Войните на Один".

"Ние се събудихме в една ситуация, където различни култури се сблъскват. Това причини страх и притеснение в обществото", разказва той пред местен вестник през октомври. Какво ги подтикнало да създадат групата?

Разбрали, че мигрантите се шляели около начални училища. И снимали малките ученички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Galia69 преди 5 години
Май само фините останаха единствения истински северен народ, който помни кой е, и има все още инстинкт за самосъхранение...Може би и естонците донякъде...Жалко наистина за Швеция, Норвегия и други скандинавски страни, които скоро ще бъдат съсипани заради толерантността на швеЦите и норвеГите...
151
0
 
6
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Ами нека и ТРАКИЙЦИТЕ да вземат опит от ВИКИНГИТЕ.
150
1
 
3
 
! Отговори
Как се пише? преди 8 години
"Двете форми са дублетни и могат да се употребяват в книжовната реч воин/войн, мн.ч. воини/войни. Те имат едно и също значение въоръжено лице в състава на армия; боец, войник. Препоръчителна е употребата на воин."
149
1
 
2
 
! Отговори
voin преди 8 години
Моля,поправете си правописната грешка- воин-ед.ч. , война-ед ч.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !!!Добре е, че си вярвате.Обърнете се към БАН с искане да направи реформа в правописната норма.
147
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До добре деслага се й и на двете.Смислоразличителна функция има ударението.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двама негрАмотни се отчетоха.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
покажи се, ти, дето сложи минус на пост 185 да се посмеем всички!
144
4
 
3
 
! Отговори
do 182 преди 8 години
До Редактораsoldiers - воЙниwars - войнИ!!!!!!!!!!!!
143
1
 
15
 
! Отговори
иллко преди 8 години
Време черната *** да се изтика там където и е мястото. Докато има такива групи има надежда и за ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.ЦИВИЛИЗАЦИЯТА е изградена от белите в Рим, черните вървят към деградация - винаги е било така. Но Рим е можел да защити цивилизацията за разлика от Европа в наши дни.Ние в частност облизахме брънжолите на америка, флиртуваме с маймуните в анадола.. какво да се прави.. Може би някои народи си заслужават съдбата!
142
1
 
6
 
! Отговори
Редактора преди 8 години
Soldiers - воИниWars - воЙни
141
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския Хелзински Комитет да се самосезира и да се върне в Хелсинки.
140
0
 
17
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
Политиците каквото и да правят, нищо няма да направят. Създаването на "Тангристка милиция" у нас изглежда неизбежно
139
1
 
22
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Моля коментиращите да не размиват темата!Тука не се коментира кой е неграмотен и кой е,а става въпрос за граждански патрули.От това което правят другите държави за да опазят реда и сигурността на хората си ние българите трябва да си вземем поука!Вижте какво става в София в Овча купел и кажете честно какво трябва да се направи?Ние сме в навечерието на война и ако не се подготвим добре жална ни майка.
138
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такааа... Струва ми се прословутата скандинавска толерантност се изчерпи. И слава богу! Дано скоро и европейските управници се усетят накъде водят Европа с недомислената си политика!
137
2
 
8
 
! Отговори
до 174 преди 8 години
Според официалния български правописен речник на БАН думите "воин" и "войн" са дублети. И двете са правили, направете си справка преди да съдите кой е грамотен и кой не.
136
3
 
5
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 104Данийл 7:9-10 Видях най-сетне, че бидоха поставени престоли, и седна Стария по дни; облеклото Му беше бяло като сняг, и космите на главата Му - като чиста вълна; престолът Му - като огнен пламък, колелата Му като пламтящ огън. Огнена река излизаше и минаваше пред Него; хиляда хиляди Му служеха, и десетки хиляди по десет хиляди предстояха пред Него; съдии седнаха, и книги се разтвориха.
135
3
 
3
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 104Искам да изясня какво се има предвид под името Господ Саваот което означава Господ на множествата или армиите има се предвид небесните ангелски войнства. Ще цитирам Светите Писания: 3 Царства 22:19 "И (Михей) отговори: (не е тъй) изслушай словото Господне: видях Господа да седи на Своя престол, и цялото небесно войнство стоеше при Него отдясно и отляво."
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте прости , неграмотници днес.бг!
133
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са "войните" (война / войни) , а са "воините" (воин / воини), *** неграмотници от днес.бг!