"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия

Бежанци, престъпност... Какво подтиква патрулите да сноват и при -30°C?
Обновена: 15 яну 2016 11:15 | 14 яну 2016 22:19,
227
"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия
Снимка: Reuters

Черни якета, украсени със символ на Викингите и финландския флаг. Това са "Войните на Один", самопровъзгласени патриоти, които патрулират по улиците, за да защитят финландците от мигрантите.

В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Хелзинки се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.

Група млади мъже създават "Войните на Один", кръстени така на норвежкия бог. Създадени са в края на миналата година в северния град Кеми, пише "Reuters". Кеми е близо до границата с Швеция, откъдето влизат повечето мигранти във Финландия.

Групата се разширява и вече съществува и в други градове. Членовете ѝ заявяват, че искат да служат като очи и уши за полицията, а те от своя страна се затрудняват да изпълнят дълга си.

"Войните на Один" обвиняват "ислямските пришълци" за възхода на криминалните случаи и са провели няколко шествия и демонстрации с послание: "Мигрантите не са добре дошли!".

Докато според проучванията повечето финландци не одобряват групата, растежът ѝ говори нещо друго. Междувременно Финландия се чуди как да поеме разходите по настаняването на мигрантите, докато все още се справя с последиците от 3-годишната рецесия, която принуди правителството да намали социалните харчове.

Има ли място за "Войните на Один"?

Финландската полиция също съобщи, че е получила оплаквания от жени за сексуални посегателства от страна на чуждестранни мъже по време на новогодишните празненства в Хелзинки, както и на редица публични събития през изминалата есен. Това обаче стана ясно едва след като света отправи поглед към Кьолн и случилото се там по Нова година. В съседна Швеция пък полицията е подложена на критика, че всъщност е прикривала подобни случаи в Стокхолм, защото виновните са били мигранти.

Полицейските доклади от Финландия обаче са категорични - случаите на сексуално насилие във Финландия почти са се удвоили. През последните 4 месеца на 2015 година са подадени 147 жалби, срещу 75 за същия период през 2014 година.

Правителството даде да се разбере, че за групи като "Войните на Один" няма място. "Въпрос на принцип е, че полицията е отговорна за опазването на закона и реда в страната", обяви министър-председателят Юха Сипила пред финландска телевизия. "Цивилни патрули не могат да отменят легитимността на полицията", е позицията на министър-председателя.

През миналата година Финландия е приела близо 32 000 души, търсещи убежище. Голям скок, сравнено с 3 600-те молби, подадени през 2014 година.

А в Кеми "Войните на Один" патрулират по улиците ежедневно. Дори температури от -30 градуса не ги спират. Групата твърди, че патрулите ѝ се движат в 23 града, но полицията твърди, че мрежата функционира в пет. Във Facebook "Войните" имат 9 400 харесвания.

"Според нас ислямските пришълци причиняват несигурност и увеличават престъпността", твърди групата на своя сайт. Един от онези, които набират последователи на групата в Йоенсуу обяснява, че групата е "патриотична организация, която се бори за бяла Финландия".

Докъде се простират правата им?

Полицията признава, че патрулирането само по себе си не е престъпление. "Стига патрулите само да докладвата за инциденти до полицията, те имат право да го правят", обяснява Ееро Ванска от полицията в Кеми.

Някои от членовете на групата се опитват да смекчат целите си и обясняват, че всъщност "Войните на Один" помагат на хората без значение от цвета на кожата им. Сайтът им е вече недостъпен, а повечето от членовете са отказали интервюта.

Въпреки това Мика Ранта, един от основателите им в Кеми, отсече: "Мигрантите са фокуса на "Войните на Один".

"Ние се събудихме в една ситуация, където различни култури се сблъскват. Това причини страх и притеснение в обществото", разказва той пред местен вестник през октомври. Какво ги подтикнало да създадат групата?

Разбрали, че мигрантите се шляели около начални училища. И снимали малките ученички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
3
 
! Отговори
!!!!!! преди 8 години
войн съществително име, мъжки род .Значение -- во̀йнът, во̀***, мн. во̀йниСиноними -- войник, военен, пълководецАман от неграмотни хора !Важното е , че си знаете диалектите , жаргоните и маймуницата .
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Осло се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.NO COMMENT!
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, воин не се пише с й :)
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До двойка по географияФините може би са го превзели.
108
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо войните се пише с и,а не с й.Един воин-няколко воини!А другото е войни-примерно войните които България води за Национално Освобождение и Обединение.Второ столицата на Финландия е Хелзинки,а не Осло.Жал ми е колко сте неграмотни от сайта,наистина
107
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Аммм да днес всъщност се разбра,те финландците всъщност живеят в Норвегия. И почитат тяхните богове.колко стилно написано.браво
106
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И у нас бяха тръгнали подобни граждански патрули, но веднага се разреваха всевъзможни институции, с искане да бъде прекратена тази инициатива.Ако не им бяха попречили, сега районът от Халите до Лъвов мост щеше да е по-спокоен. А може би и в Овча купел хората нямаше да са на нокти!
105
0
 
33
 
! Отговори
Един преди 8 години
Осло, Финландия?
104
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къртите с неграмотност... Направо сте жалки в граматично, стилистично и всяко отношение, почитаеми списвователи в този сайт. Географските ви познания пробръщат учените в гроба. Фекален продукт на новото време...
103
1
 
27
 
! Отговори
смях преди 8 години
Няма по-неграмотен сайт от този !
102
0
 
44
 
! Отговори
двойка по география преди 8 години
Само не разбрах какво общо има Осло с Финландия
101
0
 
30
 
! Отговори
осмокласник преди 8 години
Отдавна ни е ясно,че журналистите в България не се проверяват дали имат завършено основно образование и влизат да следват с връзки,като след 5 години смъркане на марихуана взимат дипломи,но няма ли коректори в тез редакции ?Какво Осло,какъв норвежки Один ?Один е бог 1000 години преди да има държава Норвегия а Осло няма нищо общо с Финландия.
100
0
 
20
 
! Отговори
Калина преди 8 години
"..В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Осло се задъхва..."Уважаеми Днес.бг, от тук написаното става ясно, че Осло е във Финландия?!?Вашият сайт може да обърка представите за география на доста хора. Може би имате някави сътрудници, наречени редактори? Нека си свършат по-добре работата поне те, след като "журналистиката" ви е на ниво "Осло-Финландия",
99
1
 
21
 
! Отговори
кОЛСЛО преди 8 години
Осло, Мослоооо... Борянче, аааа, такова, Златке, ти ли си?
98
0
 
16
 
! Отговори
българина преди 8 години
Волен май беше прав
97
0
 
14
 
! Отговори
R преди 8 години
Има ли разлика между " Воини " и " Войни".
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много зле скалъпена статия...През цялото време се смесват Норвегия и Финландия!Кой си измисля подобни статии ?!
95
0
 
34
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Борянче, къде намери Осло във Финландия?
94
3
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 140Аз и затова казах, че обичам истината повече отколкото човешки доктрини. Ако приемеш съвета ми - проучи сам Светите Писания за тези доктрини които не са християнски и ще видиш че съм прав. Аз не съм решил изведнъж че доктрините на съвременната църква са грешни а съм стигнал до това заключение от любов към истината и Бога и Божието Слово. Затова не мога да прима жлъчката заедно с меда.
93
4
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 140Уважаеми ако искаш да ме изобличиш цитирай Словото Божие а не човешки трудове били те и на известни теолози. Защото отклонението от автентичното апостолическо християнство започва много рано. Още ранната Христова Църква е атакувана от сатаната както отвън с преследване така и отвътре с апостоли на дявола които да изопачат истината и да внесат гибелни доктрини.