"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия

Бежанци, престъпност... Какво подтиква патрулите да сноват и при -30°C?
Обновена: 15 яну 2016 11:15 | 14 яну 2016 22:19,
227
"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия
Снимка: Reuters

Черни якета, украсени със символ на Викингите и финландския флаг. Това са "Войните на Один", самопровъзгласени патриоти, които патрулират по улиците, за да защитят финландците от мигрантите.

В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Хелзинки се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.

Група млади мъже създават "Войните на Один", кръстени така на норвежкия бог. Създадени са в края на миналата година в северния град Кеми, пише "Reuters". Кеми е близо до границата с Швеция, откъдето влизат повечето мигранти във Финландия.

Групата се разширява и вече съществува и в други градове. Членовете ѝ заявяват, че искат да служат като очи и уши за полицията, а те от своя страна се затрудняват да изпълнят дълга си.

"Войните на Один" обвиняват "ислямските пришълци" за възхода на криминалните случаи и са провели няколко шествия и демонстрации с послание: "Мигрантите не са добре дошли!".

Докато според проучванията повечето финландци не одобряват групата, растежът ѝ говори нещо друго. Междувременно Финландия се чуди как да поеме разходите по настаняването на мигрантите, докато все още се справя с последиците от 3-годишната рецесия, която принуди правителството да намали социалните харчове.

Има ли място за "Войните на Один"?

Финландската полиция също съобщи, че е получила оплаквания от жени за сексуални посегателства от страна на чуждестранни мъже по време на новогодишните празненства в Хелзинки, както и на редица публични събития през изминалата есен. Това обаче стана ясно едва след като света отправи поглед към Кьолн и случилото се там по Нова година. В съседна Швеция пък полицията е подложена на критика, че всъщност е прикривала подобни случаи в Стокхолм, защото виновните са били мигранти.

Полицейските доклади от Финландия обаче са категорични - случаите на сексуално насилие във Финландия почти са се удвоили. През последните 4 месеца на 2015 година са подадени 147 жалби, срещу 75 за същия период през 2014 година.

Правителството даде да се разбере, че за групи като "Войните на Один" няма място. "Въпрос на принцип е, че полицията е отговорна за опазването на закона и реда в страната", обяви министър-председателят Юха Сипила пред финландска телевизия. "Цивилни патрули не могат да отменят легитимността на полицията", е позицията на министър-председателя.

През миналата година Финландия е приела близо 32 000 души, търсещи убежище. Голям скок, сравнено с 3 600-те молби, подадени през 2014 година.

А в Кеми "Войните на Один" патрулират по улиците ежедневно. Дори температури от -30 градуса не ги спират. Групата твърди, че патрулите ѝ се движат в 23 града, но полицията твърди, че мрежата функционира в пет. Във Facebook "Войните" имат 9 400 харесвания.

"Според нас ислямските пришълци причиняват несигурност и увеличават престъпността", твърди групата на своя сайт. Един от онези, които набират последователи на групата в Йоенсуу обяснява, че групата е "патриотична организация, която се бори за бяла Финландия".

Докъде се простират правата им?

Полицията признава, че патрулирането само по себе си не е престъпление. "Стига патрулите само да докладвата за инциденти до полицията, те имат право да го правят", обяснява Ееро Ванска от полицията в Кеми.

Някои от членовете на групата се опитват да смекчат целите си и обясняват, че всъщност "Войните на Один" помагат на хората без значение от цвета на кожата им. Сайтът им е вече недостъпен, а повечето от членовете са отказали интервюта.

Въпреки това Мика Ранта, един от основателите им в Кеми, отсече: "Мигрантите са фокуса на "Войните на Один".

"Ние се събудихме в една ситуация, където различни култури се сблъскват. Това причини страх и притеснение в обществото", разказва той пред местен вестник през октомври. Какво ги подтикнало да създадат групата?

Разбрали, че мигрантите се шляели около начални училища. И снимали малките ученички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
8
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 129 Solar PowerИма един истински Бог - Господ Бог Вседържател който е сътворил небесата, земята, моретат и водните извори и това което ги пълни!Дарвиновата теория че човек е възникнал като скала преди мииииииииляяяярдиииии години и е "еволюирал" е нелепа. Ако искаш подробности за това колко е нелепа гледай Кент Ховинд и сериите му за псевдо-научната теория на еволюцията.
91
4
 
6
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 127Библията ми е православно издание което е едно от най-точните защото се базира на автентични древни текстове.
90
2
 
5
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Сам Господа Иисуса Христа запитан от садукеите обяснява, че на Небето нито се мъжат нито се женят а пребъдват вечно подобно на ангелите.Друг грешка в исляма е че описва Александър Македонски като Божи пратеник И вярващ а се знае че той е бил езичник и дори след една случка при която смятам че е бил обсебен от нечист дух започва да се смята за бог.
89
1
 
8
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До menВярващите Християни са тялото Христово защото Христос обитава в тях като Словото Божие и Бог обитава в тях чрез Духа Си. Затова вярващите християни са наречени и храм Божий. И е казано ако някой разруши храма Божий то и Бог ще разруши него.Исляма не е истинска религия, тя не е от Бога мога да го докажа по много начини. Един от тях е вярването им в хуриите-девственици. Но на Небето няма секс, защото секса е функция на тленните тела които се възпроизвеждат а на Небето всички са безсмъртни.
88
12
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До menПомоли твоя бог да отиде да нахрани онези деца с подутите стомаси в Африка или те изкупуват греховете на римляните или на баба ти Тричка. Стига пълни главите на хората с глупости.Няма господ. Светът и вселената са възникнали от нищото от 0-та. Възможно е !Ако под твоя господ имаш в предвид чужда напреднала цивилизация, то тя за мен не е господ. Просто "advanced" управляват различни енергии и това е нищо шеметно и екслузивно за мен. Това не е господ дори и да може да пренареди материята
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин. Абе ти какво си! Кога спиш, кой го интересува това което пишеш?Според мен, данс са те надушили и при най малката издънка ще те изкарат най черния! Толко ли си самотен, че денонощно си в сайта?
86
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин библията ти от онези НОВИЧКИТЕ съкратените и бая поизменени НАЛИ нищо общо с Православната Католическата или тази на крал Джордж аре бягай си в сектата
85
4
 
6
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 124И защо мислиш така уважаеми приятелю? Защото това е официалната доктрина на православната църква? Аз обичам истината повече отколкото човешките доктрини. Култа към "богородица" е стария езически култ към "кралицата на небето" на която изпадналите в езичество израелтяни правели питки и с това дразнели Бога. Този култ е към демона ащарот. Зад култа към светците стои старото почитане на езическия пантеон от много и различни малки богчета а иконите са съвременните идоли.
84
1
 
5
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До SOLAR POWERМного грешиш, има огромна разлика между вярата в истинския Бог и езическите религии които почитат демони. Веднага ще ти кажа една от съществените разлики в Християнството магиите са забранени защото те се извършват чрез демони а в езичеството широко разпространени. Езичеството е почитане на пантеон от демони на върха на който е дявола. По неморалните дела ще ги познаеш, езическите демони са по-неморални от последователите си.
83
1
 
6
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 116Уважаеми това не го твърдя аз, това са думите на самия Господ Иисус Христос които са записани в Евангелията, можеш да го провериш. А що се отнася до ранните християни те не са претрепвали никого защото Господа Иисуса Христа не е заповядал да претрепваме инакомислещите а да правим добро и да не отвръщаме на злото със зло.
82
1
 
1
 
! Отговори
1chovek преди 8 години
До Solar Powerнеграмотен си или лъжеш - двете нямат нищо общо, образовай се преди да драскаш тук
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин САВАОТ не значи войнства нито Множества А-- БОЖЕСТВЕНОСТИ--- неми преразказвай какво аджаба е имал в предвид автора- така се пръкват сектите-
80
1
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 111Бог е един, Шема Израел или Слушай Израилю казва: "Господ Бог твой е ЕДИН, да обичаш Господа твоя Бог от цялото си сърце и от цялата си душа и с всичката си сила".Там където има много богове говорим за сатанински пантеон от нечисти духове враждебни на Бога.
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин айде бегай в сектата си бе свидетел на яхова в 107 твърдиш че Христос не е БОГ И че има ПО голям от него ЗА ТАКОВА НЕЩО РАНИТЕ ХРИСТИЯНИ са претрепвали гнустици като теб
78
3
 
3
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 111Уважаеми приятелю в Библията не се споменава доктрината за троицата, това е езическа доктрина която е привнесена. Там се казва да се молим на Отец който е Бог в името на Господа Иисуса Христа защото ние вярващите сме тялото Христово. Господ Саваот означава Господ на множествата или армиите, има се предвид небесните ангелски войнства или армии. Тоест Бог е Господ на небесните ангелски войнства.
77
5
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До Корин (106)Христос си е виж наследник на вярванията на Египтяните. Да вземем например бог Хорус vs Христос:12 последователи, разпънати на кръст придружени от 2 крадци, погребани в гробница, единия възкресил Озирис другия Лазар ... и да не споменавам още ... вървели по вода, гонели духове. Само дето единия е с няколко хиляди години преди другия. Всичко се предава за да могат царете да контролират масите чрез религията и да ги обединяват. Простичко е и ти трябват малко лекции.
76
0
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 104Ето това е едно добро определение за вяра без да претендирам за изчерпателност. Без светци, "богородици", идоли-икони и подобни езически елементи.До 108Обиждай ме колкото искаш, не ме притесняваш.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин И светия дух който е от Отеца ми ПРЕКИ ДУМИ НА ХРИСТОС а и как точно ще ни преведеш САВАОТ - божествености- Демек Тройца И последно къв си ти че да казваш НЯМА троици педесетици ИЛИ каквато там бройка си избере БОГ какво му пречи ако ЖЕЛАЕ и 118 да е
74
0
 
3
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 104Ние вярваме в Бога Отца Създателя на небесата, земята, моретата и водните извори и това което ги пълни и който е Бог на всеки дух и всяка плът и в Господа Иисуса Христа единородния Син Божий който дойде на земята за да разруши делото на дявола което е смъртта като умря на кръста за всички нас и Бог го възкреси от мъртвите и чрез вярата в Неговото възкресение ние имаме живот вечен. Живот вечен е това да познават Тебе единствения истински Бог и Иисуса Христа Когото Ти си пратил.
73
2
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Господа Иисуса Христа Сам казва на учениците си: "Отивам при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог" и още " Моят Отец е по-голям от Мене".Но сте прави че съм фанатик, аз съм силно вярващ християнин и смятам че всеки християнин трябва да е силно вярващ както са били ранните християни които са отивали на мъчения, но не са предавали вярата си.