"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия

Бежанци, престъпност... Какво подтиква патрулите да сноват и при -30°C?
Обновена: 15 яну 2016 11:15 | 14 яну 2016 22:19,
227
"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия
Снимка: Reuters

Черни якета, украсени със символ на Викингите и финландския флаг. Това са "Войните на Один", самопровъзгласени патриоти, които патрулират по улиците, за да защитят финландците от мигрантите.

В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Хелзинки се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.

Група млади мъже създават "Войните на Один", кръстени така на норвежкия бог. Създадени са в края на миналата година в северния град Кеми, пише "Reuters". Кеми е близо до границата с Швеция, откъдето влизат повечето мигранти във Финландия.

Групата се разширява и вече съществува и в други градове. Членовете ѝ заявяват, че искат да служат като очи и уши за полицията, а те от своя страна се затрудняват да изпълнят дълга си.

"Войните на Один" обвиняват "ислямските пришълци" за възхода на криминалните случаи и са провели няколко шествия и демонстрации с послание: "Мигрантите не са добре дошли!".

Докато според проучванията повечето финландци не одобряват групата, растежът ѝ говори нещо друго. Междувременно Финландия се чуди как да поеме разходите по настаняването на мигрантите, докато все още се справя с последиците от 3-годишната рецесия, която принуди правителството да намали социалните харчове.

Има ли място за "Войните на Один"?

Финландската полиция също съобщи, че е получила оплаквания от жени за сексуални посегателства от страна на чуждестранни мъже по време на новогодишните празненства в Хелзинки, както и на редица публични събития през изминалата есен. Това обаче стана ясно едва след като света отправи поглед към Кьолн и случилото се там по Нова година. В съседна Швеция пък полицията е подложена на критика, че всъщност е прикривала подобни случаи в Стокхолм, защото виновните са били мигранти.

Полицейските доклади от Финландия обаче са категорични - случаите на сексуално насилие във Финландия почти са се удвоили. През последните 4 месеца на 2015 година са подадени 147 жалби, срещу 75 за същия период през 2014 година.

Правителството даде да се разбере, че за групи като "Войните на Один" няма място. "Въпрос на принцип е, че полицията е отговорна за опазването на закона и реда в страната", обяви министър-председателят Юха Сипила пред финландска телевизия. "Цивилни патрули не могат да отменят легитимността на полицията", е позицията на министър-председателя.

През миналата година Финландия е приела близо 32 000 души, търсещи убежище. Голям скок, сравнено с 3 600-те молби, подадени през 2014 година.

А в Кеми "Войните на Один" патрулират по улиците ежедневно. Дори температури от -30 градуса не ги спират. Групата твърди, че патрулите ѝ се движат в 23 града, но полицията твърди, че мрежата функционира в пет. Във Facebook "Войните" имат 9 400 харесвания.

"Според нас ислямските пришълци причиняват несигурност и увеличават престъпността", твърди групата на своя сайт. Един от онези, които набират последователи на групата в Йоенсуу обяснява, че групата е "патриотична организация, която се бори за бяла Финландия".

Докъде се простират правата им?

Полицията признава, че патрулирането само по себе си не е престъпление. "Стига патрулите само да докладвата за инциденти до полицията, те имат право да го правят", обяснява Ееро Ванска от полицията в Кеми.

Някои от членовете на групата се опитват да смекчат целите си и обясняват, че всъщност "Войните на Один" помагат на хората без значение от цвета на кожата им. Сайтът им е вече недостъпен, а повечето от членовете са отказали интервюта.

Въпреки това Мика Ранта, един от основателите им в Кеми, отсече: "Мигрантите са фокуса на "Войните на Один".

"Ние се събудихме в една ситуация, където различни култури се сблъскват. Това причини страх и притеснение в обществото", разказва той пред местен вестник през октомври. Какво ги подтикнало да създадат групата?

Разбрали, че мигрантите се шляели около начални училища. И снимали малките ученички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
11
 
! Отговори
КИРГИЗ КАГАНАТ преди 8 години
ФИНЛАНДЦИТЕ,УНГАРЦИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ В МИНАЛОТО СА БИЛИ ТУРАНИДСКИ НАРОДИ ТОВА Е ТАКА...... НО СА СЕ НАСТАНИЛИ В ЕВРОПА И КАКТО ВИЖДАТЕ ФИНЛАНДЦИТЕ И УНГАРЦИТЕ СА НАЙ ВЪРЛИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА НАЦИЙТЕ СИ ОТ НЕЛЕГАЛНИТЕ...... ТОВА Е ТО МОНГОЛСКАТА КРЪВ!!!!!!
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
selqni DPS e sazdadena ot DSselqni DS beshe filial na KGBselqni KGB e filial na masonski sektiselqni ATAKA e produkt na DPS
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ае бацета може ли да сте толкова ПРОСТИ, че да не знаете, че "воин" се пише с "и", а не с "й"??? ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТЕ ИЗПАДНАЛИ. Само мога да си представям колко е гадно да работиш за медия в днешно време.
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи патриоти, но надписа на английски :D
8
0
 
18
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Пичове, най-вероятно е просто некадърно преведено и написано от още по-голям некадърник. Иначе, Хелзинги се споменава, малко след страната Осло. :))
7
5
 
21
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
тъй като групата не приема демакратичните свободи и евро-атлантически ценности им затворили страницата -- такива неща и по Живково не ставаха така лесно , "Маргарит и Маргарита " е доста некоректен и е сниман с пари и съгласието на лошия комунизъм......
6
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
один е древногермански бог - какво прави при угрофините?И що за викинги?Финландци, вие сте ***.игьози.
5
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
финландците са ***. какъв Один и какви викинги, бе?
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
selqni prestapnost se izvarshva v siriq konrabanda na peteol,organi selqni masonite destabiliziraha siriqselqni "isis" e masonko chedo
3
1
 
49
 
! Отговори
Географията преди 8 години
Осло е столицата на Норвегия бре!
2
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Осло е в Норвегия , а не във Финландия , драги журналисте!
1
0
 
59
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИЦИ преди 8 години
ОСЛО НЕ Е ВЪВ ФИНЛАНДИЯ!