Дебатите за предварителните избори в САЩ се разгорещяват

Водещте кандидати си предложиха вицепрезидентския пост
Обновена: 15 яну 2016 21:43 | 15 яну 2016 21:42, Бойчо Попов
23
Дебатите за предварителните избори в САЩ се разгорещяват
Снимка: архив Ройтерс

Един от европейска гледна точка смешен въпрос се появи в предварителната президентска борба в САЩ. Може ли републиканецът Тед Круз да стане президент? Милиардерът Доналд Тръмп, също претендент за републиканската кандидатура за Белия дом, повдигна въпроса, заявявайки, че рожденото място на Круз е много „кофти“ тема. AFP припомня, че конкурентът му е роден в Канада.

В предварителните проучвания двамата кандидати са лидери за републиканците. И двамата се считат за крайнодесни и са най-опасните един за друг конкуренти. Същинските избори ще се състоят едва през ноември, но предварителните избори започват още на 1 февруари, както винаги – в щата Айова. Колкото повече приближава тази дата, толкова по-силни стават атаките на Тръмп срещу Круз, защото в този щат претендентът води в допитванията.

Още по-пикантна става темата, защото преди години Тръмп бе един от най-яростните гласове в "Birther" дебата за Барак Обама, когато се дискутираше дали Обама може да стане президент.

В основата на спора е клауза в американската конституция, според която „В президентството може да се избират само родени в САЩ граждани ...". На английски език решителната фраза гласи „a natural born citizen".

Юристите са раздвоени по темата какво точно значи това. Бившите федерални прокурори Нийл Кейтъл и Пол Климент заявиха пред Harvard Law Review, че човек, който има за родител гражданин на САЩ, по рождение е напълно конституционно квалифициран да стане президент.

Активистът по конституционните права Мери Бриджит МакМанамън вижда нещата по различен начин. В статия за Washington Post тя се съмнява в това, като се позовава на британските закони, на които се основава Конституцията на САЩ. Според тях „natural born citizen" е гражданин, който се е родил на територията на английската корона. Така вижда проблема и Джеймс Медисън, смятан за „бащата на Конституцията" на САЩ.

В случая с Круз това значи, че той по рождение има американско гражданство, въпреки че е роден в Калгари, Канада, и въпреки че баща му, който е гражданин на САЩ от 2005 г. насам, е кубинец. Но майка му е американка и това е достатъчно.

Дотук двете страни в спора нямат разногласия. Според МакМанамън обаче Круз е американски гражданин само защото има закон, според който децата на граждани на САЩ, родени в чужбина, автоматично са „натурализирани", като по този начин получават американско гражданство. Така Круз не е „natural born citizen".

Иначе водещите кандидати за президент на САЩ на републиканците си спретнаха предпоследния си телевизионен дебат преди началото на предварителния вот. Проведената в Норт Чарлстън, Южна Каролина, дискусия, бе шестото по рода си събитие.

Според последните проучвания на общественото мнение милиардерът и тв звезда Доналд Тръмп все още води в надпреварата. След него, на около 15 процентни пункта разстояние, се нарежда именно Тед Круз, сенаторът от Тексас, който в продължение на месеци води много систематична кампания и изглежда напоследък жъне успех. Марко Рубио, сенаторът от Флорида, е на около 7 процентни пункта разлика зад Круз – на трето място. В дебата участие взеха още седем кандидати - всичките мъже. Поради недостатъчна подкрепа в социологическите проучвания Карли Фиорина и Ранд Пол отпаднаха далеч пред този кръг.

Именно темата за гражданството на Круз бе реторичният пик на вечерта. Тръмп не искаше да се предаде. Ако той предложи на Круз поста на вицепрезидент, то демократите веднага щели да се обърнат към съда, за да ги дисквалифицират. Ето защо според милиардера Круз следвало да се оттегли, докато статусът му е под съмнение. Круз веднага отвърна на аргумента: Тръмп може да стане негов вицепрезидент и ако той бъде дисквалифициран, то милиардерът автоматично ще наследи президентския пост. Тръмп, в своя стил, веднага отвърна, че така или иначе ще спечели поста.

Иначе милиардерът Доналд Тръмп запазва позицията си, че достъпът на мюсюлманите в САЩ трябва да бъде временно спрян, за да се избегнат нови терористични актове.

„Трябва да приключим с политическата коректност. Искам в страната да има сигурност. Имаме сериозен проблем с радикалния ислям", каза Тръмп и добави, че САЩ не бива да допускат атентати като тези от 11 септември 2001 г.

Предложението на Тръмп временно да се спре достъпът на мюсюлмани в САЩ, изказано през декември, предизвика буря от възмущение. Милиардерът беше разкритикуван от Белия дом, а също от политици от Републиканската и от Демократическата партия, които както и Тръмп се борят за президентския пост. Неправителствената организация Съвет за американско-ислямски отношения нарече предложението на милиардера фашистко.  

Повече международни новини можете да откриете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да вярно е .Обикновенно в политиката е нужно по малко да можеш..."Вярно, а в писането е необходима малко повече грамотност.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ФАЛИТА НА ФИРМИТЕ В НЕФТЕНИЯ БРАНШ ЩЕ ПОВЛЕКАТ И БАНКОВАТА СИСТЕМА НА ЩАТИТЕ ,КОЯТО ЩЕДРО Е КРЕДИТИРАЛА ТОЗИ СЕКТОР."Хайде на бас, че няма да повлекат банковата система. Драги момко, добивът на шистов петрол заема едва 2% от американската икономика, докато ниските цени стимулират останалите сектори. За Америка петролът е преди всичко суровина, от която американците произвеждат какво ли не, а не обект на износ.Да му мислят държави като Русия, чиято икономика изцяло виси на една тръба.
12
7
 
18
 
! Отговори
Бай Стамат преди 8 години
хайл Тръмп
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вярно е .Обикновенно в политиката е нужно по малко да можеш и повече да си траеш.Так вървиш нагоре, нагоре,нагоре...
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп е здраво мислещТакива трудно пробиват в политиката
9
1
 
22
 
! Отговори
дойче веле: преди 8 години
Меркел, че без разрешението на Бундестага "се е самоупълномощила" да позволи на стотици хиляди бежанци да влязат в страната.
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само САЩ.Цял свят има проблем с радикалния ислям Похарчиха в Сащ луди пари за скенери по летищата, а сега някой иска да им праща терористи с вагони.Тръмп протестира и бил фашист?Ами то сега ще излезе, че фашистите са най-умните, щом не дават преднина на масовите фанатизирани убийци.
7
13
 
17
 
! Отговори
Пецата преди 8 години
45 президент на САЩ ще стане ДЖОН БУШ, брат на Джордж Буш..Също така познат в публичното пространство като ДЖЕБ БУШ(Jeb).Съкращение от John Elis Bush..
6
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп ще стане президент когато Путин доброволно абдикира....
5
4
 
20
 
! Отговори
fakt преди 8 години
natural born pedals
4
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп е ПИЧ!
3
14
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До АнонименТръмп е много по-опасен за Русия,отколкото всички останали кандидати-републиканци и демократи!И Путин го знае много добре!Един решителен и знаещ какво прави президент винаги ще има по-бърза реакция от куклите на конци,дето ще чакат указания от а!Особено пък из.кукалата бабичка Хилари-лесна плячка за Путин.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно десни срeщу крайно десни, интересни дебати ще се обсъдят ''големите предимства'' на крайно дясното. Гледайте да не се разцепите от много демокрация, ей.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''Проспериращия'' краварник в търсене на поредния спасител.