Мозъкът на атаките в Джакарта – кротък управител на кафене

А днес вече ръководи терористични атаки на "Ислямска държава"
Обновена: 15 яну 2016 19:09 | 15 яну 2016 19:05,
11
Мозъкът на атаките в Джакарта – кротък управител на кафене
Бахрун на процеса през 2011 година Снимка: Reuters

Преди седем години Бахрун Наим кротко е управлявал интернет кафе в малкия индонезийски град Соло.

Вчера той бе назован от полицията като организатор на смъртоносната атака в Джакарта, за която отговорност пое "Ислямска държава", и че той е дърпал конците от град Рака, фактическата столица на радикалната групировка в Сирия.

Наим е бил арестуван през 2011 г. за незаконно притежание на оръжия и вкаран в затвора за три години. Полицията казва, че впоследствие се е издигнал до ключов пост в радикалните среди, възникнали около Соло и в централната част на остров Ява. Преди година Наим е напуснал Индонезия, за да се влее в предните редици на ИД, при което полицията смята, че той е тясно замесен в координирането на вчерашните нападения.

Петима от атентаторите и двама цивилни загинаха в този първи удар на ИД срещу Индонезия - най-многолюдната мюсюлманска страна, в която групировката иска да изгради плацдарам за своя "халифат". Още преди седмици имаше намеци за това какво предстои да се случи. След координираните нападения в Париж през ноември този войнствен интелектуалец публикува блог, в който обясняваше на своите последователи колко е лесно джихадът, тоест "партизанската война" в екваториалната джунгла в Индонезия, да бъде прехвърлен в някой град.

Ройтерс установи на 24 ноември контакт с Наим чрез социалната мрежа за кодирани съобщения "Телеграм", възползвайки се от сведения, придобити от един неговите приближени. В отговор той каза, че има предостатъчно поддръжници на ИД, които "да извършат акция" в Индонезия. "Просто изчакваме подходящият момент", каза човекът, представящ се за Наим.

Вчера той не бе открит за коментар. Експерти по разузнаването казват, че скоро след размяната на съобщенията по "Телеграм" разузнавателните служби са започнали да събират данни от "стаите за разговори" в мрежата, че атаката в Индонезия е предстояща. "Чатовете между ислямистите станаха по-организирани миналия месец и за пръв път се обсъждаше многократна атака", казва един експерт по сигурността от Джакарта, който по поръчка от правителството наблюдава дискусиите на радикални групи в мобилните услуги за съобщения.

Представители на контратерористичните служби смятат, че в Индонезия има най-малко хиляда симпатизанти на радикалната джихадистка групировка.

Войнствени мрежи в зародиш

Подслушванията дадоха насоки на полицията да арестува повече от 12 мъже в гъсто населения остров Ява, заподозрени в планиране на атаки по време на празниците по Рождество и Нова година. При полицейските акции бяха открити материали за изготвяне на бомби, жилетка за атентатор самоубиец и "ръководства за джихад". Полицията обяви, че някои от заловените са получавали финансиране и подкрепа от Наим, според когото Индонезия трябва да бъде управлявана като чисто ислямска държава. От известно време Наим е планирал атаките в индонезийската столица, каза в четвъртък началникът на полицията в Джакарта Тито Карнавиан. Той добави, че Наим има амбицията да стане "вожд" на Ислямска държава в Югоизточна Азия.

Сидни Джоунс, която работи в Джакарта като експерт по войнствения ислям към Института за политика на анализи на конфликтите, каза в доклада си през ноември, че има минимален шанс за нападение в Индонезия от мащаба на това в Париж. То тогава тя предупреди, че заплахата нараства под носа на властите. Тя отбеляза, че в един свой пост в блог, озаглавен "Поуки от атаките в Париж", Наим приканва своята индонезийска публика да проучи планирането, подбора на мишените и времето, координацията, подсигуряването и смелостта на парижките джихадисти.

Дори експертите изтъкнаха, че относително малкият брой жертви в Джакарта свидетелстват, че извършителите са местни, зле въоръжени и с малка или никаква подготовка. В размяната на съобщения в "Телеграм" Наим говори и за банални неща, като обяснява, че е доволен от живота си в Сирия и че не възнамерява да се връща в Индонезия.

"Обикалям насам-натам, в зависимост от това къде нашият емир ни разпореди да отидем. Хубаво е тук в Сирия. Има електричество, жилища, вода и то безплатно. Техните услуги са по-евтини отколкото в Индонезия", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Няма да се изненадам, ако Наимчо се добере до Германия, получи социално жилище и от него започне да управлява овцете си в Индонезия. В днешно време 10 хиляди организирани бандити могат да срутят цял свят! Разединението е с непозната досега дименсия. И си остава в сила "разделяй и владей"!
3
2
 
2
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Абсолютно си прав. Религиите са изключително опасни, предвид съдържащите се в тях догми и влиянието им върху слаби и неуверени в себе си хора. Приемайки безрезервно нормите за поведение заложени в религиите, тези хора са опасни за останалите членове на човешкото общество, за които правило за поведение е Законът. Вярвайки в щурите идеи за следващ живот в рая ти си способен да унищожиш много хора, със съзнанието , че дори да умреш или бъдеш осъден на смърт, животът продължава.
2
1
 
3
 
! Отговори
цък преди 8 години
Аааа, този "кроткия", ще да е от "умерените" джихадисти - режещи главите на "неверниците" не отдясно-наляво, а от лаво-надясно!!!!Е, ама има разлика де....
1
2
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Терористите идват от различни страни и потекла. Някои са неграмотни, други са доктори на науките. Единственото общо между всички е че цитират текстове от една книжка и са от религиявта на мира...