Рим намали наказанията за отглеждане на канабис

Италианците могат да отглеждат опита за терапевтични цели
1
Рим намали наказанията за отглеждане на канабис
Снимка: Булфото, архив

Италианският министерски съвет одобри днес нормативен акт, декриминализиращ редица леки престъпления, включително за нарушаване на правилата, свързани с канабис за терапевтични цели, съобщи Франс прес.

"Не става дума да се декриминализират деянията на тези, които отглеждат трева на терасата си, а да се налага административна санкция, вместо досегашната наказателна, за тези, които имат разрешение да отглеждат канабис за терапевтични цели, но нарушават предписаното", обясни министърът на правосъдието Андреа Орландо.

За тези, които нямат право да отглеждат растението с терапевтична цел, ще остане наказанието от до една година затвор и четири милиона евро глоба.

Тази реформа цели да облекчи бремето върху наказателно-правната система и да направи санкцията по-ефективна.

По същия начин шофирането без книжка - стига да не е рецидив - преминава от категорията престъпление в административно нарушение, въпреки че глобата става по-солена и ще варира между 5000 и 30 000 евро, вместо досегашните 2200-9000 евро.

Оскърбяването, непристойните действия, злоупотребите с човешкото доверие и някои видове фалшифициране на документи също ще подлежат на административни санкции.

Не бе обаче на дневен ред зачеркването на нелегалната имиграция от списъка с престъпленията. Такава мярка искаха магистратите, които смятат необходимостта от съдебно преследване на всички нелегални имигранти препятствие пред борбата с трафикантите. Срещу подобна мярка обаче има силна опозиция сред политическата класа./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари