Ал Каида държи заложници в Буркина Фасо, уби шестима

Френското посолство описа ставащото като "терористично нападение"
16 яну 2016 07:57,
5
Ал Каида държи заложници в Буркина Фасо, уби шестима
Снимка: Reuters

Стрелба и експлозии бяха чути в хотел "Сплендид" и кафене-ресторанта "Капучино" в центъра на столицата на Буркина Фасо Уагадугу, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двете места са посещавани от западняци. Хотелът със 147 стаи е разположен близо до международното летище на Уагадугу. В него редовно отсядат служители на агенции на ООН.

Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ) пое отговорността за протичащото нападение, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на групата SITE, която следи джихадистките сайтове.

При нападението срещу хотел "Сплендид" има взети заложници. Изстрелите изглежда са били дадени от трима въоръжени мъже с чалми, съобщава журналист от АФП. Според друг очевидец нападателите са четирима.

В намиращото се в съседство с хотела кафене-ресторант "Капучино" има шестима убити от нападателите според почетния консул на Русия Анна Рачина-Кулибали, предаде ТАСС.

Групировката АКИМ заяви на арабски в акаунта си в Телеграм "Мюсюлманска Африка", че нападателите "в момента са се окопали и сраженията продължават с враговете на религията", отбелязва АП.

АКИМ заедно с две други групировки пое отговорността и за убийството на 20 души и вземането на заложници при нападение през ноември в столицата на съседно Мали, отбелязва Ройтерс.

Въведен е комендантски час в Уагадугу от 23.00 до 06.00 ч., съобщи френският посланик в Буркина Фасо Жил Тибо.

Френското посолство описа ставащото като "терористично нападение".

Френската авиокомпания Ер Франс е пренасочила полет от Париж за Уагадугу към столицата на Нигер Ниамей, съобщи в Туитър Тибо, цитиран от ТАСС.

Силите за сигурност са се разположили в района на нападението, където десетина коли са опожарени.
Има нападатели, които са се окопали в хотела, отбелязва АФП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
без съмнение преди 8 години
продължение от залпът на крайцера "Аврора". След като "идеята" се провали с атеизма, продължава в нов вариант - ислямски. И пак глобална революция, преди световна. Неизповедими са пътищата Божи!