Арестуваха 12 души, свързани с нападението в Джакарта

Един от тях е получил паричен превод от Ислямска държава
16 яну 2016 17:18,
3
Арестуваха 12 души, свързани с нападението в Джакарта
Снимка: Reuters

Силите за сигурност в Индонезия арестуваха мъж, за когото се предполага, че е финансирал атентатите в Джакарта със средства на групировката "Ислямска държава", съобщи днес началникът на индонезийската национална полиция Бадродин Хаити, цитиран от Франс прес.

Освен него са арестувани още 11 души във връзка с извършеното тази седмица нападение в индонезийската столица.

"Полицията задържа 12 души, свързани с нападението в Джакарта, от Западна и Централна Ява и от Източен Калимантан. Един от арестуваните е получил паричен превод от "Ислямска държава", за да финансира операцията", каза на пресконференция Хаити два дни след нападенията.

Според полицията петимата убити при нападенията в Джакарта бойци са планирали да извършат атентати в други индонезийски градове с помощта на най-малко още 12 души, предаде Ройтерс.

Освен това Индонезия закри днес най-малко 11 радикални уебсайта и няколко профила в социалните мрежи.

Индонезийските власти посочиха, че са били открити няколко профила във Facebook, които изразяват подкрепа за нападението от четвъртък в търговската зона на Джакарта, при което загинаха седем души, сред които петима терористи, а ранените са 30.

Говорител на полицията уточни, че властите следят много сайтове.
Освен това правителството е изпратило писма до компаниите, които притежават Facebook, Twitter и Telegram, с молба радикалното съдържание да бъде незабавно блокирано или сваляно, допълни говорителят.

Смята се, че предполагаемият организатор на нападението, индонезийски гражданин, воюващ за "Ислямска държава" в Сирия, е използвал социалните мрежи, за да споделя убежденията си за групировката и да общува с контактите си в Индонезия, използвайки публикации в блогове и мобилни приложения за съобщения.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - относно мирната религия за доброто на хората.дали си на моите години да помниш борбата за тържеството на комунизЪма по цялата планета. Идеята беше материалистическа и атеистична, за добруването на всички хора. Провали се, макар, че и тогава се проля много кръв.Това, което става сега, пак прилича на световна революция, само дето е в името на Аллах, но пак е за доброто на всички. Вярващите. Неверниците са заклеймени, трябва да бъдат унищожени. Как? Вижда се.