"Фигаро" за Кристалина: Една европейка в ООН?

Изданието споменава и за другото спрягано име – Ирина Бокова
Обновена: 17 яну 2016 20:47 | 17 яну 2016 20:45,
44
"Фигаро" за Кристалина: Една европейка в ООН?
Снимка: Reuters

Една европейка начело на ООН? - под това заглавие френският в. "Фигаро" публикува статия за българката Кристалина Георгиева като евентуален претендент за поста генералния секретар на ООН.

Данък върху лукс и върху развлеченията с цел финансиране на ООН. Това е една дръзка идея, прокарвана от българката Кристалина Георгиева, вицепрезидентката на Европейската комисия, която същевременно се позиционира като респектираща кандидатка за поста на Бан Ки Мун.

Още по темата

Изданието припомня, че Георгиева отговаря за бюджета на ЕС и има силни убеждения относно изкуството и начина за попълване със средства на сметките, предназначени за хуманитарна помощ. Тя дори изготви доклад в тази насока, който предаде на генералния секретар на ООН.

Това са няколко цента, взети от билетите за спортни срещи, за концертите, за спектаклите, от луксозните стоки, от пътуванията, а защо не и от пътуването с такси, казва Георгиева относно дръзката си идея. Тя обаче уточнява, че във всеки случай става дума за жест на доброволна основа.

Бан Ки Мун знаеше към кого се обръща, когато повери на Георгиева през май проучването на новите източници за финансиране на ООН. Става дума да се прибавят 15 милиарда долара към 25-те милиарда, която ООН отделя всяка година за хуманитарни програми.

Георгиева, която беше вицепрезидент на Световната банка и която от 2010 г. управлява сметките на ЕС, в това число и събирането на средства за международна помощ. Тя знае как да се справя с един ограничен европейски бюджет, въпреки големите амбиции, засвидетелствани от Брюксел.

За мнозина поръчката на Бан Ки Мн, възложена на Георгиева, е образно казано като "посвещение в рицарско звание", като "помощ за стъпване на крака", посочва "Фигаро".

Тази година Съветът за сигурност на ООН трябва да присъди генералният секретариат на ООН на страна от Източна Европа. Георгиева е една отлична кандидатка, отбелязва неназован високопоставен служител на ООН.

Георгиева отговаря на подходящите критерии. Тя има има международен опит, има управленчески нюх, има ръководен опит, завършила е Лондонското училище по икономика и Масачузетския технологичен институт, посочва вестникът.

Друга българка също е сред претендентите - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, припомня в. "Фигаро".

Предпазлива, Георгиева, която е доверено лице на Жан-Клод Юнкер, засега отказва официално да влезе в надпреварата за ООН, посочва "Фигаро".

Моята работа е тук в Брюксел, уверява тя. Защото на 63 години Георгиева е разбрала, че човек не трябва да декларира кандидатурата си прекалено рано, заключава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Кристалину, за Родину !! Вперед!! ООН завладеюм.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожелавам на дъщеря и кьолнски забавления и дълъг и щастлив семеен живот в харема като осма съпруга на радикален интегриращ се подобрител на генофондове.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евро пейка в 00 - Неееееее !!!!
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една продажница в ООН !
5
3
 
21
 
! Отговори
до Odysseus преди 8 години
Тя и Кристалинка си е с комунистическо минало и произход, така че по тази точка на рашите им е все едно!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДНА ЦИОНИСТКА В ООН
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН е куха структора - до сега не е решила нито един проблем. Който и да я оглави се тая!
2
3
 
20
 
! Отговори
що не преди 8 години
Не е ли по-правилно "Фигаро" за Сталинка и как само би звучало генерален секретар на ООН начело със Сталинка . Ха-ха дъртите "демократи" които помнят бащата на народите ще изкрейзят тотално.
1
7
 
17
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
К'Фа европейка, к'Фа българка?! Чиста хазарка, а оная другата хазарски слугинаж!