Турция е важен партньор, но трябва да се спазват правилата!

Станишев: ПЕС ще продължи да настоява за спазване на човешките права там
17 яну 2016 14:48, Елка Василева
26
Турция е важен партньор, но трябва да се спазват правилата!
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

„Отивам да изразя солидарността си с двама турски журналисти, които са в затвора с тежки обвинения, защото са разкрили, че турски специални служби са участвали в трафик на оръжие за ислямистки групировки в Сирия.“ Това пред БНР лидерът на Партията не европейските социалисти Сергей Станишев, който е в Турция за конгреса на опозиционната Републиканска народна партия.

„Днес ще бъда пред затвора заедно с други международни гости на конгреса, за да ги подкрепя и да поискаме обвиненията срещу тях да бъдат свалени. Не е тайна, че в момента в Турция, за съжаление, медиите далеч не са свободни. Натискът от страна на правителството върху тях се засилва и това буди безпокойство в ЕС“, коментира Станишев.

Той заяви, че Турция е важен партньор на ЕС не само заради разрешаването на бежанската криза. „Тя е наш икономически и стратегически партньор. Но е необходим откровен диалог, защото има редица факти, които будят тревога“, посочи лидерът на ПЕС.

„Ние, социалистите, няма да се откажем от настояването си в Турция да се спазват основните принципи: за защита правата на човека, за демократично развитие, както и за прекратяване на натиска върху инакомислещите и опозицията“, заяви лидерът на ПЕС.

Той сподели, че правителството упражнява „огромен натиск и заплахи за разследване“ срещу над 1000 учени от 30 университета в страната, подписали петиция за спиране на специалните операции в Югоизточна Турция срещу кюрдското население.

 „Всеки, който „си затваря очите“ по отношение на фундаменталисти, екстремисти и терористи, рано или късно става жертва на техните действия. В международните среди немалко се коментира двойствената позиция на Турция по отношение на Ислямска държава и събитията в Сирия. Това би трябвало да е сериозна поука за всяка държава“, продължи анализа си президентът на ПЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Сергей СтанишевТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Български Патриот ! преди 8 години
Турците имат държава и Българските Турци има къде да отидат, така че от Турците не се притеснявайте, а мислете как ще се оправим с Ромите защото имам информация че във близките 10 - 15г външни сили ще въоръжават ромите за да отвоюват земи и да се разцепят от нас Българите като независима Ромска държава.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАСТ като Горбираст - Не на всички либерасти и расти...
13
0
 
5
 
! Отговори
Песс преди 8 години
А бе шеф на пес , те там в страната хората са кюрди а и воиската, ти какав пес си след като не знаеш а и не виждаш ли че те не воюват а отвращат на оганя от страна на терористите..
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъ да. Как иначе.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото пъти видя тоз господин , две пъти повече ми прилошава. Неко си стои в Брюксел и не дразни електората повече, щото Бе Сей Пето хеч го нема.
10
0
 
6
 
! Отговори
bb преди 8 години
само като те гледам ми се повръща *** !!
9
1
 
7
 
! Отговори
дедови преди 8 години
Да турците са много важни интимни партньори за тебе безусловно !
8
0
 
2
 
! Отговори
Mineralbank преди 8 години
Kvi pravila ve yossifov? Na kfw li? Na parva chastna banka ili na ***?!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TURCIA prie nad 2 miliona bejanci i gi gleda sas sobstveni sredstva okolo 8 miliarda dolara e harchila dosega,a za tiya islqmisti pitayte PUTIN ne Turcia ,islqmistite gurmqt bombi i izbivat mirnoto naselenie tam a ne v RUSIA ZASHTO LI
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKVA OGROMNA RAZLIKA MEGDU SERGEI I BOIKO.SERGEI E ISTINSKI EVROPEISKI DEMOKRAT,A BOIKO ISTINSKI NEKADARNIK.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАВИЛА,ЧЕ СУЛТАНА Е ОТВОРИЛ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ И ВСИЧКИ СА ХУКНАЛИ ПО ЕВРОПА ДА ДЕРИБЕЙСТВАТ.
4
2
 
7
 
! Отговори
ами преди 8 години
Друггарю от ПЕС,цензура и то голяма има и в Б-я.....нещо по този въпрос?
3
1
 
11
 
! Отговори
нещо не разбирам преди 8 години
Странно на кого са партньор фе$овете като гледам дори краварите на които вършат мръсната работа при пръв удобен случай ще им бият шута.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СерГей как се е ококорил.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ПЕС кюпек ли означава ?