1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те

Неправителствен доклад зове за край на епохата на данъчните убежища
18 яну 2016 09:00, Петя Славова
102
1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те
Снимка: архив, Reuters
Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) днес - в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде Франс прес.
 
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент" .Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт от сряда до събота, пише БТА.
 
Миналата година Оксфам пророкува, че през тази стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.
 
Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.
 
Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.
 
Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. "Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.
 
С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай.
 
Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.
 
Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод - да изчислява неjното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: богатибедниОксфам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Джак преди 8 години
За да няма забогатяване на единици за сметка на цялото общество трябва да се обяви извън закона притежаването на лични фирми в които собственика трупа печалби върху печалби а работещите са на фиксирани заплати, в България заради алчните и безсъвестни работодатели мизерни заплати. Всички работещи в дадена фирма трябва да са акционери и съучредители които да разпределят печалбите на всички работещи във фирмата. Само така е справедливо!
57
0
 
2
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Докато я има тази система която позволява на едни хора да забогатяват извънмерно на гърба на работещите и за сметка на обществото нещата ще опират до кризи, сътресения, депресии и т.н. Аз съм за това да предложат на богатите да се разделят с половината си пари в полза на обществото, ако желаят - добре ако не искат да ги натоварят с всичките им пари на един пустинен остров сами за да видят че парите са само средство за подобряване на живота а не цел и че без обществото те са нищо.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старият чичо Маркс знае най-добре. Що мастило се изписа, що Нобелови награди за икономика се раздадоха само и само да се отрекат неговите теории за принадената стойност като неплатен труд и за обективната закономерност при капитализма-богатите стават по-богати,бедните-по-бедни. Най-развитите капиталистически страни се принудиха чрез държавна намеса да създадат средна класа която постепенно вече изчезва и всичко се връща към началото.
55
2
 
6
 
! Отговори
до 88 от славянин преди 8 години
Проблемът на бедните някога ще стана твой проблем - справка легионите бедни и гладни ''бежанци'' на запад от нас! А между другото вратата на жилището ти блиндирана ли е и ако е, защо!?
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките богатства се постгат с много лъжа и измама. При нас всеки се е сблъскав с частния работодател. Договаряш се за 1200 лв. заплата, а той те осигурява на 400 и после започва разиграването, кога дал, кога не дал. Само проверяващите органи никога не са чули за нещо такова и никога не са санкционирали никого за това закононарушение.
53
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кредитите са много полезна услуга! Ако нямате пари взимете бърз кредит до заплата - това ще ви спести неудобството да се червите от срам пред колеги и приятели за това, че нямата пари - кредитите са за да ви помагат в такива ситуации - взимайте кредити.
52
1
 
4
 
! Отговори
Дан преди 8 години
Да горките нямат никакви лични активи, всичките са на фирмите дори живеят в апартаменти на фирмите си карат самолети на фирмите си и в портмонето си нямат пукнат лев. Горките бизнесмени дайте по една сметка да им преведем дарения.
51
4
 
0
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Нещата не са толкова прости,колкото изглеждат.Съответното НПО разглежда нещата през призмата на парите.Нормално е хора,които разполагат със знанието и лостовете да могат да си докарват повече и повече пари.Ненормално е,обаче,тези пари да се трупат а да не се реинвестират,което е по принцип рядкост.Но хайде да обърнем палачинката-не е нормално неконтролируемото увеличение на населението на територии като Африка и Индия,например.А има толкова територии за култивиране, а тези гонят още антилопите.
50
0
 
4
 
! Отговори
САЗДО преди 8 години
И КУПУВАТ КЪЩИ В ИСПАНИЯ ЗА ПАРЦАЛЕСИТЕ И ЧОРАПУЛИТЕ СИ
49
0
 
0
 
! Отговори
МНЪТЭГФ преди 8 години
НТЯГАЖО
48
2
 
17
 
! Отговори
74 преди 8 години
До Анонимен: ,,Богатите движат всета напред.. " Напред към какво? Коя е крайната цел на човека? Фактът, че животът на по-голямата част от човечеството става все по-труден за какво ти говори. Технологиите не са ли за точно обратното?
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-страшното за богатите е общество,където парите не са най-важното,защото такива общества не могат да се контролират и ограбват.Затова комунизма бе враг 1 за тях макар да не ги нападаше.При него обаче имаше репресии и липса на разнообразие.Може би това което е в Китай е верния път,дава се възможност за конкуренция и развитие, но за корупция и нечестно забогатяване-смъртно наказание или отнемане на имуществото
46
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните *** трябва да си знаят мястото. Богатите движат всета напред и осигуряват работни места, бедните живеят благодарение на богатите. Без богатите бедните ще изпукат от глад като ***.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи не ги мисли тях, каквото искат да купуват, те нямат проблем и да купуват и да не купуват с парите си - имат ги. Другите имат проблем с плащането на сметките за жилището и кредитите които са взели, защото нямат пари да купуват нормални неща като автомобил например! Когато Форд преди повече от 1 век е произвеждал масово достъпни за всеки автомобили, а от тогава колко са се развили технологиите, един обикновен автомобил трябва да е достъпен за всеки, но банките ще загубят от кредит
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да има някой много,значи ,че много хора са станали по-бедни заради него,нали от някъде идват тези пари.Значи колкото е по-богат,толкова повече хора е направил по-бедни,следователно толкова повече отговорност носи за състоянието на световното положение и икономика
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това че някой има за сметка на правила създадени от самия него не го прави предприемчив а най обикновен мошеник.
42
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз взимам 3600 лева заплата и съм добре. А който е беден да се кралифицира и да работи повече ако иска да е богат.
41
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е най-справедливо - който може да прави пари успява, тези които не могат да правят пари еволюцията ще ги изчисти, това са природните закони на естествения подбор. Какъв им е проблема на бедните, никой не ги е спрял да бъдат инициативни - демокрацията и пазарния капитализъм дават равни възможностти на всеки.
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е при демокрацията и пазарния капитализъм по-умните и по-кадърните да са по-богати. Пазарният капитализъм с демокрация е най-добрата обществена система и никой не е измислил по-добра.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това разпределение на парите е крайно несправедливо спрямо хората живеещи в части на света,където няма възможност и достъп до средства,също така липсата на възможност за нормално съществуване превръща крайно бедните в скотски създания ,без знание,морал,чест,принуждава ги да съществуват като животните,чрез кражби, убийства,бруталност.Да не говорим за гладуващите,това е престъпление от този 1%задето позволяват това да се случва