Йоханес Хан: България може да служи за пример!

Според еврокомисаря страната ни е натрупала уникален опит за региона
19 яну 2016 12:00, Миглена Иванова
36
Йоханес Хан: България може да служи за пример!
Снимка: БТА

България може да служи за пример на много държави от Европейския съюз и Балканите заради успешното усвояване на европейските средства и реформите преди присъединяването на страната към съюза.

Още по темата
Това коментира еврокомисарят по разширяването на Европейския съюз Йоханес Хан по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Хан изтъкна, че България е работила упорито за високия процент на усвоените европейски средства – 96 на сто, както посочи в изказването си президентът Росен Плевнелиев.

"При сравнение с други страни в подобна ситуация България може да бъде отличена като държава, свършила изключително добра работа, и да бъде давана за пример на други страни”, коментира еврокомисарят.

"Вярно е, че международните кризи създават чувство за нестабилност, изискващо тясно сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа. Това съвпада с председателството на България на Югоизточния процес за сътрудничество и това би могло да помогне на страните да заздравят стабилността, а държавите от Западните Балкани – да направят крачка към присъединяването към ЕС", допълни той.

Йоханес Хан повтори, че "България е натрупала уникален опит", от който да се възползват всички други страни в региона, тъй като за кратък период от време е изпълнила някои тежки реформи, свързани с членството на страната в ЕС, "укрепяйки своята стабилност, на която се радва и днес и което четем по макроикономическите данни".

Според Хан приоритет за България е да развива сътрудничеството в Югоизточна Европа, да поставя реалистични приоритети за инфраструктурните проекти, за инвестициите в енергийния сектор и т.н. В това отношение като важен приоритет еврокомисатя изтъкна интерконекторът България – Сърбия.

Хан обаче подчерта, че пред страната ни все още има редица предизвикателства. Едно от тях е безработицата, особено в регионален план. Икономическото развитие освен това – не само на България, но и на региона, трябва да се подчинява на усилията за реформа и растеж. Фокусът върху развитието трябва да бъде върху иновациите, не само върху инфраструктурата, както и да се създават стратегически решения за осъществяване на реформите за развитие на икономиката, допълни той.

Хан каза също така, че е необходимо да се активизират пазарните сили, да се стабилизира и укрепва конкуренцията, да се създават условия за присъединяване на другите Балкански страни към ЕС.

Еврокомисарят изтъкна ползите на България от членството в ЕС, но тя трябва да подобри конкурентоспособността си като ключово условие за растеж и по-добро благосъстояние на гражданите. По думите му това изисква както икономически реформи, така и поставяне на приоритет върху върховенство на закона и ефективна и добре функционираща публична администрация.

Много държави в региона все още са изправени пред сериозни предизвикателства, особено върховенството на закона, независимостта и отчетността на съдилищата, борбата с организираната престъпност, коментира Хан. Той посочи обаче, че са постигнати само известни резултати, които не са  достатъчни за разрушаване на изградените криминални мрежи. Той изтъкна, че корупцията е много широко разпространена в много области от обществения живот и икономиката и силната политическа воля е абсолютно необходимо усилия за изкореняването й.

В регионален план много от съседите на България не успяват да привлекат достатъчно инвестиции в много сектори, не са достатъчно уверени, нямат изградени стабилни фирми, бизнеси, които са независими от политически фактори. В това отношение трансграничното сътрудничество е ключов фактор, коментира Хан.

Като основно предизвикателство пред Европа еврокомисарят по разширяването изтъкна бежанската криза. Той изтъкна, че са разселени над 60 млн. души и то според консервативни данни, а по думите му някои от прогнозите са много по-големи. Около 20 млн. души от тях се намират по непосредствените граници на ЕС. „Това е глобално предизвикателство, което поставя на изпитание ЕС”, коментира той.

"Мащабът на изпитанието е такъв, че никоя държава не би била в състояние да се справи сама. Европа е особено уязвима, трябва да работи като единна държава, за да се преборим и да разрешим този проблем", посочи Хан.

Той приветства и решението на държавите от Западните Балкани от октомври миналата година да оказват по по-структуриран начин подкрепа на имигрантите.

Бавното вземане на решение на ниво ЕС не се отразява добре на региона, изтъкна Йоханес Хан и призова европейските лидери да вземат решение максимално бързо.

"Укрепването трябваше да бъде факт, нямаме време за губене, отдавна е настъпило време за действия", посочи еврокомисарят и обеща да направи всичко необходимо, така че държавите от ЕС да поемат бежанския удар солидарно, а не Източна и Югоизточна Европа да се превърне на практика в център за прием на бежанци.

Хан посочи, че ЕС трябва да се възползва от добре образованите хора с умения, тъй като те ще имат принос към обществата и икономиките, заради което са необходими политики за интеграция на приетите бежанци.

"Европа се стабилизира, без да загуби от своята привлекателност. Дори гледайки бежанците по границите, чиято единствена цел е да се доберат до Европа – това представлява и икономическо, и политическо предизвикателство, породено от убеждението, че Европа предлага възможности”, коментира Хан.

"Външните политически сили и вълнения нямат лесни решения и казвам това като представител на страна, винаги демонстрирала своята европейска ориентация", каза още еврокомисарят.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ЕСЙоханес Хан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Herr Hane,uzni si gi site Tikvi, Piponi i kratuni barabar s Shebek Tikvata u edna karuca i dii dii dii prez Vojvodina si gi zakarai u EUtia, a baba edna kaca so kiselo, lansko zele, hrupavo leko na crveno colorovana for free ke ti daa , maina, sal si gi zemi ta shebeci da ti upraat stabilno stabilnata stabilnost, maina
23
0
 
8
 
! Отговори
койчо преди 8 години
България и най вече българите натрупахме уникален опит за живот в МИЗЕРИЯ!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено ,че ще ни хвалят, та нали ние сме скотовете на този проклет съюз
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено да си убиеш де що има печеливш бизнес и да си в заеми до гуша е страшен пример.Комисар с черно яке 1939г ВЪРТЕЛЕШКА и ирония на съдбата.
20
0
 
2
 
! Отговори
моторков преди 8 години
Ще изминат още много години преди да почнем да разбираме за какво говорят големите шефове от Брюксел.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мале баси глупостите.Мафията като усвой евро парите може да са доволни но не и работещите бедни.И сега кво Германия Франция и Англия,Холандия направо ще ни завидят.ще го преместят от единят крачол в другия.Докато няма фабрики никога няма се оправим с евро траншове колкото да не умрем
18
0
 
16
 
! Отговори
men преди 8 години
как нема да е доволен еврокомисаринът... държавата банкрутирала и абдикирала. матриала прос и беден, без права, без претенции, без идеи, без бъдеще и без сили да надигне глава. храни се само с лика на вожда по теуевизията и развъжда не само местните негодници ами и вносните вече. женките се предлагат на всеки с една кутия фасове, престъпниците си правят каквото искат и една шепа "поутици" си живеят като наркобарни у меделин. да се готвят другите европейци...
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA MOJE DA BADE ZA PRIMER KAKVO NE TRYABVA DA SE PRAVI, KAK SE LAJE, KAK SE KRADE.
16
0
 
11
 
! Отговори
Поредното плямпало, преди 8 години
дето не е много в час, но като ЕС политик и то нещо да каже.За последните години по неволя сме се изучили да оцеляваме и да се справяме някак си с безработицата, и да преживяваме: политиците, престъпността, кражбите и посегателствата, зимата, транспортния хаос и да си дундуркаме и отглеждаме на пълна издръжка и за наша сметка: поредното правителство, съд, полиция, прокуратура, етноса, а отскоро и мигрантите.И ако някой иска да научи как безнаказано се усвояват европари, тука е мястото!
15
0
 
13
 
! Отговори
Лейба Бронщайн преди 8 години
Ей, изпращяха германците ей ! Справка - Меркел. Сега и този . Говори не като еврокомисар, а като политкомисар от времето на Троцки и Ленин !
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви добре образовани хора има сред тези бежанци? Добре образованите са си били добре и сега са си добре в родните си страни. Тук идват мошеници, които не занят да делят и умножават, а се представят за сирийци със средно образование. Естрадация трябва не интеграция, ама като ги пуснахте толкова много как ще ги изгоните сега?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв пример може да е бедната ни Родина? За най-много корумпирани политици на глава от население ли? Ако към това се стремят евроидиотите, значи наистина сме подходящи за пример
12
1
 
22
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Европа е цъфнала като кюстендилска слива за България да не говорим.Този ханс е недоносен или лилипут,някои мисли ли за държвите откъдето идват мигрантите те трябва те трябва да бъдат върнати от където са дошли.
11
0
 
23
 
! Отговори
Фалшива стабилност преди 8 години
Айдеееее , още един който ни втълпява ,че сме невероятно стабилни! :) Ще видим като свършат 21 -те милиарда колко сме стабилни! Ама тогава Борисов ще избяга най-вероятно! Щото кой не може да управлява държава с много пари , готови пари!??!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Да... Пълен кограчулейшън!Писец не за горами, както казват нашите поробители и окупатори!
9
0
 
20
 
! Отговори
бг кеф преди 8 години
Конграчулешанс за бг мафията .От тези похвали останаха само пенсионери,роми,некадърници,мързели,крадци в милата ни родина.
8
0
 
18
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Позор за европейските "политици", които, за да имат няколко гласа в повече в ЕП, са готови да се сдушат с най-долнопробните разбойници от ГРОБ.
7
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното доказателство, че по-добро от ГЕРБ няма! Чакам минуси, а на изборите си знаем ;)
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, че го няма Крум Хан да ви отреже лъжливите езици и да си направи един евроатлантически шашлик за кеф не целокупния праБГ народ.
5
0
 
19
 
! Отговори
врт преди 8 години
Този човечец стъпвал ли е някога в България, да види що е то "усвояване"?!