През 2050 г.: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

Само 14% от пластмасовите опаковки се събират и рециклират
19 яну 2016 22:40, Василия Пейчева
7
През 2050 г.: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните
Снимка: Архив Reuters

Масовото използване на пластмаса ще доведе до това, че през 2050 година в океаните като тегло ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, алармира днес Световният икономически форум, цитиран от Франс прес и Си Ен Ен.

Пластмасата стана един от най-популярните материали в света, съчетаващ невероятна функционалност и много ниски производствени разходи. Използването й се е увеличило 20 пъти през последните 50 години и се очаква да нарасне двойно пред идните 20 години.

Над една четвърт от пластмасата се използва за пакетиране. Това е най-популярната употреба на материала, отбелязва Си Ен Ен.

Обаче само 14 процента от пластмасовите опаковки се събират и рециклират. Равнището на повторна употреба на пластмасата е доста ниско в сравнение с хартията (58 процента) и желязото и стоманата (до 90 процента).

Близо една трета от всички пластмасови опаковки не попадат в системите за събиране и се оказват в природата или задръстват инфраструктурата.

След кратък цикъл на първа употреба 95 процента от материалната стойност на пластмасовите опаковки или между 80 милиарда долара и 120 милиарда долара годишно се губят за икономиката, посочва в доклада си Световният икономически форум.

Документът е изготвен чрез интервюта със 180 експерти и се основава на анализ на над 200 доклада.

Форумът отбелязва, че единственият начин да се избегне катастрофата е да се подобри икономиката и ефективността на рециклирането.

/БТА/


7
Още по темата: океанирибапластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
24
 
! Отговори
Децата да му мислят преди 2 години
Да му мислят децата ни.

Ние дадохме всичко от себе си, за да съсипем всичко.