В Русия се страхуват от нов държавен фалит

Премереният оптимизъм на руското правителство е изчезнал
19 яну 2016 09:44, Елка Василева
433
В Русия се страхуват от нов държавен фалит
Снимка: архив, Reuters

Руските политици бият тревога заради непрекъснатото поевтиняване на петрола и предупреждават за опасност от нов държавен фалит. Анализаторите обаче засега са спокойни, разчитайки, че петролните концерни ще могат да избегнат неплатежоспособност, пише Андре Балин във в. "Ханделсбалт".

Премереният оптимизъм на руското правителство е изчезнал - на авторитетния Гайдаровски форум в Москва икономическият министър Алексей Улюкаев говори за нова икономическа реалност, към която Русия трябва да се приспособи. Финансовият министър Антон Силуанов предупреди, че предвид ниските цени на петрола дори има опасност да се повтори фалитът на държавата от 1998 година, ако Русия не си наложи бюджетна дисциплина.

За инвеститорите подобни думи са предупреждение, което трябва да бъде прието сериозно. В Русия рисковете се увеличават, въпреки че още е рано за паника.

Сегашната цена на петрола от около 30 долара за барел е болезнена за склонните към харчове разпоредители с бюджетни средства сред руските управляващи, но за петролните концерни ценовото равнище не е критично.

Говорителят на Роснефт Михаил Леонтиев поясни, че при подобна цена концернът дори ще може да продължи с прилагането на плановете си за разработка на офшорни находища. През есента президентът на концерна Игор Сечин дори изчисли чистите производствени разходи на компанията на четири долара за барел.

Конкурентът му Лукойл при сегашната цена на черното злато ще свие инвестиционните си разходи с 20 %, твърдят източници от компанията. Дори при Лукойл обаче актуалната печалба не е застрашена, тъй като разходите за добив се равняват на 3,68 долара за барел.

Руските петролни концерни са устойчиви към колебания в цените на петрола, сочи анализ на Merrill Lynch. Помага им връзката между понижаващите се цени на петрола и курса на рублата, както и гъвкавата данъчна система. В действителност данъчната система в Русия е разработена по такъв начин, че държавата задържа лъвския дял от печалбите. При спад на цените обаче държавата поема и най-големи рискове, отбелязва вицепремиерът Аркадий Дворкович.

Най-големите петролни концерни ще останат на печалба дори при цена на петрола от 15 долара за барел, според Илдар Давичин, анализатор на Renaissance Capital. Най-големият риск за тях е да не бъде променена данъчната политика, тъй като приходите на Кремъл намаляват. Въпреки това концерните, чиито акции се търгуват на борсата, не са заплашени от фалит, според Антон Рубцов от Vygon Consulting.

При все това вече има една от жертва на поевтиняването на петрола - рублата. Още през декември руската валута загуби 10 % от стойността си спрямо еврото и долара. Според повечето анализатори низходящата тенденция ще продължи. Ако петролът върви надолу към 25 долара за барел, то най-вероятно още през пролетта на тази година ще станем свидетели на курс от 100 рубли за долар, прогнозира Алексей Антонов, анализатор на Alor Broker.

Това вероятно отново ще ускори инфлацията, което пък изправя централната банка пред проблеми. За да стимулира икономиката, институцията би трябвало да понижи лихвите, но високата инфлация й връзва ръцете, така че ще трябва да продължи да се придържа към високите водещи лихви.

Недостигът на кредити в Русия също остава актуален проблем, като западните санкции, които засягат най-вече финансовия сектор, ще останат в сила поне още половин година. За фондовия пазар това са извънредно лоши предпоставки.
Във всеки случай акционерите в Русия трябва да задържат дъха си за дълго, при това не само акционерите на петролните и газови компании. Според данни на Силуанов брутният вътрешен продукт на страната и през 2016 година силно ще се понижи (с 2,5 % до 2,7 %). Освен това шокът на китайските борси попари и надеждите за растеж, подхранван от външни фактори.

"Бурята на световните борси няма да премине толкова бързо", казва Андрей Верников от Zuerich Capital Management.

Руският фондов пазар остава под натиск. Според Верников има опасност деноминираният в рубли индекс MICEX скоро да спадне от сегашните 1670 пункта до 1630 пункта (в края на борсовата търговия на 18 януари индексът се понижи до 1622,43 пункта - бел. прев.), а при доларовия индекс RTS сривът може да бъде още по-голям.

Според експерти сред най-големите губещи е енергийният гигант Газпром.
Анализаторите обаче са положително настроени към Сбербанк или компанията за търговия на дребно с техника М.Видео.

На пазара на облигации също много неща зависят от действията на централната банка. През изминалата година засиленото участие на руските пенсионни фондове на пазара непрекъснато отваряше нови източници на приходи. Само за периода април-май 2015 година фондовете са инвестирали 550 милиарда рубли, които преди това бяха замразени. Едва след това чуждестранните инвеститори, макар и колебливо, стъпиха на пазара.

Емитентите на облигации разчитат основно на пенсионните фондове и през тази година.

До средата на годината почти няма да се наблюдава интерес от чуждестранни инвеститори, прогнозира Михаил Румянцев от Росбанк. Те са направили по-големи нови инвестиции през втората половина на 2015 година, припомня той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още по темата: Русиядържавен фалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те по този начин в един момент олигарсите ще свършат:)))Ако бюджета се крепи на "разкъсване" на олигарси съвсем са за оплакване:)))
270
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 408Еххх вие гледате статията на *** и БТА и двете от едно място преписват - Ройтерс които са "Доста надеждни източници на информация"280 милиарда $ имат буфер Рашките, около но не повече от 100милиарда са миналогодишните инвестиции в САЩ ценни книжа кога им е падежа не знам но самите книжа също се търгуват.Тоест по-опасна е паниката в РФ отколкото това че правителството няма изход. Освен това винаги някой олигарх може да бъде разкъсан и 50-80 Милиарда да глътне държавния бюджет
269
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С основние в русия се страхуват от фалит, но както винаги са закъснели - фалита вече е факт, просто те все още не са го осъзнали.Като жабата, която бавно се сварява в горещата вода и дори не го усеша.
268
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби,правото винаги,от праисторическите времена е било на страната на силния.
267
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 405Признавам изхвърлих се, но форумеца Абу ме "вбеси" с липсата на елементарни знания за Термини и международно право не че "Великите" Сили го спазват.
266
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почнаха пак фантасмабобизмите за стопеното стъкло,радиоактивната пепел и другите смешки:)))
265
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Абу Али 402Освен това ти каза към тези не трябва да има никакви правила само бой по кратуната. Ако един ден осъмнеш и установиш че законите в света не вачат за теб и всеки който му хрумне идва и ти удря един в лицето какво ще правиш? Ще спазваш ли правилата?РФ "Искаме въздушен коридор до Сирия че ни писна да обикаляме Турция."Т "Няма и Босфора ще го затворим."РФ "Искаме въздушен коридор над 10000м до Сирия че по-ниско радиацията е опасна за прелитащите самолети"от Т няма отговор ...
264
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бобии..кажи ти как ще си платим наема като си препродаваме един долар и сто рубли в края на месеца,това кажи остави другите алабобизми
263
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Абу АлиАйдее поредния на който трябва да му се обясняват ТЕРМИНИФАШИСТИ е имало само В ИТАЛИЯ - Режима на Мусолини. Фашиската идеология гласи Низшите раси трябва да работят за висшата раса и да предоставят жизнено пространство.В Руската Федерация "УМНИКО" има над 150 националности включително Българи. Коя от тези националности е ВИСШАТА РАСА и кои са Низшите и как така не сме забелязали че някой ги елиминира?Ей ако ползвате термини поне научете съдържанието им.
262
0
 
14
 
! Отговори
Абу Али™ преди 8 години
До БобиКъм Фашиска *** не трябва да има никакви правила, те разбират само от бой по тиквата.Гърция е съвсем друг случай. Скоро и в Черно море че падат Су-та.
261
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 404Значи следващия път когато Турски самолети нарушат Гръцкото, Сирийското или Иракското въздушно пространство съответните страни да ги подпукат и след това да кажат ние ги предупредихме.Не сте бре."ОТКАЗВАМЕ ДА ПРЕДОСТАВЯМЕ КАКВИТО И ДА Е МАТЕРИАЛИ ПО СЛУЧАЯ на Турция или който и да е друг" :-)Това Шопе е Магистрала към Ада - абсолютно потъпкване на международните правила за въздухоплаване.
260
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 401При международен спор УМНИКО се следва следната процедураНОТА РФ "Вие незаконно свалихте самолет"НОТА Турция "Отричаме"НОТА РФ "Доказателства за нашата теза, Предоставете ваши доказателства"НОТА Турция "ОТКАЗВАМЕ ДА ПРЕДОСТАВЯМЕ КАКВИТО И ДА Е МАТЕРИАЛИ ПО СЛУЧАЯ"Е Какво ще си помислиш след като получиш нещо подобно като кореспонденция? Единия ти дава Записи, Свидетели, Физическите изчисления са на негова странаДругия "Отказваме да предоставяме каквито и да са материали..
259
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 400Искаш да сме пунктуални добре"Неизвестен Самолет с Координати 35 градуса и 49 минути северна ширина и 36 градуса и 09 минути източна дължина Намирате се в Турското въздушно пространство насочете се веднага на юг или ще бъдете атакувани"Засечи Шопе за колко ще го кажеш не на Английски на Български за по лесно.пп координатите са от Викимапиа
258
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 373 продВсички разговори на РВД и ВВС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ЗАПИСВАТ. Също така задължително се записва радиолокационната картина от операторските места в командването на ВВС и РВД.Нито един от тези записи ТУРЦИЯ не само че не е предоставила на международни експерти, а КАТЕГОРИЧЕСКИ ОТКАЗА ДА ПРЕДОСТАВЯ ПОДОБНИ ЗАПИСИ.
257
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До До Боби трола 373До М А Л О У М Н И Я дето една елементарна сметка не може да направиВземи ХРОНОМЕТЪР и кажи не на Английски на Български."Неизвестен самолет с координати 123.4 дължина и 432,1 ширина намирате се във Турското въздушно пространство насочете се веднага на Юг или ще бъдете атакувани"За колко време го казваш?Дори да е имало нарушение то е било за МАКСИМАЛНО 20 сек всички са съгласни.За 20 сек не можеш каквото и да е предупреждение да предадеш 10 пътиМисли с главата си!!!
256
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВъпроСА битовата техника, качественото облекло и обувки, автомобилите,хубавите сирена ... и те са в рубли, нали ?Само че преизчислени от цената им в долари. Тия смешки ги запази за балъците.
255
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВъпроСДруги вицове ще ни разкажеш ли ? Средната заплата в Русия вече е почти 3 пъти по-малка от тази в България и 2 пъти от тази в Албания. Говеждото и свинското са по 350-400 рубли килограма. Само за 2015г. продуктите са поскъпнали 2 пъти. Цените на плодовете и зеленчуците са ужасяващи, особено на цитрусите. Качеството им е отвратително.За бензина леко си намалил- 35-40 рубли.20-30 рубли е обикновен бял нарязан хляб 300-400г. Качеството на услугите и продуктите е под всякаква критика.
254
1
 
15
 
! Отговори
ВъпроС преди 8 години
В Русия--Литър бензин-30руб-30 евро цента.....Газ 12 руб.-13 евро цента.....Хляб-22 руб--24 евро цента....Св.Месо без кост-200 руб-2.35 евро...Мляко-60 руб-0.7 евро цента....Електроенергия-9 руб-0.1 евроцента....ЗАЩО не смятате така бе *** шорошки--реално там народа получава рубли и харчи рубли----много много не го е..Б...е курса на валутата....Единствено ще платят повече ако отидат зад граница на почивка--щото ще трябва да купуват валута...Така че тук,нещо се оси...ате с "експертните"мнения
253
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той Путин , затова и прави всякакви санции. Знае ,че 90 % от населението на Русия е не платежо способно.
252
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно основателно се страхуват хората, днес путинова русия нито е ссср, нито или СИВ нито пък Варшавския договор, ако бях руснак една рубла ни бих държал в джоба си