Берлин не може да приеме всички бежанци

Меркел критикува Австрия, че е наложила лимит върху броя им
Обновена: 21 яну 2016 07:09 | 20 яну 2016 22:37, Анисия Иванова
36
Берлин не може да приеме всички бежанци
Снимка: БТА

Германия не може да приеме всички кандидати за убежище, които искат да започнат нов живот тук и не е неетично от страна на Берлин да ограничи притока, заяви днес на Световния икономически форум в Давос германският президент Йоахим Гаук, цитиран от Ройтерс.

Той призовава останалите европейски държави да споделят това бреме.

Германия пое основната тежест при най-мащабната бежанска криза в Европа от Втората световна война. Местните власти в много части на Германия съобщиха, че се мъчат да се справят с наплива. Увеличава се и натискът върху канцлера Ангела Меркел да се откаже от политиката на отворени врати и дори да затвори границите на страната за нови мигранти.

Гаук, бивш пастор в комунистическа Източна Германия, не подкрепя подобна драстична мярка, но смята, че ще има морална и политическа необходимост от политика на ограничаване на бежанския поток, за да се даде възможност на страната да се справи.

"Сами по себе си рестрикциите не са нещо неморално. Те помагат да се подкрепи приемането, без което обществото не е отворено и отзивчиво", заяви германският президент.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува днес решението на Австрия да въведе лимит върху приемането на кандидати за предоставяне на убежище, предаде ДПА.

Агенцията се позова на делегати от конгреса Християнсоциалния съюз (ХСС) в Баварските Алпи, на който присъства и Меркел. Тя е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), старши коалиционен партньор на ХСС. Според източниците Меркел е обсъдила мигрантската криза с лидери на баварските си съюзници от ХСС, които бяха отправили критики към правителствената политика да приема голям брой мигранти.

Според ДПА присъствието на Меркел на конгреса на ХСС е целяло да предотврати вътрешнокоалиционния бунт, като тя от своя страна е разкритикувала позицията на Австрия да ограничи до 37 500 броя на лицата, които ще приеме тази година като бежанци, тоест два пъти по-малко от миналата година. По думите на канцлера ходът на Виена ще усложни предстоящите в петък преговори с Турция по миграционната криза.

В свое съобщение, разпространено преди срещата между ръководствата на ХДС и ХСС, Меркел заявява, че е необходимо да се предприемат твърди мерки за намаляване на броя на кандидатите за убежище, влезли в Германия.

Говорител на германския канцлер каза, че страната все още предпочита намирането на общоевропейско решение на проблема с мигрантите, след като Австрия обяви, че ще въведе лимит на броя на хората, които могат да кандидатстват за предоставяне на убежище, предаде Ройтерс.

"Това е решение на австрийското правителство, което аз няма да коментирам", подчерта Щефен Зайберт. По думите му германското правителство предпочита общоевропейското решение, което отстранява причините за миграцията, за да намали "значително и забележимо" броя на бежанците.

Миналата седмица Австрия обяви, че ще отказва достъпа на мигранти, които възнамеряват да преминат през територията на Германия към друга западноевропейска държава. Днес тя съобщи, че тази година ще приеме два пъти по-малко кандидати за убежище, отколкото през миналата.

Властите в Сърбия започват да ограничават влизането на мигранти, като пускат само тези, които искат да търсят убежище в Австрия или Германия. Това обяви по-рано днес сръбският министър на труда Александър Вулин, цитиран от Ройтерс.

По думите му Белград е узнал с посредничеството на Загреб и Любляна за решението на Виена и затова предприема съответни мерки. "Мигрантите няма да могат да продължат пътя си, ако не изразят желание да търсят убежище на територията на Австрия или Германия", заяви той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Нали госпожа Меркел ги кани дад дойдат! Има още към милиард и половина в Индия,Пакистан, Иран, арабския свят и Африка!
20
0
 
10
 
! Отговори
СС преди 8 години
Меркел сътвори 3-та световна глупост!Това са незаконни емигранти и подлежат на съд и екстрадиране!Време е ЕС да заяви,че не приема "бежанци" и да се включи армията за екстрадацията на талибаните!
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямам думи, вече! какво нахалство, какво безхаберие! отвръщават ме тези евроге...лицемери
18
0
 
22
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Така ли? Сетихте се каква глупост направи баба Меркел с нейното Вилкомен.Ами няма сега други да и сърбат попарата, да си ги подслони в апартамента си...Това е все едно аз да си поканя гости, да се окаже че съм поканил повече от колкото се събират в нас и да се сърдя на комшията ми, че не иска да приеме част от тях... Пълен ЪпсурТ!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма не може! Още може!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде у лево с толерантността и солидарността !!! Изкуфялата бабичка като ги е канила, да си ги води у тях - да се снимат, да се опипват, да обменят гени. АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА МОИТЕ ПАРИ ДА СЕ ХАРЧАТ ЗА НЯКАКВА *** ! ИСКАМ НАШИТЕ ПАРИ ДА СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА НАШИТЕ ГРАЖДАНИ - ИМА ДОСТАТЪЧНО ЕВРОПЕЙЦИ, КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ!! НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ! ТЕЗИ *** ДА ГИ ЕКСТРАДИРАТ НЕЗАБАВНО !!! МЕРКЕЛ РАЗРУШИ ЕВРОПА И ПРИНУДИ ПРАВИТЕЛСТВАТА ДА СТРОЯТ ОГРАДИ !!!
15
1
 
10
 
! Отговори
do 28 преди 8 години
До последни новини"иракчанин" на 28 години роден в Хамбург... Надрусан и психясал ***... идеята ми е че не трябва под всеки вол теле да се търси, като цяло кризата с мигрантите ще набира тепърва сила но трябва да се вмомава с изказванията
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто не е за вярване, че тази дърта гн.усна хамериканска под.лога немците още я търпят, а не си изберат бързо някой с мустачки, за да въдвори ред за нула време
13
1
 
23
 
! Отговори
последни новини преди 8 години
Немският вестник Berliner Zeitung съобщи, че на спирка на берлинското метро (Ernst-Reuter-Platz) млад иранец е бутнал 20-годишна германка под колелата на приближаващия се влак. Девойката не е имала никакъв шанс да оцелее, според данните от берлинската полиция.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по-любопитното е какво правим НИЕ в близкото бъдеще, когато границите по досегашния им маршрут към европа бъдат затворени. защо никой не повдига темата, да не би да си мислим, че оградата ни ще ги отблъсне!? и ако не бъдат взети своевременни мерки, какво ще правим с десетките хиляди, влизащи на наша територия всеки ден?
11
10
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Няма нищо по-ку.хо от това чужденец да се върмущава от други чужденци... В най-добрия вариант влиза като плоска шега във филм или сериал, но в реалност е жалко. По-добре да не знаеш какво мислят швабите за тебе като славянски произход. Говори с някой немец роден и израстнал в България, какво споделят неговите хора за нас българите например. И тука не говоря за не/българите, ами за баш българите
10
2
 
28
 
! Отговори
Мат преди 8 години
Германците не са виновни, тези решения се вземат пряко волята им. Виновни са тези планирали тези събития отдавна и тези които ги провеждат сега които са членове на тайни сатанински общества и слуги на дявола. Но в Светите Писания се казва че Бог осуетява плановете на езичниците. Ще видим какво ще стане, едва ли нещата ще се развият както са ги планирали сатанистите.
9
4
 
29
 
! Отговори
от Германия преди 8 години
В Германия вече има всичко друго, но не и германци. За това малкото останали такива са настръхнали срещу всички чужденци?!? Ама защо? Не е виновен тоя който яде баницата, нали? Жените им са потенциални стари моми, които не искат деца - мъжете им или са гейове или женкари. Много ясно, че чужденците като идват с децата си ще стават повече от тях. Никой не им е крив. Ако продължават да не раждат сами ще се затрият. Меркел е виновна, но те са си повече виновни защото са егоисти.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей сега, Василев се съгласих с теб. За първи път.
7
4
 
47
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Бах тея *** германци бах, не разбраха, че ако искат да станат велика светован сила ,трябва да се противопоставят в съюз с Русия срещу англо американските трансатлантически корпорации!Агент Лейди Марджъри Мийнсфилд!ЦРУ!!!
6
2
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Това "бреме", хер Гаук, са приятели на фрау Меркел, които тя лично покани за да "подобрят" генофонда на германския народ. Поради това си затваряйте устата и си ги прибирайте и си ги гледкайте. В противен случай е неморално и неевропейско да гоните "милите" бежанци, които толкова жадуват да станат германци. Освен това с изказването си, вие възпрепятствате изконното човешко право да търси най-доброто за себе си и за семейството си, а именно - да стане германец, макар и от арабски произход.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
быт или не быт
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАЛКАНИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ МНОГО ТРУДНОДОСТЪПНИ ЗА ТИЯ А ВЕЧЕ И МАКЕТАТА ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦАТА СИ ЗА РАЗХОДКИ.
3
1
 
30
 
! Отговори
Бенджи преди 8 години
Няма германци вече, само мел...ези, германия е люлка на зомбита,
2
0
 
26
 
! Отговори
ГаргаМеркел преди 8 години
Всяка секунда на власт е много и золумите после оправяне нямат. Да слага тогата на Мойсей и да повежда тълпата обратно към обетованата земя, ксенофобското европейски море ще се отвори да мине...