Берлин не може да приеме всички бежанци

Меркел критикува Австрия, че е наложила лимит върху броя им
Обновена: 21 яну 2016 07:09 | 20 яну 2016 22:37, Анисия Иванова
36
Берлин не може да приеме всички бежанци
Снимка: БТА

Германия не може да приеме всички кандидати за убежище, които искат да започнат нов живот тук и не е неетично от страна на Берлин да ограничи притока, заяви днес на Световния икономически форум в Давос германският президент Йоахим Гаук, цитиран от Ройтерс.

Той призовава останалите европейски държави да споделят това бреме.

Германия пое основната тежест при най-мащабната бежанска криза в Европа от Втората световна война. Местните власти в много части на Германия съобщиха, че се мъчат да се справят с наплива. Увеличава се и натискът върху канцлера Ангела Меркел да се откаже от политиката на отворени врати и дори да затвори границите на страната за нови мигранти.

Гаук, бивш пастор в комунистическа Източна Германия, не подкрепя подобна драстична мярка, но смята, че ще има морална и политическа необходимост от политика на ограничаване на бежанския поток, за да се даде възможност на страната да се справи.

"Сами по себе си рестрикциите не са нещо неморално. Те помагат да се подкрепи приемането, без което обществото не е отворено и отзивчиво", заяви германският президент.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува днес решението на Австрия да въведе лимит върху приемането на кандидати за предоставяне на убежище, предаде ДПА.

Агенцията се позова на делегати от конгреса Християнсоциалния съюз (ХСС) в Баварските Алпи, на който присъства и Меркел. Тя е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), старши коалиционен партньор на ХСС. Според източниците Меркел е обсъдила мигрантската криза с лидери на баварските си съюзници от ХСС, които бяха отправили критики към правителствената политика да приема голям брой мигранти.

Според ДПА присъствието на Меркел на конгреса на ХСС е целяло да предотврати вътрешнокоалиционния бунт, като тя от своя страна е разкритикувала позицията на Австрия да ограничи до 37 500 броя на лицата, които ще приеме тази година като бежанци, тоест два пъти по-малко от миналата година. По думите на канцлера ходът на Виена ще усложни предстоящите в петък преговори с Турция по миграционната криза.

В свое съобщение, разпространено преди срещата между ръководствата на ХДС и ХСС, Меркел заявява, че е необходимо да се предприемат твърди мерки за намаляване на броя на кандидатите за убежище, влезли в Германия.

Говорител на германския канцлер каза, че страната все още предпочита намирането на общоевропейско решение на проблема с мигрантите, след като Австрия обяви, че ще въведе лимит на броя на хората, които могат да кандидатстват за предоставяне на убежище, предаде Ройтерс.

"Това е решение на австрийското правителство, което аз няма да коментирам", подчерта Щефен Зайберт. По думите му германското правителство предпочита общоевропейското решение, което отстранява причините за миграцията, за да намали "значително и забележимо" броя на бежанците.

Миналата седмица Австрия обяви, че ще отказва достъпа на мигранти, които възнамеряват да преминат през територията на Германия към друга западноевропейска държава. Днес тя съобщи, че тази година ще приеме два пъти по-малко кандидати за убежище, отколкото през миналата.

Властите в Сърбия започват да ограничават влизането на мигранти, като пускат само тези, които искат да търсят убежище в Австрия или Германия. Това обяви по-рано днес сръбският министър на труда Александър Вулин, цитиран от Ройтерс.

По думите му Белград е узнал с посредничеството на Загреб и Любляна за решението на Виена и затова предприема съответни мерки. "Мигрантите няма да могат да продължат пътя си, ако не изразят желание да търсят убежище на територията на Австрия или Германия", заяви той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
47
 
! Отговори
Tonygl преди 8 години
Тая дементна бабичка Шмъркел няма ли фа я махат вече, че съвсем обози работата вече. Хитлер затри Европа с избиване, таз ще я зарие с населване... Деее... ба