Безредици и протести в Молдова

Парламентът избра новото правителство
20 яну 2016 22:28, Анисия Иванова
11
Безредици и протести в Молдова

Молдовският парламент утвърди днес новото правителство, оглавявано от Павел Филип - компромисния кандидат-премиер, предложен в петък, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Новият премиер бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет.
Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент, посочва ТАСС. Гласуването се състоя на фона на многохилядна демонстрация пред законодателния орган, организирана от опозицията.

На Филип се наложи да представя програмата на правителството си от пленарната зала, защото достъпът му до трибуната беше блокиран от депутатите от опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова. Освен социалистите, против новия кабинет гласуваха още Партията на комунистите на Република Молдова и Либерално-демократическата партия на Молдова.

Правителството беше сформирано от коалиция, в която влизат депутати от Демократическата партия на Молдова и Либералната партия. Те имат съответно 20 и 13 депутати в парламента. Кабинетът беше подкрепен още от 14 народни представители, които напуснаха редиците на комунистите, както и от 9 техни колеги от Либерално-демократическата партия, която бе ядрото на предишната управляваща коалиция, наречена Алианс за европейска интеграция, но сега заяви, че минава в опозиция, посочва ТАСС.

Докато в пленарната зала течеше утвърждаването на новото правителство, демонстрантите пред парламента се опитаха да пробият обособения от полицията кордон и да нахлуят в сградата. Органите на реда обаче им попречиха.
След като новото правителство бе утвърдено, стотици демонстранти все пак успяха да нахлуят в парламента, посочва Асошиейтед прес. Полицията успя да ги изтласка извън сградата.

Един от лидерите на протестното движение Гражданска платформа Андрей Нъстасе призова демонстрантите да обкръжат парламента и да не допуснат депутатите да излязат от него. Той призова протестиращите да не стоят безучастно, но и да не проявяват вандализъм.

Демонстрантите настояват за отмяна на решението на парламента за утвърждаване на новото правителство, твърдейки, че то е незаконно. Полицейското присъствие в района е засилено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
2
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Щом социалистите и комунистите са срещу новото правителство, значи всичко е ОК и правилните хора ще управляват Молдова :) Путлерасите са в траур. Любимото им жуже *** и тук няма да може да прокара гнилата си пропаганда
5
15
 
2
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
Молдова=Румъния
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната разсипана, пардон "демократизирана" държава.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иде Видовден.Ще ги бесим по стълбовете пред парламента.Да гледат филма с Чаушеско.Това ги чака.
2
30
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
....и в Молдова се почва....ха,ха,ха,ха,хааааааааааааа.....Джуджи , го закъсва ...от ден--на ден ..ВСЕ ПОВЕЧЕ..!!!
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шшшшт тихо, тихо да не събудите *** цър.уля. Че седемдесет хилядната банда шуробадженакорушветчийски потомствени корумпета, не ще спасят изгерберастялите ***.