"Хюман райтс уоч": Полицията в BG ограбва мигранти!

Обвиненията са и за използване на грубо насилие срещу тях
20 яну 2016 15:14, Елка Василева
226
"Хюман райтс уоч": Полицията в BG ограбва мигранти!
Снимка: архив, Reuters

Български полицаи незабавно връщат в Турция мигранти и кандидати за убежище, често след като им откраднат личните вещи и ги подложат на насилие, заяви днес правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс.

Мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак са казали, че са били подложени на принудително връщане, ограбване, насилие и нападения с полицейски кучета, показва проучване на "Хюман райтс уоч", проведено между октомври и декември миналата година сред 45 бежанци в шест страни.

Според организацията мигранти са съобщили за 59 случая на насилствено връщане от България в Турция между март и ноември 2015 г., а 26 бежанци са заявили, че са били бити от полицията или хапани от полицейски кучета.

"Всички освен един казаха, че са им били взети вещите, в някои случаи под дулото на оръжия, от хора, описани от тях като служители на българските правоприлагащи органи, после са били принудително върнати през границата в Турция", заяви "Хюман райтс уоч".

Организацията призова българските власти да предприемат спешни действия за спиране на незаконното отношение към хора, които търсят защита, и да потърсят сметка на отговорните за това.

Говорителка на българското вътрешно министерство каза, че насилственото връщане на кандидати за убежище или подлагането им на неподходящо отношение не са част от политиката на България към мигрантите и че всеки случай, за който има информация, се разследва, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: полициямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така, тука е гадно и бием лошо, така че заобикаляйте България
146
0
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Според мене граничарите ни трябва освен всичко друго и да застрелват по един на всеки десет прав0верни изнасилвача още на границата . Останалите живи бегом пред джипа 30 километра и който оживее -към демократична Европа. Те да им берат грижата.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nisto chovesko v bg niamai nisto dobro ne vi ochakva
144
0
 
8
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
Наш'те пак не си вършат работата както трябва - освен, че бият и грабят, трябва и да опъват!
143
1
 
10
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Между другото - някой да има чувството че сме независима държава??Хюманс райт уоч, Ъмерикъ фор Бългериъ, Институт за Пазарна Икономика(кво беше това?) - всички тези контролират "независима Бългериъ". Преди 1989 година по границата се стреляше без предупреждение и нямаше кой да казва на власта кое е добре и кое не е добре.
142
0
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Точно така, тук е гадно - продължавайте към Германия при мама Меркел.
141
0
 
8
 
! Отговори
БАЙ САНДО преди 8 години
А после говорят че полицията нищо не вършела. Браво момчета. Едно време на кльона през определено разстояние имаше оставени лопати та ако потрябват да са под ръка...и нямаше оплаквания.
140
0
 
9
 
! Отговори
МЪКА преди 8 години
ПЕГИДА- надеждата на Европа !!!
139
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това е истина - БРАВО на българската полиция, върши си работата добре!!! Но боят и ограбването пак е малко. Полицията трябва да всява ужас и паника у бежанците, които се опитват нелегално да дойдат в Европа. Ако трябва и да ги застрелва на браздата.
138
0
 
16
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Спрели са ги при опит за нелегално преминаване на границата. Затова лъжат, че са бити и ограбени. Българското правителство трябва да направи веднага проверка и след това да излезе с ясна позиция, че това е клевета и не отговаря на истината.
137
0
 
4
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Анонимен 191, паднал от Луннната Поредна Маке ДржаваНещо грешиш. Това се случва в цивилизована Франция - на коя да е бензиностанция си основно обран, по желание и нае*ан. Пробвай и пиши. Целувки
136
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все още няма прецедент в историята на човечеството някой да е могъл да я прекоси долината на вечно полупияните крадливи и е6ливи диви балкански дзурлатани без да е ограбен, обран и окраден! На тия мършаляци дори националните им герои са все убийци, разбойници и обирджии!!Бугарска му работа!
135
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Като не им изнася да се връщат обратно! Европа даде 60 млн. убити по времена ВСВ. Изведе поуки и създаде свят и ред, в който тези *** искат да дойдат наготово и да консумират благата му! Благоденствието, драги, изисква жертви! Бийте се и умрете, за да имат вашите държави тяхното утре! Не бягайте като мишки, изяждайки това, което не сте създали! Всички нелегални - вън от Европа! Правозащитниците като са им толкова мили - да им го духат!
134
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 8 години
1. Българската полиция не бие мигранти, тя защитава държавната граница и националната сигурност! Да се радват, че не сме преди `89 г.. Тогава нелегалните не ги биеха - застрелваха ги! 2. Няма пречка хората, търсещи убежище да отидат на ГКПП, което лесно ще намерят, защото до там има асфалтов път, да се предадат на граничните власти и да поискат убежище! Но те не искат! На тях им е по-лесно да бягат през браздата и после да хленчат! Според български закон те са престъпници! Като не им изнася ...
133
0
 
6
 
! Отговори
До реалист 145 преди 8 години
Значи ти си богат, респективно автоматически перспективен? Ми що не стана тогава полицай, да покажеш know how?
132
0
 
5
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Анонимен 138Имаш предвид 132, значи нещо е трито пак. Не е нужно да е ***, може да е изгонен статист от филма "***".
131
0
 
12
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Шаран_БГ 126А къде бяха правозащитниците, когато убиха единствения мечок Бруно, защото нещеш ли евентуално би бил опасен за хората? Тия стерилни западняри не знаят що е живот в гората, отглеждат някакви мърляви сърнета и "диви" прасета по фермички. Дивото е лисица и таралеж, тук там някой пор, няма вълци, мечки. Цялата им нитратна цивилизация е стерилна отвсякъде. Е, сега идват диваците да ги култивират и интегрират.
130
0
 
12
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Александър 112Дете, колко си годишно? Завиден наивитет - може би имало И икономически имигранти. Мило, те са организирани и платени да дойдат в Европа. Чети повечко и проучи, по възможност от различни източници.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България още продължават да бъркат българските турци с помаците па камо ли бежанците без документи , никой не знае кой от къде идва
128
0
 
8
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Александър 109Сашко, грешиш. Не е нужно да съм ***, който да членува където и да било. Нямам нужда, мнението си е мое и безплатно. Такова си беше и по времето на омразния ти соц, но тогава беше по-интересно да провокираш и да говориш, каквото мислиш. Аз успявах, а татко ти? О, той сигурно е бил комсомолски секретар или партиен член?