Ленин все още има значително присъствие в Русия

Хиляди улици и паметници продължават да почитат паметта му
21 яну 2016 22:13, Елка Василева
125
Ленин все още има значително присъствие в Русия
Снимка: архив, Reuters

Как да стигнете от парк "Петдесетгодишнината от Октомврийската революция" до площад "Октомврийски" в Москва, където се извисява огромна статуя на Ленин? Тръгвате по ул. "Крупская" (съпругата на Ленин) или ул. "Мария Улянова" (майката на Ленин), после по бул. "Ленин", който пресича ул. "Дмитрий Улянов" (брата на Ленин).

Около 25 години след рухването на СССР и комунистическия режим Ленин, починал на 21 януари 1924 г., запазва значителното си присъствие в Русия, където хиляди улици и паметници продължават да почитат паметта на човека, повел Октомврийската революция от 1917 г. и основал съветската държава, пише Никола Милетич от Франс прес.

"В това здание на 19 юли 1918 г. Владимир Илич Ленин е участвал в събрание на партийни организации от заводите в район "Замоскворечие", се чете на паметна плоча в центъра на руската столица. Малко по-нататък друга плоча напомня, че "Владимир Илич Ленин е говорил от този балкон пред отряди от работници комунисти от районите Ярославъл и Владимир, заминаващи за фронта".

На входа на всяка метростанция пише: "Метро Ленин". Официалното име на мрежата се е запазило като в съветската епоха: "Московски метрополитен В. И. Ленин, носител на орден "Ленин" и ордена на Трудовото Червено Знаме".

Въздействие върху колективното подсъзнание

След падането на СССР и на комунизма първият президент на Русия Борис Елцин не посегна на Ленин, макар по това време той да беше широко отричан като създател на репресивната и тоталитарна съветска система. Приемникът на Елцин в Кремъл Владимир Путин, при чието управление се наблюдава реабилитиране на съветското минало, последва примера му.

"Хората свикнаха и идеологическият аспект, свързан с името на Ленин, изчезна. Това присъствие обаче въздейства върху населението и се записва в колективното подсъзнание. Така Ленин се възприема като историческа личност, положителна фигура от миналото ни", казва директорът на московския център за социологически изследвания "Левада" Лев Гудков пред АФП.

Според осъществено през 2014 г. допитване на държавния център за проучване на общественото мнение ВЦИОМ около 63 процента от населението е заявило, че одобрява запазването на паметниците в прослава на Ленин, а 19 процента са изразили желание тези паметници да се премахнат.

Хората, живели в съветския епоха, гледат с удоволствие - или огорчение, според случая - на тази устойчивост на съветското минало и на комунистическата идеология.

"Тези паметници ме смущават. Би трябвало всичко това да отиде в музея", казва Виктор Дзядко, 60-годишен московчанин, който не крие враждебността си към болшевишкия революционер.

По-младите от своя страна изглежда са доста далече от това минало. "Наблюдава се растящо безразличие. Ленин не говори нищо на младите поколения, които имат съвсем смътна идея за него като основател на съветската държава", продължава Лев Гудков.

Това потвърждава и 22-годишна студентка по геология Ирина, която срещаме в метростанция "Библиотека Ленин", където мозайка с лика на Ленин наблюдава потока от пътници. "Не обръщам особено внимание на тези изображения на Ленин. Това не е част от грижите ми".

Със сходно безразличие гледа на това и 20-годишният студент Саня Поляковски: "В съветската епоха всички тези паметници имаха идеологическа функция, но днес са само свидетелства от историята ни".

Малко шизофренична топонимия

"В съвременната топонимия в Русия има нещо шизофренично", отбелязва журналистът и бивш съветски дисидент Александър Подрабинек, давайки за пример пътя между Москва и Санкт Петербург, наричан "пътя за Ленинград", и факта, че Санкт Петербург, който върна името си от времето преди революцията, по куриозен начин е център на район, който все още носи названието Ленинградска област.

Балсамираното тяло на Ленин продължава да се пази в мавзолея на Червения площад пред стените на Кремъл - най-емблематичното място в страната, на метри от гроба на Сталин.

Трябва ли тялото на Ленин да бъде извадено от мавзолея и да бъде погребано? Въпросът изниква редовно на дневен ред, но руските власти досега се въздържат да вземат решение. На въпрос във връзка с темата през 2010 г. Владимир Путин отговори благоразумно: "Всяко нещо с времето си. Когато настъпи моментът, руският народ ще реши какво да се направи".

Въпросът добива още по-голяма актуалност предвид това, че догодина Русия ще отбележи стогодишнината от Октомврийската революция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ТО ПО ТАЯ ЛОГИКА ДАЙ СЯ ДА КАЖЕМ ЧЕ ВСИЧКИ ХОРА СА АФРИКАНЦИ ПОНЕЖЕ ПЪРВОТО *** БИЛО ОТ ЕТИОПИЯ....... МНОГО НАИВНА ЛОГИКА ИМАШ ШОПЕ
45
4
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ЕЕЕЕЕ ТОЙ И ХАН АСПАРУХ И АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ СА ДОШЛИ ОТ ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ НО КАКВО ОТ ТОВА? КВО ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА ПРОЦЕСИ ОТПРЕДИ 30 000 ГОДИНИ ХАХА ИНДИАНЦИТЕ СА МИГРИРАЛИ И СА СЕ ОТЗОВАЛИ В АМЕРИКА И ПРЕЗ ТОВА СА СЕ СМЕСИЛИ С 10000000 ДРУГИ ПЛЕМЕНА(ПОНЕЖЕ ПО ОНОВА ВРЕМЕ Е НЯМАЛО НАРОДИ ВСЕ ОЩЕ)
44
8
 
22
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Хъш е абсолютно прав! Продължавайте да мечтаете за американската мечта сврени в дупките си, мишоци, докато ви ограбват зад завесата на фалшиви идеали. Паричките са за избраните, нито едно прасе до сега не е излязло от *** си и да е станало лебед! Ленин доразви една теория за по-справедливо разпределение на материалните блага, затова западните медии го плюят десетилетия след смъртта му. Материалните блага са за богоизбраните, а за вас лай..на под формата на мечти!
43
3
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ДО 72:САМО ДЕТО ИНДИАНЦИТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГА ГРАФА ХАХАХА
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЕНИН Е БИЛ ЗАТОЧЕН В СИБИР ЗА СОДОМИЯ С МЪЖ ФАКТ
41
2
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ДО 66:ТЕЯ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ... А КОЛКОТО ДО ТАКИВА СУБЕКТИ С НАЗВАНИЕ ТО ГИ ИМА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА.... ИНАЧЕ МЕЖДУ КРАКАТА ТЯ ИМА ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНА БРЪСНАТА МИНДЖА.... АКО ПИТАШ ПОСЕТИЛ ЛИ СЪМ ЧЕРВЕНИТЕ ФЕНЕРИ...... Е НЕ НЕ СЪМ ОТ ТОЯ ТИП ДА СИ ПЛАЩАМ ЗА ЕДНОКРАТНИ УДОВОЛСТВИЯ.... ПРЕДПОЧИТАМ ФАМИЛНАТА ХАРМОНИЯ И НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ :)
40
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ленин е велик.Ернесто Че Гевара също.Лека вечер на всички.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сирийски бежанец стана факла в Холандия. Мъжът се замозапалил "А аз се чудех бълга..раците на кого ми приличат с тези самозапалвания а то било пред очите ми,на сирийските циг..ани.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сирийски бежанец стана факла в Холандия. Мъжът се замозапалил "А аз се чудех бълга..раците на кого ми приличат с тези самозапалвания а то било пред очите ми,на сирийските ***
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сирийски бежанец стана факла в Холандия. Мъжът се замозапалил "А аз се чудех бълга..раците на кого ми приличат с тези самозапалвания а то било пред очите ми,на сирийските ***.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Фандъков КАТО РАЗКАРАМЕ АЛКАША СЪС ШПАГИНА ЩЕ СЛОЖИМ БОЙКО ПЪК И ЗАЩО НЕ ТОЙ БЕЗ МАЙТАП ЗАСЛУЖАВА МНОГО ПОВЕЧЕ
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕШИВ ГЕЙ СОДОМИСТ = ЛЕНИН
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабите на снимката дето са гушнали Ленин, правят рейтинга на Путин. Нали ако им умре кавата Путин им праща друга !
33
9
 
2
 
! Отговори
Фандъков преди 8 години
А защо да няма памтник на бате Бойко?Пред Съветския да речем?Или пред ЦУМ :)
32
12
 
6
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
В ТАЙЛАНД СЪМ ВМОМЕНТА И НЕ МЕ КАСЯТ НИКАКВИ НОВИНИ СВЪРЗАНО С РУСКОМОНГОЛСКИТЕ *** КРАТУНИ И БАЛКАНСКИ ТЪПНИ....... ТУКА Е СУТРИН И СЛЕД МАЛКО СМЯТАМ ДА ИДА ДО ПЛАЖА С ЖЕНАТА(ТАЙЛАНДКА) А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ ПЛЮНЧИТЕ ПО ЧЕРВЕНИ ТЕМИ
31
7
 
8
 
! Отговори
най-важното събитие преди 8 години
Владимир Илич Ленин е най-значителната политическа фигура на 20-ти век. Сигурно и на 21-ви век. Той имаше решителен принос за извършването на Октомврийската революция. Октомврийската революция е най-важното събитие в съвременната човешка история, след Френската революция.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е всичко което носи името на Ленин да се прекръсти на Путин !
29
4
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
В Германия така един ден амуджите ще кътат паметниците на Меркел ! Аллах абду саллах Меркел ! Няй-великата ислямистка съществувала някога ! Меркел Акбар !
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ленин все още има значително присъствие в Русия, а значително присъствие в ЕС тепърва ще имат всякакви маргинали от Сирия, Северна Африка и т. н.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 48: "...само хулене на руснаците, руския народ." Какво хулене виждаш тук, като им показват ЦЕННОСТИТЕ...нали непрекъснато натрапват на съседите си своето "ИЗКЛЮЧЕНИЕ" !