От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

Огласиха заключенията от британско разследване за смъртта му
21 яну 2016 13:37, Елка Василева
135
От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко
Александър Литвиненко. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко, заяви днес ръководителят на разследването, оповестявайки заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ, предаде Франс прес.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шев на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

Четиридесет и три годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел "Милениум" с двама бивши руски агенти - Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

"Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили полоний-210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение да отровят Литвиненко", пише Оуен.
Според него смъртоносната доза от 1 ноември е била предшествана от първа, по-слаба доза, дадена на Литвиненко на 16 октомври.

"Доказателствата, които представям, ясно установяват отговорността на руската държава за смъртта на Литвиненко", допълва съдията.

Кремъл винаги е отричал да има отношение към случая. На смъртния си одър обаче Литвиненко каза на детективите, че самият Путин е разпоредил убийството му, отбелязва Ройтерс.

Луговой отрече да е отровил Литвиненко и нарече "абсурдни" обвиненията на британското правосъдие. "Резултатите от разследването за пореден път свидетелстват за антируската позиция и тесногръдието на Лондон, заяви пред агенция Интерфакс Луговой.

Руското външно министерство разкритикува "преследващото политически цели" разследване и липсата на прозрачност в него.

Няма никакви причини да очакваме заключителният доклад от това политически ориентирано разследване, при което липсва каквато и да било прозрачност, да е обективно и безпристрастно, заяви в комюнике говорителката на министерството Мария Захарова.

Още по темата

След огласяването на доклада от разследването вдовицата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия и президента Путин. "Настоявам да се наложат икономически санкции и забрана за достъп срещу Патрушев и Путин", заяви пред журналисти Марина Литвиненко, цитирана от АФП.
 

/БТА/

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците вече се смеят над себе си през сълзи. Вычислить свой IQ несложно. Возьмите число 150 и вычтите из него курс доллара, при котором вы поняли, что Путин ведет страну к катастрофе.Изчислете своя IQ: От числото 150 извадете този курс на долара, при който сте проумяли, че Путин води Русия към катастрофа. Разликата е вашия коефициент на интелигентност.. Като гледам тук на някои скоро ще им се получи отрицателен коефициент.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смях се със сълзи. Укропитеците се оплакват на американски сенатор, че модерните пиндоски дронове, доставени скоро на Украйна, отлетели към Русия. Направо групово отлетели и се приземили на вражеска територия. Не ги свалят. Укропите смятат, че руснаците примамват дроновете с нещо.
42
1
 
13
 
! Отговори
Сссссссссссссссссссс преди 8 години
Абе тези англичани за толкова ли тъъъби ли ни взимат-вече направо е обидно да четеш такива абсурди.Аз пък твърдя,че Путин е виновен за въртенето на Земята около Слънцено--ВЕРОЯТНО е така.............бааааах и лицемерието
41
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Не го бавете това джудже и го бързо изправете пред Хага !!!!Заслужава доживотна присъда и особено за избитите хиляди цивилни сирийци в Сирия
40
1
 
10
 
! Отговори
Муто преди 8 години
Никакъв бизнесмен Ковтун не е слагал полония в чай на жертвата. Ковтун е бил самият преоблечен Путин. Съдията не само подозира санкцията на Путин за ликвидиране на Литвиненко, но е сигурен в прякото му участие. Затръшкал съм се да оплаквам България заради говедата в съдебната и система, а то като гледам *** има във всяка правосъдна система, дори ултра ***. Няма начин - английска работа, те ако не осерат терена не престават да сипят интриги. Получава им се.
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21 Jan 2016 12:47 UTCEUR/RUB close:91.85568Съвсем скоро ще струва над 200 рубли. Това е реалния курс.Лъсна истината за руската икономика и "гения" на Путин. Отрицателен растеж, галопираша инфлация.
38
8
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Чичо Мичо-Нали не пиеш нефт бе-за какъв Роял Дъч говориш тогава.Страдай мълчаливо.Може само с другите путинистчета да си поплачете един на друг на раменцата....
37
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо чудно. Литвиненко е знаел най-гнусните и унизителни тайни на Путин, напр. педофилските му увлечения. И винаги се е отнасял с презрение към Путин.Проблемът за целия свят е, че един посредствен и лош човек по стечение на обстоятелствата стои начело на голяма и могъща държава.
36
1
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Каква свежа неновина отпреди 5 години поне. По-скоро се чудя каква е целта на мероприятието.
35
3
 
19
 
! Отговори
Чичо Мичо преди 8 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсНито пазарувам с рубли, нито пия нефт! Обаче ми пука, че еврото стана 1/1 с долара и че платформите в Северно море затварят, а Роял Дъч Шел може и да не изпролети, шот нали сме у силната Европа и ако глътне водица, ние първи потъваме.Та айде немой рева на чужд гроб, да не се гътнеш у него!
34
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 8 години
Обама и Буш са ***,Кралицата Фосфорна е командира.
33
3
 
11
 
! Отговори
Одисей преди 8 години
В Илиада, Одисей убива предателя Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
32
9
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До тя Шшииит русофилчета-тиииихичко-че днес въобще не ви е ден...То не беше рубла,то не беше нефт , а сега и полоний на главите ви. Страдайте мълчаливо моля!!!
31
2
 
13
 
! Отговори
Да ама Не преди 8 години
Вероятно?!?!?!?????Как така--щом като има съмнения,нетрябва да правят евтини жълти сензации...Или ПАК по старата схема-ще хвърлим инфо-бомбата...ще очерним така както на нас ни е нужно пък после ще минем на други сензации.А в общественото мнение ще остане разбирането за виновност на очерненият човек.Това е стар способ-за който у нас казват:Нека да кажат че сестрати е ку...ва-пък ти доказвай че нямаш сестра.......Просто поредното двуличие--целящо да ни направи още повече послушни.......
30
2
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
До Ха- ха- хаИ дедо ти така е викал през 1941
29
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 8 години
ТЕОРИЯ НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
Църо преди 8 години
Що англичаните не разследват кой и защо очисти принцесата, а се ровят на КГБ в бельото? Литвиненко е давал клетва за вярност и е подписвал декларация. Там има и точка "Ако наруша тази си клетва, запознат съм с последствията..." Какво има да се плаче тука? Предател, осъден, екзекутиран... Един от хилядите. Същото правят и западните служби с техните. Ако Сноудън не беше се потопил в Русия, сигурно ЦРУ-то щеше с ордени да го накичи! На пу-ткинден!
27
1
 
18
 
! Отговори
638 атентата преди 8 години
Цру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
26
2
 
19
 
! Отговори
график за слуховете преди 8 години
Цру е пуснало график за слуховете срещу Путин: всеки понеделник - Путин лично е застрелял Немцов, но Немцов още не знае за това; всеки вторник - Путин е луд; всяка сряда Русия ще се отскубне от Путин; всеки четвъртък: Путин лично е бил в Лондон и е утрепал Литвиненко; всеки петък: Путин притежава 1000 милиарда долара; всяка събота: Путин е на смъртния одър; всяка неделя: Путин е окупирал Европа.
25
2
 
15
 
! Отговори
Църо преди 8 години
До Анонимен 34На кой с две мозъчни клетки му пука за това "разследване"? Само на онези с една!