Протестиращи щурмуваха парламента на Молдова

Искат оставка на току-що одобреното правителство
21 яну 2016 09:44, Елка Василева
33
Протестиращи щурмуваха парламента на Молдова
Снимка: Reuters

Стотици протестиращи разкъсаха полицейския кордон и щурмуваха молдовския парламент в Кишинев снощи, след като депутатите одобриха новото проевропейско правителство, слагайки край на многомесечната политическа безизходица в страната, предаде Асошиейтед прес.

Шестима полицаи са ранени в ръкопашните схватки. Според ТАСС при сблъсъците са пострадали 10 души, които са хоспитализирани в градската болница за спешна медицинска помощ - 7 полицаи и трима протестиращи. Това съобщили от болницата.

Сред пострадалите е един от лидерите на Гражданската платформа ДА (Достойнство и истина), бившият прессекретар на молдовското МВР Кирил Моцпан, който е с разбита глава. Той призова протестиращите, които настояват за предсрочни избори, да напуснат сградата на парламента, след като те нахлуха на първия етаж. Повечето от травмите на пострадалите са получени в резултат на настаналата тъпканица.

Още по темата

Лидерите на опозиционните леви сили - Партията на социалистите и "Нашата партия", също призоваха протестиращите да напуснат парламента и да се преместят на площада. Те обявиха намерението си да изкарат утре на улиците на Кишинев десетки хиляди души с искане за оставка на управляващата вече шеста година проевропейска коалиция, обвинявайки я в корупция и некомпетентност.

Лидерите на двете партии - Игор Додон и Ренато Усатий, съобщиха също, че председателят на парламента Андриан Канду е поканил организаторите на протеста в Кишинев на преговори утре сутринта. Додон каза, че засега не е решил дали ще дойде на тези преговори.

"Ние няма какво да обсъждаме. Имаме единствено искане - оставка на утвърденото днес правителство и разпускане на парламента", каза соцлидерът, цитиран от ТАСС.

Утвърденият от парламента нов кабинет се оглавява от демократа Павел Филип - компромисния кандидат-премиер, предложен в петък. Той бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет. Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент, посочва ТАСС.

Спешното създаване и гласуване на кабинета се оправдава с необходимостта да се изведе страната от политическата криза. Опозицията обаче нарече действията на депутатите "узурпация на властта". Лидерите й обявиха Молдова за "страна, завладяна от олигархията".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: молдовапротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Паси преди 8 години
Молдованите се поучиха от Украйна и видяха как не трябва да се прави, разбраха че Американските курабийки са адски скъпи и отровни-смъртоносни. Това срещу, което се изправиха е техният ГЕРБ- олигархия и продажност. Кога някои българи ще разберат, че не трябва да се делим на русофили и русофоби, а трябва да сме единни и да сме българи преди всичко!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
ретърн преди 8 години
Episode VI - Return of the Jedi, Краварите си мислят че само те могат да правят майдани.Естествено, даже и нито една пушка да гръмне, пак ще бъде обявен за преврат, за разлика от киевските събития, които въпреки стрелбите и битките, беше обявен не за преврат а "демократично сваляне на властта"
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29, от статията съсвем друго се разбира. Явно на молдовците им писна от демократизация и крепеното с много усилия, пари и фондове т. нар. "проевропейско" правителство взе да дава фира. Браво! Малките държави са най-борчески - Черна гора, Молдова.
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ние няма какво да обсъждаме. Имаме единствено искане - оставка на утвърденото днес правителство и разпускане на парламента", каза соцлидерът, цитиран от ТАСС.ТАСС - Информационное агентство России ТАСС (от Телеграфное агентство Советского Союза)!!!На г-н Путин му е "хак", че освен Украина и Молдова не иска да бъде в "Путинстан" ;)
20
2
 
13
 
! Отговори
до 23 истината преди 8 години
Хората в този свят не сме еднакви. Всеки е различен от другите с нещо. Но българските десно- мислещи , така нарекли се "демократи" които всъщност са си чисти ***....сти имат обща черта. Невероятно огромна, несъизмерима в световен мащаб глупост и олиго...ния.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Меца, истинската, не хибридната, е ядосана. Беж, демокради, да бягаме!
18
15
 
3
 
! Отговори
истината преди 8 години
Съзира се и тук дългата ръка на Пуtю. И тук като в Украйна плаща сега на всякакви подривни комунистически елементи да клатят проевропейското правителство, та барем стане майдан и му се даде повод и там да нахлуе, уж че пази руското население.
17
7
 
5
 
! Отговори
дрът комунист преди 8 години
тая власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем. Нъл тъй, другаре?
16
3
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименСега обсъждаме Молдова, не ни натрапвай собствени разсъждения - с думите си криеш някои, които ти плащат.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същата клоака като нашата - 26г. комунисти, мутри и олигарси.
14
0
 
7
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименИскаш да оправдаеш крадците ли, те нямат цвят и са само за едно място , а не да управляват страната.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Смуглянка молдованкаДали беше случайно посещението онзи ден на Нюланд в България? И то веднага след почти тайната й среща в Калининград със Сурков.
12
1
 
9
 
! Отговори
Наемник 1992 преди 8 години
Какво ще стане в Молдова??? така молдова иска да се обедини с Румъния 1992г. Румънци и Молдовци атакуваха населените с гагаузи и руснаци територии и в сметка на това... Гагаузите създадоха Република Гагаузия и ПМР... 14-та Руска армия е постоянно дислоцирана в ПМР...Сума народ измре... Та че става интерестно... Руските няма да дадът на Молдова да влезе в ЕС... Да знаете на един хвърлей растояние...
11
1
 
29
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Просто в Молдова видяха какъв глад и мизерия донесоха про-американското правителство в Украйна.Видяха как про-американският им парламент открадна 1 милиард долара преди 5 месеца и доведе страната до ръба на фалита...Молдованите още помнят курабииките на киевският Майдан-и те не искат да са следващите жертви на УТОПИЯТА на евро-атлантизма.Това е истината...
10
2
 
7
 
! Отговори
Смуглянка молдованка преди 8 години
Лошо много лошо... В ПМР е разположени части от 14-та руска армия.. .Нещо подобно ще бъде като в Донбасс.. По идва все по-близо до нас...
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом за съветският кокал се бори доста народ, значи съществуването на този кокал не е мит, а реалност и основата на този кокал беше заложена и създадена от хуления днес Сталин.
8
9
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Там за съветският кокал се бори доста народ - Социалистическа партия, Комунистическа партия, Комунистическата реформистка партия, Народно движение Антимафия, Народна партия на Молдова, Партия Народна сила, Патриоти на Молдова, Партия на Възраждането
7
2
 
9
 
! Отговори
Бой за Приднестровие преди 8 години
Е Не помните ли 1991-1992г. Приднестровската война... Боя за Приднестровието... Република Гагаузия... Там молдовани румънци украинци и руснаци... Абе Пак ще се воюва...
6
1
 
17
 
! Отговори
АБЕ преди 8 години
да не почва молдовски МАЙДАН
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се мъти сега в Молдова?Демократизаторите със всички сили и средства се стараят да удържат на власт назначените от тях крадливи и продажни олигарси.