Протестиращи щурмуваха парламента на Молдова

Искат оставка на току-що одобреното правителство
21 яну 2016 09:44, Елка Василева
33
Протестиращи щурмуваха парламента на Молдова
Снимка: Reuters

Стотици протестиращи разкъсаха полицейския кордон и щурмуваха молдовския парламент в Кишинев снощи, след като депутатите одобриха новото проевропейско правителство, слагайки край на многомесечната политическа безизходица в страната, предаде Асошиейтед прес.

Шестима полицаи са ранени в ръкопашните схватки. Според ТАСС при сблъсъците са пострадали 10 души, които са хоспитализирани в градската болница за спешна медицинска помощ - 7 полицаи и трима протестиращи. Това съобщили от болницата.

Сред пострадалите е един от лидерите на Гражданската платформа ДА (Достойнство и истина), бившият прессекретар на молдовското МВР Кирил Моцпан, който е с разбита глава. Той призова протестиращите, които настояват за предсрочни избори, да напуснат сградата на парламента, след като те нахлуха на първия етаж. Повечето от травмите на пострадалите са получени в резултат на настаналата тъпканица.

Още по темата

Лидерите на опозиционните леви сили - Партията на социалистите и "Нашата партия", също призоваха протестиращите да напуснат парламента и да се преместят на площада. Те обявиха намерението си да изкарат утре на улиците на Кишинев десетки хиляди души с искане за оставка на управляващата вече шеста година проевропейска коалиция, обвинявайки я в корупция и некомпетентност.

Лидерите на двете партии - Игор Додон и Ренато Усатий, съобщиха също, че председателят на парламента Андриан Канду е поканил организаторите на протеста в Кишинев на преговори утре сутринта. Додон каза, че засега не е решил дали ще дойде на тези преговори.

"Ние няма какво да обсъждаме. Имаме единствено искане - оставка на утвърденото днес правителство и разпускане на парламента", каза соцлидерът, цитиран от ТАСС.

Утвърденият от парламента нов кабинет се оглавява от демократа Павел Филип - компромисния кандидат-премиер, предложен в петък. Той бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет. Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент, посочва ТАСС.

Спешното създаване и гласуване на кабинета се оправдава с необходимостта да се изведе страната от политическата криза. Опозицията обаче нарече действията на депутатите "узурпация на властта". Лидерите й обявиха Молдова за "страна, завладяна от олигархията".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: молдовапротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 2,даже в парламента си имат Комунистическа партия
3
19
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Мъти се поредният заговор Молдова да стане пак МолдавскаССР
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестира социалистическата/комунистическа опозиция.Чувате ли шумоленето на рублите?
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли се мъти сега пък в Молдова? Дано не ги докарат до гражданска война.