След щурм на парламента новият кабинет на Молдова положи клетва

Молдова има нужда от икономическа и финансова стабилност, заяви президентът
Обновена: 21 яну 2016 10:27 | 21 яну 2016 10:26, Елка Василева
6
След щурм на парламента новият кабинет на Молдова положи клетва
Павел Филип. Снимка: БТА

На закрита нощна церемония в Молдова клетва положи новото правителство, съобщи Би Би Си. Това стана, след като демонстранти, блокирали парламента, успяха да нахлуят за кратко в сградата.

Премиер стана Павел Филип, чиято кандидатура стана причина за големи протести на молдовската опозиция. Президентът Николае Тимофти, който присъства на церемонията, увери правителството в подкрепата си и изрази надежда, че този кабинет, създаден след "дълъг период на политическа нестабилност, ще съумее да изведе страната от кризата". Тимофти призова гражданите да се откажат от насилствени действия, които няма да помогнат за подобряване на положението и да спазват закона "независимо от политическите си предпочитания", предаде ТАСС.

Малко преди да се закълне новото правителство, бе съобщено, че обстановката около парламента, в който снощи нахлуха протестиращи, се е стабилизирала.

Още по темата

"Молдова има нужда от икономическа и финансова стабилност, за да може държавата да изпълнява социалните си задължения. Трябва незабавно да се поднови диалогът с партньорите в областта на развитието и с международните финансови институции", каза Тимофти.

Вчера в парламента на Молдова започна утвърждаването на ново правителство, което опозицията смята за незаконно. По време на гласуването депутати от социалистическата партия се опитаха да блокират трибуната. След това част от демонстрантите, обкръжили парламента, разкъсаха полицейските кордони и нахлуха в сградата.

Полицията успя веднъж да ги изтласка, но те влязоха отново. След като бяха повикани подкрепления, протестиращите бяха окончателно изтласкани. Шестима полицаи са ранени в сблъсъците, съобщи Асошиейтед прес. Според молдовско радио и полицаи, и демонстранти са използвали сълзотворен газ, протестиращите са успели да запалят част от оградата на парламента.

Участвалите в безредиците ще бъдат наказани, каза днес пред журналисти председателят на парламента Андриан Канду.

Някои от протестиращите вчера смятат, че новото правителство е компромисно решение и няма да се справи с корупцията и да извърши реформи. Други пък са против създаването на проевропейско правителство и смятат, че Молдова трябва да остане в руската сфера на влияние.

Новият премиер Павел Филип е бивш министър на технологиите. Кабинетът му, смятан за проевропейски, бе одобрен с 57 гласа в 101-местния парламент. Проруската опозиция бойкотира вота. Филип заяви, че държи на курса към интеграция на Молдова с ЕС, с който през 2014 г. подписа споразумение за асоцииране.

По закон молдовският парламент трябваше да одобри ново правителство до 29 януари, в противен случай трябваше да се разпусне и да бъдат насрочени нови избори. Оставката на предишното бе приета през октомври на фона на обвинения в корупция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини прикани страните в молдовския конфликт към сдържаност и диалог. Румънският външен министър Лазар Команеску също призова към спокойствие, съобщи АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: молдоваправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След щурм на парламента новият кабинет на Молдова положи клетва - Хората ги не искат, *** те се кълнат че ще грабят.Това не беше ли запазена марка за БГ ?
4
5
 
0
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Дългата ръка на Москва няма да се спре!!Ще направи всичко възможно Молдова да не се асоциира с ЕС.Няма да допуснат украинския или грузинския сценарии.Затова действат предварително.Лошо за хората там.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Молдова има нужда от икономическа и финансова стабилност, заяви президентът"обаче УСА има нужда от хаос по границата с Русия....правото е на по-силния!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Молдова не цари ли краварска демокрация? какви са тия работи че не разбирам?
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rumansko z.i.gansko pleme--eto tezi iskat da vliazat v kloakata evropa.