Главорезите от "Ислямска държава" заплашват Израел

Може ли бдителността по границите му да се окаже недостатъчна?
22 яну 2016 19:44, Елка Василева
71
Главорезите от "Ислямска държава" заплашват Израел
Снимка: архив, Reuters

Израел е застрашен от джихадистите в Сирия, в Синай и може би дори у дома, пише сп. "Икономист".

От военните наблюдателни пунктове над мястото, където се срещат границите на Израел, Сирия и Йордания, израелците могат ясно да видят позициите на "Лиуа шухада ал Ярмук" - Бригадата на мъчениците от Ярмук. Това е една от десетките сирийски бунтовнически групировки, чиито бойци са главно сирийци от близките села.

Израелските офицери полушеговито я наричат "Даеш лайт" (Лека версия на Даеш). Бригадата с численост между 600 и 1000 мъже се закле във вярност на Абу Бакр ал Багдади, "халифа" на Ислямска държава, известна и с арабското име Даеш. Черният флаг на ИД е включен в логото на Бригадата на мъчениците от Ярмук.

Досега тази група влиза в сблъсъци със сирийската армия и със съперничещи бунтовнически групи и се стреми да укрепи позициите си по склоновете на Голан. Но израелците се опасяват, че ИД, изтласквана от други райони в Сирия и Ирак, може да реши да завладее Бригадата и да използва базите й за нападения срещу Израел и Йордания.

ИД все още не е атакувала Израел. Основните й сили в Южна Сирия са на около 80 км от границите на Израел. Миналия месец ИД публикува запис, за който се твърди, че е на гласа на Багдади: "С помощта на Аллах ние се приближаваме към вас с всеки изминал ден. Израелците скоро ще ни видят в Палестина".

На 18 януари началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили генерал Гади Айзенкот предупреди, че "заради успехите срещу ИД е възможно те (джихадистите) да насочат оръжията си срещу нас и срещу йорданците".

Най-пряко и най-вероятно нападение може да се очаква през границата на Израел със Сирия. Защото ситуацията там вече е хаотична; близо до границата има бази на ИД и села с цивилно население; и теренът е планински. "Вакуум, който е под ничий контрол, е най-опасното място, което не бива да изпускаме от поглед", казва висш израелски офицер. Израел засили охраната по границата на Голан с нови огради и сензори. И изпрати там редовни войски вместо резервисти.

Но ИД може да избере и други места, откъдето да нападне. "Вилает Синай", което означава "провинция Синай", на ИД, действа до западната граница на Израел от пет години. Тази организация се закле във вярност на ИД в края на 2014 г. и пое отговорност за взривяването на руския пътнически самолет миналия октомври, в който загинаха 224 души. "Вилает Синай" обаче е затънал в кървав бунт срещу египетските сили за сигурност.

Израел, който дискретно оказва на египтяните военна и разузнавателна помощ, казва, че ИД използва заедно с Хамас - ислямистката групировка, под чийто контрол е Газа - пътищата за контрабанда на оръжия и други доставки. Тези пътища могат да бъдат използвани за бъдещи атаки срещу Израел.

Израелците се опасяват също, че радикални палестинци с израелско гражданство може би работят за ИД. Досега около 50 от тях по изчисления на Израел са отишли в Сирия, за да се присъединят към ИД. "Повече шведи, отколкото израелци, се бият в редиците на Даеш", казва човек от израелското разузнаване.

Други са убедени, че израелската служба за сигурност е по-добра от европейските в следенето на дейността на ИД на собствена територия. Но дори и да е така, ги тормози мисълта, че ИД може да стане популярна сред младите палестинци в Израел, но също на Западния бряг и Газа, където мнозина са разочаровани и от палестинската власт, и от нейния съперник Хамас.

"ИД е тук и това не е тайна", казва израелският президент Реувен Ривлин. "Не говоря за границите на Израел, а за това, че ИД е вътре. Проучвания, арести, свидетели, явни и секретни анализи - всичко това ясно показва, че популярността на ИД расте и дори че израелски араби се присъединяват към нея".

Бдителността по границите на Израел може да се окаже недостатъчна.
 

/БТА/


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
онзи ден Турция се оплака от заплахи, че ще им отровят водата, днес Израел, а утре ще е СА. хм?!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се пробват.
Израелците няма да ги гледат и да им се молят като останалите.
Ще летят яко бомби.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или вие сте доброволци, пускате се фор фрии. Продажници, знаете ли за смъртта а колко невинни ще отговаряте, Господ да даде скоро да ви настигне злото дето вършите.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвате значи, че Израелска държава ака ИД, щели да атакуват Израел, колко ви плащат от фашистите от Моссад, гои.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да си говорим, от арабин войник не става !!!
31
1
 
1
 
! Отговори
Иридий преди 2 години
Израелската армия може и да не се включи в битка? Местните сами ще ги изтрепат за секунди...
30
0
 
0
 
! Отговори
стига ме разсмива преди 2 години
не е застрашен ит дж...
има няколко кандидати за госпо..д ар на свет.. а
и всеки ползва различни средства
Но всеки ще получи каквото заслужава
29
0
 
1
 
! Отговори
Koito преди 2 години
До Куманиз

grob kopae drugimu sam vliza vutre
28
2
 
18
 
! Отговори
Куманиз преди 2 години
Хаха ИД няма да хапе нито дясната ръка (ФАЩ), нито лявата ръка (Исраел), които ги хранят. Тая статия е партенка, видите ли ние в Исраел сме също жертви! Да бе смех в залата! А умниците, дето ми говорят, че ИД се страхували от ядрено оръжие, наясно ли са кога се ползва то!?!? Интересно, приматчета мили, как се ползва ядрено оръжие при партизанска война с разпръснати терористи сред цивилното население?!?! Особено ако хипотетично ИД влязат в 1-2 Исраелски града?!?! Новото поколение сте трагедия!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те хубаво са намислили да атакуват Израел ама знаят ли как бият там?
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
NIama da posegnat na rakata koyato gi hrani :)))
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако, камиларите се объркат да нападнат евреите, никакви правозащитни организации няма да са в състояние да ги защитят.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шутка !
23
0
 
5
 
! Отговори
st преди 2 години
Ei tam pipnat li krai believe me just believe me.
22
4
 
2
 
! Отговори
42 преди 2 години
До 24
Въпросната дивизия се състои от наркомани и швестерки така че няма шанс да стигне до Москва.
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До майорски

Ще преместят оаканите гащи на Путин от Кремъл в мавзолея на Ленин, за всенародно поклонение.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
израел са сплотена нация ,ще оцелеят,смятам,че те могат да жилят не по-лошо от ИД,и за това последните не са им посягали
19
4
 
6
 
! Отговори
майорски преди 2 години
До Анонимен 24

А от Кремъл съобщиха че сте преместят военновъздушната си база от Латакия в Вашингтон ....
18
1
 
5
 
! Отговори
Turkish Power преди 2 години
Arabi i evrei..edna i sushta rasa...bashta im e Ibrahim...neka se izbivat!
17
1
 
20
 
! Отговори
майорски преди 2 години
Израел защо не приема бежанци !!!!! ????

ЗАЩО???