Обама обеща на Меркел подкрепа за бежанците

Донорска конференция за сирийските бежанци ще се състои в Лондон
Обновена: 22 яну 2016 08:22 | 22 яну 2016 07:19, Елка Василева
28
Обама обеща на Меркел подкрепа за бежанците
Барак Обама и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел съществена подкрепа за смекчаване на бежанската криза в Близкия изток и Европа, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт.

Двамата са разговаряли по телефона снощи. Меркел е изложила целите на планираната за 4 февруари в Лондон донорска конференция за сирийските бежанци, на която тя ще е съпредседател.

Американският президент и германският канцлер са се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, съобщи още Зайберт.

Обама и Меркел са обсъдили бежанската криза в Европа и са се съгласили, че предстоящата донорска конференция в Лондон ще бъде шанс за стимулиране на международните усилия по въпроса, допълни Белият дом в комюнике.

В изявлението се казва, че "двамата лидери са се ангажирали да работят заедно през идните месеци, за да помогнат за оказването на закрила и за предоставянето на помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната".

Обама уведомил Меркел, че планира да организира среща на върха на лидерите, които ще участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември, за да издейства нови ангажименти за справяне с бежанската криза.

По-рано вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова от трибуната на Световния икономически форум в Давос да бъдат отпуснати милиарди евро на страните, граничещи със Сирия, припомня Ройтерс. Европа трябва да осъзнае, че уреждането на бежанската криза ще струва много повече, отколкото предвиждахме, подчерта той.

Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия, който достигна миналата година 1,1 милиона души, отбелязва Ройтерс. Кризата подкопава популярност на германския канцлер и увеличава подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 8 години
сащ е слабо населена страна да ги вземат всичките там
18
1
 
6
 
! Отговори
Роко преди 8 години
Как ще и помогне като плати за сюнетите,или раздават безплатни фереджета ,Германия е заразена тези бежанци са като гангрена а всеки знае как се лекува гангрена!!!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми приказвай глупости обомго а бързо вземи 500 000 емигранти от Ирак Сирия Либия Египет и Афганистан в вашата държава.
16
2
 
8
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Вижте какви човешки недоразумения ръководят световната политика !!!
15
1
 
8
 
! Отговори
Обама преди 8 години
Разбира се че ще подткрепим. Веднага ще направим нужното, да ви изпратим още поне милио
14
2
 
8
 
! Отговори
Офф преди 8 години
Тръмп ще ви разпори дупетийте е на двамата....
13
1
 
2
 
! Отговори
33 преди 8 години
.... в преднишния ми коментар означава с.о.р.о.с.о.и.дите
12
0
 
10
 
! Отговори
33 преди 8 години
Вица на деня !Обамата ги създаде, *** ги подпушиха да мигрират в Европа, че да стане бъркотия и Европата да си отклони вниманието от предстоящия за ратифициране ДОГОВОР между САЩ и Европ.съюз, с който се делегират изключителни права на нова Комисия от амер. и европ.представители, като ВСИЧКИ НЕЙНИ РЕШЕНИЯ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ОБСЪЖДАНЕ в Европ.комисия след гласуването им и ДЕ ФАКТО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ СТАВАТ ВАСАЛИ на една еврейска групичка, начело на световните концерни !
11
1
 
16
 
! Отговори
ааааааааа преди 8 години
ОБАМА Е МЮСУЛМАНИН И НАПЪЛНИ ЕВРОПА С МЮСУЛМАНИ ,ДЕ ФАКТО НЯМА ШЕНГЕН ,ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ ОТСЛАБВА ПОД НАТИСКА НА РАЗХОДИТЕ ЗА ТЕЗИ ПАЛЧИЩА НЕЗАКОННО ПРЕМИНАЛИ ГРАНИЦИТЕ ХОРА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ И НАКРАЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ-НЯМА ПАРИ ,НЯМА ТЪРГОВИЯ САМО РАЗХОДИ ЗА ОТБРАНА ,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НАКРАЯ ПРЕДИЗВЕСТЕНИЯ КРАЙ!
10
0
 
12
 
! Отговори
Зиг преди 8 години
Помощта ще дойде веднага, щом се подпише ТПТИ-то, а?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Донорска конференция"!!? Тия и двамата имат спешна нужда от мозъчно донорство.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""двамата лидери са се ангажирали да работят заедно през идните месеци, за да помогнат за оказването на закрила и за предоставянето на помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната".А кой започна,въоръжи и финансира терористите за да създаде конфликти в Близкия Изток?Кои "независими медии" по цял ден ни облъчваха с "борците за демокрация и свобода в Сирия",които след тиймбилдинга на сенатор Маккейн с багдади в Европа през 2013 станаха ИДИЛ-ИД-ДАЕШ?????Същите тези политици."
7
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
особено като построите воннета база на териоторията на сирийските кюрди... да ви е а *** ата лицемерна.. нищо . германците за 3 път смазаха европа, тоя път не мислч че ще има план маршал а план маша!
6
0
 
37
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Единственото по-лошо нещо от война с американците е приятелството с тях.
5
0
 
26
 
! Отговори
32 преди 8 години
ДО СЕПТЕМВРИ ЧЕРНАТА ПЕРЛА ЩЕ НАПЪЛНИ ЕВРОПА С ВИРУСИ...А СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ ПРАВИ НА СПАСИТЕЛ..ДА ГИ ПРИБИРА СЕГА ...САЩ Е ОГРОМНА ИМА МЯСТО ..
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепа за бежанската криза?В смисъл, че ще я задълбочи, ли?
3
0
 
32
 
! Отговори
bai Vlado преди 8 години
Знаем какви са последиците от такава помощ в Афганистан, Иран,Либия, Сирия....
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германци, въоръжавайте се!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милиони за да се подпали война и милиарди за да се поддържа