Обилен сняг взе жертви в САЩ

Хиляди полети бяха анулирани
22 яну 2016 08:14, Елка Василева
8
Обилен сняг взе жертви в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Най-малко трима души загинаха вследствие на обилните снеговалежи в редица райони в източната и централната част на САЩ, предаде ТАСС.

Зимата пристига със закъснение, но с гръм и трясък по атлантическото крайбрежие на страната - очаква се днес и утре бурята Джонас да натрупа до 50-60 см снежна покривка на места, особено във Вашингтон, което ще е рекорд за последния близо един век.

"Голяма зимна буря ще засегне част от Източното крайбрежие на САЩ между петък и събота вечерта с обилни снеговалежи, поледици, силни ветрове и наводнения по крайбрежната ивица", предупредиха синоптиците.

Очаква се времето да се влоши от днес следобед, когато снеговалежите ще са най-обилни, а ветровете ще са най-силни, със скорост до 90 км/ч. Тези условия ще се задържат през целия утрешен ден.

Снеговалежите вече причиниха задръствания и голям брой пътнотранспортни произшествия в редица щати. Двама души загинаха при автомобилна злополука в Северна Каролина, а един - в Тенеси.

Хиляди полети бяха анулирани или забавени в редица щати по източното крайбрежие на САЩ, предаде ТАСС, като се позова на авиокомпании.

Най-засегнати са Ню Йорк, Пенсилвания, Масачузетс, Северна Каролина и федералният окръг Колумбия.

Националната метеорологична служба на САЩ прогнозира, че бурята, която е възможно да се окаже най-мощната в страната през последното десетилетие, може да причини щети за 1 милиард долара.

Във Вашингтон метрото няма да работи през почивните дни, предаде ТАСС, като се позова на неговата управа.

Жителите на столицата се запасяват с храна и други продукти, посочва ДПА. Държавните училища в града ще останат затворени днес.

Жителите на Вашингтон вече преживяха "генерална репетиция" на задаващата се буря в сряда, когато валя лек сняг. Улиците до голяма степен не бяха обработени преди валежите, което доведе до големи задръствания - проблем, за който кметицата Мюриъл Боусър се извини още в четвъртък, отбелязва ДПА.

Местните власти изглежда бяха изненадани от снега в сряда, но няма да бъдат изненадани от снега в петък, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той посочи, че президентът Барак Обама ще си остане в Белия дом по време на задаващата се буря.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: снеговалежСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do. 1. koi ti Dave pravoto da gi narichash typi? Poznavash li amerikanzi - obiknovennite hora, ne politizite. Zamisli se malko, akoimash mozyk.
4
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Нищо особено не става-просто обичайното за януари време.Само че хората са по-изнежени и меки,организацията-по-слаба,а и парите намаляват.Навсякъде по света.Рекордни валежи може да има,но рекордни студове-никъде!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Улиците до голяма степен не бяха обработени преди валежите, което доведе до големи задръствания "---------------------------------------------------------------а нашите *** разправяха, че това го имало само в България
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как така улиците в САЩ непочистени и имало задръствания и катастрофи?Нали само у нас беше така?
1
0
 
3
 
! Отговори
ама-ха преди 8 години
Какъв сняг бе,свидетели сме на глобално затопляне, температурите се качват ,та качват.Цяла планета се е затоплила и трябва данъка да се събира по тоя повод..Е-тук там снежец по полюсите и това е..Не е политкоректно да се говори за студ и сняг