Путин помолил Асад да се оттегли?

FT: Посланието в Сирия отнесъл шефът на руското ГРУ
22 яну 2016 17:22, Елка Василева
173
Путин помолил Асад да се оттегли?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, съобщава Financial Times, като се позовава на представители на западно разузнаване.

Предложението на руския лидер до президента на Сирия било предадено от началника на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, изпратен с деликатната мисия в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, твърди изданието.

Башар Асад не се е съгласил с подобно развитие на събитията, се казва в материала.

От руското външно министерство отказаха да коментират информацията, пише NEWSru.com.

Кремъл опроверга обаче информацията за предложение към Асад да подаде оставка. „Не, това не е така“, каза пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По официални данни Игор Сергун е починал на 3 януари 2016 г. в Подмосковието от остра сърдечна недостатъчност. По-късно американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Сергун е починал на 1 януари, докато се е намирал в Ливан. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тази информация, припомня NEWSru.com.

Въпросът за оставката на Асад остава един от най-сложните при разрешаването на проблема с мирното урегулиране в Сирия. Западът начело със САЩ настоява за оставката на сирийския президент, докато Москва продължава да подкрепя идеята за провеждане на преговори с участието на Асад, но се появиха и намеци, че руските власти са готови да "предадат" сирийския лидер, ако това бъде необходимо.

За променената позиция на Русия и Иран, които настояват, че съдбата на Асад трябва да бъде решена с общонационално гласуване, през декември съобщиха източници на Ройтерс. Агенцията писа, че Иран е готов да се откаже от подкрепата за сирийския лидер, а Москва била "подсказала" на Запада, че няма да възразява срещу оставка на сирийския президент.

На 17 декември на голямата си пресконференция, запитан за съдбата на президента на Сирия, Путин заяви, че Русия никога няма да се съгласи с това някой да налага на някого как и къде да ръководи. "Нашата позиция не се променя, тя остава принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой трябва да го управлява и по какви стандарти, по какви правила", каза Путин.

Самият Асад заяви наскоро в интервю за чешка телевизия, че е готов да се оттегли от президентския пост, но само ако сирийците не гласуват за него на избори. Не става дума за оставка на държавния глава сега, в разгара на войната, каза Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 117,118Мисля, че България безвъзвратно е загубила независимостта и гордост.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯАко европейските новини копират американските след това, което е тук свободата?...
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 118: Г-н Д-р Енчев, Брависимо за коментара...паднах от смях !
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До магурата -ченча...Глупаво толкова дълго бягане с с европейските ценности. Глупаво е да вярваме и да се надяваме, че "външните ни помогне", и да живеят илюзии. Живот на илюзиите е приятна, но до тогава до време.
78
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С намесата си в Сирия се разбра, че КГБ апаратчиците все още мислят, че Земята е Тепсия !
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 120Обама бездарният и глупав човек. Той е амбициозен и слаб политик. Чувствителен и нелеп. Мисля, че той е истински срам за Америка и една политика, която е свързана с течение на времето и им лично.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлександърИ е глупаво да не се види, че Европа е Украйна, в прегръдката няма да приеме.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Д-р ЕнчевРъководство на Украйна незаконно. Мисля, че Америка е пряко и директно рулит от сегашния украински ръководството
74
11
 
8
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Ако Башар Асад си отиде, ИД също ще изчезне, защото ИД досега не се бие с режима на диктатора, напротив и ИД и диктатора се бият с бунтовниците. Русия също бомбардира само районите на бунтовниците, а самите бунтовници се бият срещу ИД и Асад. Всеки запознат със ситуацията ще ви го потвърди
73
13
 
8
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Башар Асад извърши най-голямото престъпление срещу човечеството за последното хилядолетие. Той изби половин милион души от собствения си народ, разруши две трети от държавата и изпрати в изгнание 10 милиона сирийски граждани и не на последно място - измъчва с невиждана жестокост над 200 хиляди политически затворници, дисиденти и техните семейства включително жени и деца.
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 116: "Пръв ще си отиде Обама." За Обама се знае още преди 8 години, ама въпрос с повишена трудност за тебе е: Кой от двамата "аркадаши" ще влезе пръв в мавзолея на Ленин ?
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците свалили два американски въртолета в Сирия, а пиндостанците лъжат, че въртолетите им се сблъскали в района на Хавай, при което загинали 12 пехотинци и телата им не могат да бъдат намерени?
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последно време Путин го удари само на молба - вчера помоли еврейте да се върнат, днес моли Асад да си ходи...!
69
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Руска рулеткаКой пръв ще си отиде - Асад или Путин?Пръв ще си отиде Обама.
68
6
 
10
 
! Отговори
Руска рулетка преди 8 години
Късно е за "Майдан" в Русия, но за нова Октомврийска революция никога не е късно !
67
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИсторикГари каспаров го предвиди вече, по вярвам на шахматист а не на *** джудист а и недъгав аутистичен на всичкото отгоре
66
5
 
8
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Кога ще се състои Октомврийсата революция в Русия:2016 +2017 -
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е тогава за какво загинаха между 250 до 300 хиляди сирийци между които и хиляди деца и милиони избягаха в Европа и хиляди се издавиха....
64
5
 
6
 
! Отговори
магурата -ченча... преди 8 години
Не било така , а иначе. Тъмна болшевишка история. Кой кого убива, самоубива, детронира.Естествено на върха е цар Путин-бащицата на руснаците. Да живее рублата!!! 1$ за 80 р.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То се знаеше че ще го помоли да си отиде но нарочно го помоли колкото се може по късно че всичките сирийците да отидат да замърсяват нато и ЕС страните първо, това му е бил плана на жалкото жугенце след санкциите на ЕС и запада срещу руслямска държава