Путин помолил Асад да се оттегли?

FT: Посланието в Сирия отнесъл шефът на руското ГРУ
22 яну 2016 17:22, Елка Василева
173
Путин помолил Асад да се оттегли?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, съобщава Financial Times, като се позовава на представители на западно разузнаване.

Предложението на руския лидер до президента на Сирия било предадено от началника на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, изпратен с деликатната мисия в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, твърди изданието.

Башар Асад не се е съгласил с подобно развитие на събитията, се казва в материала.

От руското външно министерство отказаха да коментират информацията, пише NEWSru.com.

Кремъл опроверга обаче информацията за предложение към Асад да подаде оставка. „Не, това не е така“, каза пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По официални данни Игор Сергун е починал на 3 януари 2016 г. в Подмосковието от остра сърдечна недостатъчност. По-късно американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Сергун е починал на 1 януари, докато се е намирал в Ливан. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тази информация, припомня NEWSru.com.

Въпросът за оставката на Асад остава един от най-сложните при разрешаването на проблема с мирното урегулиране в Сирия. Западът начело със САЩ настоява за оставката на сирийския президент, докато Москва продължава да подкрепя идеята за провеждане на преговори с участието на Асад, но се появиха и намеци, че руските власти са готови да "предадат" сирийския лидер, ако това бъде необходимо.

За променената позиция на Русия и Иран, които настояват, че съдбата на Асад трябва да бъде решена с общонационално гласуване, през декември съобщиха източници на Ройтерс. Агенцията писа, че Иран е готов да се откаже от подкрепата за сирийския лидер, а Москва била "подсказала" на Запада, че няма да възразява срещу оставка на сирийския президент.

На 17 декември на голямата си пресконференция, запитан за съдбата на президента на Сирия, Путин заяви, че Русия никога няма да се съгласи с това някой да налага на някого как и къде да ръководи. "Нашата позиция не се променя, тя остава принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой трябва да го управлява и по какви стандарти, по какви правила", каза Путин.

Самият Асад заяви наскоро в интервю за чешка телевизия, че е готов да се оттегли от президентския пост, но само ако сирийците не гласуват за него на избори. Не става дума за оставка на държавния глава сега, в разгара на войната, каза Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Руска рулеткаБългария носи в себе си ясни признаци на дегенерация, не искат да ги забележите и продължава да живее по навик, със същите замашками и амбиции, като старец, отказывающийся да признае, че силите го напуснали и одряхлели както мозъка, така и за мускулите.
61
10
 
7
 
! Отговори
Руска рулетка преди 8 години
Кой пръв ще си отиде:Асад +Путин -
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105, ВасилевЕвропа придирчив гледа новини от Украйна. Наивно да се мисли, че европейците смятат европейците тези, които виждат в тези новини!
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо гн Путин и гн Асад да върнат 250 000 те жертви сирийци и други,тогава да се оттегли.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 103,104Но това е само глупостта може да се обясни с това, че този цивилизован свят е заложил на тези хора, които са сега на власт в Украйна. И тези, на които са заложили, също са глупави. Мисля, че Яценук и Порошенко просто послушни ***
57
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъл започва да разбира, че да води три войни едновременно /в Украйна, Сирия и Студена-хибридна/ не по възможностите му...ама вече е доста късно. Въжето е смазано !
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиАз мисля, че г-жа Меркел е най-добре за всички останали разбира, каква "каша заварила" Америка в Украйна, въпреки че на нейните плахи опити е приставката как това да се предотврати. И тя знае, че тази каша ще има, както винаги, в по-голямата част изчисти бъркотията на нея и на Германия.
55
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Александър 90Доказателства ?Само джихадистите от ИД в своите сводки за обезглавяване на неверници и свои противници отдавна го надминаха като сами публикуват доказателства за престъпленията си (според тях богу угодни дела)
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецА украинските лидери е още по-жалък. Те са жалки, като лошите лоши провинциални театрални актьори, участващи в лоша игра. Това е смешно, когато в един бедняшки театрални актьори опитва да обрисуват аристократи и чужденци. Да, дори и когато те играят и не е много ясно. Това е, което се случва с основните лица на украинските власти. Как нелепо и те отидоха при него!
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе руснаците са *** парчета, още са в 19 век също като ислямистите
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Западноевропеец А Обама не обича никой. На целия свят. Америка не обича. Просто е прекрасен пример за подражание на украинското ръководство.
51
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 80Супер страхотно - ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ Сам го каза. На власт идва ВОЕННА ХУНТА и почва РЕПРЕСИИ и ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ срещу всеки НЕСЪГЛАСЕН. Колко Жестоки са репресиите- Започни от Одеса.Свърши с ползване на ЗАБРАНЕНИ ОРЪЖИЯ ПРИЧИСЛЯВАЩИ СЕ КЪМ ОРЪЖИЯТА ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ В ДОНБАС СРЕЩУ МИРНО НАСЕЛЕНИЕ.то не бяха фосфорни бомби,свръх тежки РЗСО Ураган и Смерчто не са ежедневни обстрели на многомилионни градове с далекобойна артилериято не са взривяване на вода, газ и ток линии.
50
8
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
На снимката отляво надясно: зъл, садистичен и комплексиран диктатор и до него още по зло, садистично и комплексирано диктаторче, което е МАЛКО ДРЕБНИЧКО!!! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлександърЕвропа старателно измива ръцете си след всеки контакт с Украйна!
48
10
 
7
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Башар Асад извърши най-голямото престъпление срещу човечеството за последното хилядолетие. Той изби половин милион души от собствения си народ, разруши две трети от държавата и изпрати в изгнание 10 милиона сирийски граждани и не на последно място - измъчва с невиждана жестокост над 200 хиляди политически затворници, дисиденти и техните семейства включително жени и деца
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В друга медия, в друга статия четох точно обратното - Русия никога не е молила Асад да се оттегля.
46
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 84Колкото АСАД Фалира за 5 години зверска ВОЙНАЗА ВОЙНА ВИНАГИ ВИНАГИ ВИНАГИ СЕ НАМИРАТ ПАРИ за съжаление на обикновените хорица.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84 "Русия фалира""Европа старателно измива ръцете си след всеки контакт с Украйна"
44
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 71Умнико войната в Сирия струва на Рашките между 4 и 10 милиона $ на ден за всичко Логистика, кораби, самолети охрана и отбрана.до тука има 3 убити и мисля един свален от Бунтовниците хеликоптер за 4 месецаИма един свален Су-24 и един Ми-8 при инцидента с Турция - това е ЗАСАДА/ПРОВОКАЦИЯ на 100% ВИНА НА ТУРЦИЯ Статистика Афганистан 15000 убити или пълни инвалиди, 15000 унищожени бронемашини, 50 000 небронирани машини, 300 свалени хеликоптера и 150 самолета за 10 години
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецУкрайна не успя: Джордж Сорос прогнозира срив на Ес!!!