Путин помолил Асад да се оттегли?

FT: Посланието в Сирия отнесъл шефът на руското ГРУ
22 яну 2016 17:22, Елка Василева
173
Путин помолил Асад да се оттегли?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, съобщава Financial Times, като се позовава на представители на западно разузнаване.

Предложението на руския лидер до президента на Сирия било предадено от началника на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, изпратен с деликатната мисия в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, твърди изданието.

Башар Асад не се е съгласил с подобно развитие на събитията, се казва в материала.

От руското външно министерство отказаха да коментират информацията, пише NEWSru.com.

Кремъл опроверга обаче информацията за предложение към Асад да подаде оставка. „Не, това не е така“, каза пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По официални данни Игор Сергун е починал на 3 януари 2016 г. в Подмосковието от остра сърдечна недостатъчност. По-късно американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Сергун е починал на 1 януари, докато се е намирал в Ливан. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тази информация, припомня NEWSru.com.

Въпросът за оставката на Асад остава един от най-сложните при разрешаването на проблема с мирното урегулиране в Сирия. Западът начело със САЩ настоява за оставката на сирийския президент, докато Москва продължава да подкрепя идеята за провеждане на преговори с участието на Асад, но се появиха и намеци, че руските власти са готови да "предадат" сирийския лидер, ако това бъде необходимо.

За променената позиция на Русия и Иран, които настояват, че съдбата на Асад трябва да бъде решена с общонационално гласуване, през декември съобщиха източници на Ройтерс. Агенцията писа, че Иран е готов да се откаже от подкрепата за сирийския лидер, а Москва била "подсказала" на Запада, че няма да възразява срещу оставка на сирийския президент.

На 17 декември на голямата си пресконференция, запитан за съдбата на президента на Сирия, Путин заяви, че Русия никога няма да се съгласи с това някой да налага на някого как и къде да ръководи. "Нашата позиция не се променя, тя остава принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой трябва да го управлява и по какви стандарти, по какви правила", каза Путин.

Самият Асад заяви наскоро в интервю за чешка телевизия, че е готов да се оттегли от президентския пост, но само ако сирийците не гласуват за него на избори. Не става дума за оставка на държавния глава сега, в разгара на войната, каза Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
17
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Путин не е молил Асад, а е помолил Обамата да се оттегли!
1
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
джуджи е във фалит и му остава само да моли