Путин помолил Асад да се оттегли?

FT: Посланието в Сирия отнесъл шефът на руското ГРУ
22 яну 2016 17:22, Елка Василева
173
Путин помолил Асад да се оттегли?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, съобщава Financial Times, като се позовава на представители на западно разузнаване.

Предложението на руския лидер до президента на Сирия било предадено от началника на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, изпратен с деликатната мисия в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, твърди изданието.

Башар Асад не се е съгласил с подобно развитие на събитията, се казва в материала.

От руското външно министерство отказаха да коментират информацията, пише NEWSru.com.

Кремъл опроверга обаче информацията за предложение към Асад да подаде оставка. „Не, това не е така“, каза пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По официални данни Игор Сергун е починал на 3 януари 2016 г. в Подмосковието от остра сърдечна недостатъчност. По-късно американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Сергун е починал на 1 януари, докато се е намирал в Ливан. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тази информация, припомня NEWSru.com.

Въпросът за оставката на Асад остава един от най-сложните при разрешаването на проблема с мирното урегулиране в Сирия. Западът начело със САЩ настоява за оставката на сирийския президент, докато Москва продължава да подкрепя идеята за провеждане на преговори с участието на Асад, но се появиха и намеци, че руските власти са готови да "предадат" сирийския лидер, ако това бъде необходимо.

За променената позиция на Русия и Иран, които настояват, че съдбата на Асад трябва да бъде решена с общонационално гласуване, през декември съобщиха източници на Ройтерс. Агенцията писа, че Иран е готов да се откаже от подкрепата за сирийския лидер, а Москва била "подсказала" на Запада, че няма да възразява срещу оставка на сирийския президент.

На 17 декември на голямата си пресконференция, запитан за съдбата на президента на Сирия, Путин заяви, че Русия никога няма да се съгласи с това някой да налага на някого как и къде да ръководи. "Нашата позиция не се променя, тя остава принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой трябва да го управлява и по какви стандарти, по какви правила", каза Путин.

Самият Асад заяви наскоро в интервю за чешка телевизия, че е готов да се оттегли от президентския пост, но само ако сирийците не гласуват за него на избори. Не става дума за оставка на държавния глава сега, в разгара на войната, каза Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
7
 
! Отговори
osmanli преди 8 години
Putin aga idva krayat ti.nyamalimon nyamaportakal.samo volen siderov i dogan shte te spasyat.v edna hija v sibir shte pietechay s leninam.bokluci neshtastni.
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен157 Милошевич, Садам, и Кадафи си живяха с илюзиите че ще им се размине, но дотогава
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 156Живот на илюзиите е приятна, но до тогава до време.
99
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва ще стане курорт само за народоубийци и доживотни диктатори като Асад или Янукович, Кадафи, Милошевич или Садамчо си останаха само със "силната" дума на москва в празни обещания
98
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До Анонимен 147152 историята дето си я учил в руската гимназия ще я разказваш на бабичките пред блока, но ми отговори случайност ли е че всички съседи на русия са били нападани от нея, завладявани...
97
9
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
152 Литва е имала държава и то каква . И не е наоадала руски княжества защото такива не е имало . Изобщо наименованието Русия на практика съществува от 1721
96
6
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 147 преди 8 години
Не е зле да почетеш малко, за да не се излагаш. Да разбереш кога и как е създадена украинската нация. Литва е имала държава и даже е нападала руските княжества. Латвия и Естония никога в историята не са имали държави. Само в периода 1918-1938 гг. Грузия е влязла в състава на Империята след молбите на царя им пред император Александър I. Благодарение на това грузинците не са били изклани до крак от перси и от турци! Били са останали един стадион хора.Арменците също оцеляват благодарение на Русия
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демократите не обичат изборите, когато са сигурни, че няма да ги спечелят!
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че ще се оттегли но защо толкова късно след 250 хиляди жертви и милиони изселени да просят в Европа, това ли е резултата от рускосирийската братска дружба
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Д-р ЕнчевЛял си куршум? Докторе, мислех, че това е занятие за стари неграмотни беззъби бабички. Ако азбях истинският д-р Енчев, бих платил (а той има парици) да те намерят и да ти направя корекция на езичето - скъсяване на 90%.
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха и сега ако Башар Ал Асад покаже среден пръст на руснаците които му обещаха да го пазят доживотно както на него така и на Милошевич, Садам Хюсеин, Кадафи за какво умряха руските военни в сирия с вертолет и самолет по малко от военно космическите междузвездни въздушни сили на руснаците ?
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯ132 знам че на русофилите не им се вярва но президента на Украйна и Яценюк обещаха че ще си върнат крим, не е за вярване нали ? Но да не забравяме че ссср също така му беше не за вярване а върна цяла Украйна и Грузия и Балтийските държави и какви ли още не заграбени съседни територии
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен135 така ли , европейските новини копирали американските? Ами защо тогава все за путин ни пеете всеки ден а ? За путин не пише нито в европейските а още по малко американските новини или българските новини от кого копират тогава ежедневно за путин
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен138 прав си българската пропаганда и диктуват от москва какво да повтаря.webcafe.bg/id_241633771То бива бива ама чак толкова глупави не сме другари болшевики
88
5
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Отива си Асад, отива си ,,ишъд" от Сирия, отива си Русия от Сирия, години наред западняците ще създават образа че ще демократизират докато изцяло разрушат икономиката и завладеят с собствени фирми печелившите дейности и те ще се махнат . Пример Ирак ,Либия. С една дума човещина няма в света.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 140: "Лъжи, като оръжие.""Оръжие"то те издава !...можеш да не казваш "Полоний".
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 139 "Тук във Форума един неблагодарен руски"Лъжи, лъжи и лъжи. Лъжи, като оръжие.
85
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук във Форума един неблагодарен руски бежанец се опитва да пробутва наивна кремълска пропаганда !
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иво АрабистаАз мисля, че българската пропаганда днес е толкова глупава и бездарна, че просто недостойна на страната.
83
7
 
9
 
! Отговори
Иво Арабиста преди 8 години
Не случайно най-повтаряното изречение при 90% от сирийците за последните 5 години е:"проклета да е душата ти Хафез* за това магаре**, което създаде"обяснения:* Хафез - Хафез Асад, бившия диктатор на Сирия и баща на Башар Асад, който наследи поста от баща си.** Магарето и символ на глупостта при арабите и често се използва вместо "*** или ***"