Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин

Ще е грешка заплахите му да не бъдат приемани много сериозно
22 яну 2016 21:03, Елка Василева
255
Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин
Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

Докъде ще стигне верният съюзник на Владимир Путин Рамзан Кадиров? Това се пита цяла Русия, откакто лидерът на Чечения публично предложи да бъдат съдени за саботаж "враговете на народа", тоест представителите на опозицията, които според него се опитват да се възползват от сегашните трудности на страната, пише Елен Деспич-Попович във в. "Либерасион".

Във вторник Рамзан Кадиров затвърди впечатлението с обещание за "инжекции", тоест на практика въдворяване в психиатрична клиника, за директорите на независими медии, които "излъчват с удоволствие лъжливи и лицемерни информации, подхранвани от органичната им омраза към Русия".

"Вие сте позорът на Русия", възкликнаха критиците, започвайки полемика с човека, когото смятат за "питбула на Путин". Включиха се и верните на Кадиров хора. Председателят на парламента Магомед Даудов обвини медии като радио "Ехото на Москва" и телевизия "Дожд", че са "генералният щаб на петата колона".

39-годишният Кадиров, с русо-рижава коса, рижава брада и анцуг, е свикнал да прави гръмки изявления. Би било грешка те да се приемат за безобидни. През 2007 г. младият Рамзан замени начело на Чечения баща си Ахмад Кадиров, който бе убит при атентат, и създаде държава в държавата, опираща се на властта на лидера: Путин в Москва и Кадиров в Грозни, и на патриархален и традиционен ислямизъм. "У нас жената си стои в къщи. Жената трябва да е стока, а мъжът да й е собственик", обясни той пред в. "Комсомолская правда" през 2008 г.

Проруският чеченски режим е ненадминат в заклеймяването, със сеанси по унижение в социалните мрежи или телевизията, а семействата на емигрирали чеченци, които участват в демонстрации в чужбина, са заплашени с ответни мерки.

Хората, които са имала злата участ да предизвикат Кадиров, са изчезнали. Като журналистката Анна Политковская, чието убийство през 2006 г. се приписва на чеченци, но така и не бе разкрито.

И като правозащитничката Наталия Естемирова, една от малкото жени, дръзнали да предизвикат Кадиров лице в лице по въпроси като носенето на ислямско було, отвлечена и убита в Грозни през 2009 г.

Или като опозиционния лидер Борис Немцов, убит близо до стените на Кремъл в Москва през февруари 2015 г. Докато поставеният в неловко положение пред западняците Путин бе принуден да обещае задълбочено разследване, Кадиров възхваляваше главния заподозрян Заур Дадаев, бивш член на неговите милиции, когото определи като "истински руски патриот". Докато част от руското обществено мнение, включително сред управляващите, осъди думите му, Путин го защити.

Така че ще е грешка заплахите на Кадиров да не бъдат приемани на сериозно. Важното не е дали той действа на своя глава или е "питбулът на Путин", а да се зададе въпросът дали самохвалствата му не са пробен изстрел в момент, когато тежката икономическа ситуация заплашва да подрони обществената подкрепа за режима на Путин няколко месеца преди парламентарните избори през септември. Спадналата рубла, понижението на цените на петрола и перспективата от още една година рецесия може да породят социално недоволство.

Зараждат се първите прояви. В края на 2015 г. тираджии протестираха в Москва, а в началото на януари "бабушките" от Краснодар и Сочи - не точно обичайния социологически профил на опозицията, съставен от млади граждани - извоюваха победа, като принудиха властите да върнат намалените цени на билетите за пенсионери в обществения транспорт.

Ако ситуацията стане напрегната, един заплашителен Кадиров може би няма да е излишен. Вероятно това е причината за мълчанието на Путин към неосталинистките изцепки на протежето му.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
13
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Ислямизирана марионетка на Кремъл е Кадиров,знаем истотията как с баща си е трепал руски войници в чеченските войни от 90-те.Докато му плащат ще е добре,но не се знае до кога и това да се обърне към Кремълската върхушка и да вкарат пак Русия в безмислена вътрешна война.Просто е неизбежно..и силно се съмнявам,въпреки пропагандата да има нормален руснак,който дори да му симпатизира..
105
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо пьк "лудият сьюзник"? Петата колония са хора, облагодетелствни при горби и елцин при безбожното разпределение на страната с америк,участие, путин им затвори кранчето, затова му имат зьб и не могат да му простят, кадьров е верен ,защото в страната му е мир благодарение на путин, а за такива като кадьров е вьпрос на мьжкото достоинство да браниш този ,който ти е помогнал
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен205 аде кажи ТРИМА ако МОЖЕШ водката те чака
103
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 202--- има 1800 на изнасилени рускини от кавказци само в москва за 2015 пък ти пее рашизми докато ти клатят девочката в някой ЕС бардак
102
2
 
10
 
! Отговори
едно преди 8 години
Плитък, плосък и елементарно-тенденциозен анализ, дори няма да го коментирам. България умира и е редно убийците и да последват участта и.
101
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей будали скоро жените ви ще бьдат осеменявани от Африканци що се отнася до Русия я някой да се пробва да изнасили жена там както правят в Европа
100
1
 
9
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Повече от 150г не сме мръднали и на йота от ония герои от Ганкиното кафене. И основното ни деление е същото на русофили и русофоби. Опитахме рецептите и на едните и на другите и пак сме си тия нещастници. Английските пушки може и да са по добри, но руските пък са по евтини. Ама и едните и другите вършат работа, когато народите се самоизбиват за руски и английски интереси.
99
1
 
5
 
! Отговори
констатация преди 8 години
Кат на луда крава перо и се дава, ей такава глупост за статия се получава!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каса вотка за този който каже поне Три етнически руснака Някога да са били владетели на русия
97
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадиров не е пешка а бъдещ цар. Той си подготвя почвата. Впрочем, кога ли Русия е била управлявана от руснаци!
96
3
 
9
 
! Отговори
se преди 8 години
До АнонименЮнак ,запада е просперирал поради жестокостта на капитала.Десетки народи са били поробвани векове а в самата Европа се е провеждало най голямото прочистване в средните векове.Комунизма си отиде безславно не защото беше като идея е лош а защото идеолозите и слугите на комунизма бяха заслепени от успехите на западния модел и поискаха да станат капиталисти.
95
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До se червените знамена са в калта идейно хибридче БСП умря Скоро и чадатаи
94
4
 
14
 
! Отговори
se преди 8 години
Диктатурата е навсякъде но под различна форма.Когато става въпрос за интереси то всяка една страна може да се обвини в диктатура.Та у нас няма ли диктатура на политическата мафия след 10.11.1989.26 години живеем под диктатурата на капитала и какво остана от народа ни.ЕС ,НАТО са структури за диктат над малките народи.Къде е просперитета след 25 години питам ???Защо младите отиват навън питам??? Защо изучени и учени хора бягат навън???Диктатурата е тук сега и се вижда всеки ден.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До se 182 това за войната без победител го дрънкат още от как са измислили Арбалета обичайно страхливите и слабите -- не че някой им вярва освен робите и жените русия е така ще я натроши ЖЕЛЕЗНИЯ ЖЕЗЪЛ като глинена купа
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До se о ще има раши НЕ се БОЙ но няма да е руснак гаранция
91
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия е стратегическа *** кой я брои за слива много по слами са от ссср сама дето си отварят жопатаа повече и от него
90
3
 
5
 
! Отговори
se преди 8 години
До АнонименЮнак в тази битка няма да има победители.Ядрената война ще унищожи всички и всичкоАко остане някой жив то това ще е в Хонолулу....Бягай там да пишеш мемоари за величието на янките и НАТО....
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анкета 179 на БУШ баща му разпердушини рашанистан ((((
88
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До se последна ще бъде за руснаците НАТО ще ги размаже и ще си ги раздели с Китай
87
4
 
8
 
! Отговори
se преди 8 години
Русия е стратегически играч и запада все повече се плаши защото Кадиров и компания са непредсказуеми.Запада допусна огромни грешки и не разбра ,че никой не иска от тях да обичат Русия но трябва да има компромиси за общото добро.Янките и запада в последните 15 години унищожиха един свят със своите традиции и самозабравили се понечиха да навлязат в териториите на мечката но сгрешиха.Ракетите са насочени вече на запад за да възпрат мераците на агресия.Престой решаваща ядрена битка за последно