Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин

Ще е грешка заплахите му да не бъдат приемани много сериозно
22 яну 2016 21:03, Елка Василева
255
Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин
Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

Докъде ще стигне верният съюзник на Владимир Путин Рамзан Кадиров? Това се пита цяла Русия, откакто лидерът на Чечения публично предложи да бъдат съдени за саботаж "враговете на народа", тоест представителите на опозицията, които според него се опитват да се възползват от сегашните трудности на страната, пише Елен Деспич-Попович във в. "Либерасион".

Във вторник Рамзан Кадиров затвърди впечатлението с обещание за "инжекции", тоест на практика въдворяване в психиатрична клиника, за директорите на независими медии, които "излъчват с удоволствие лъжливи и лицемерни информации, подхранвани от органичната им омраза към Русия".

"Вие сте позорът на Русия", възкликнаха критиците, започвайки полемика с човека, когото смятат за "питбула на Путин". Включиха се и верните на Кадиров хора. Председателят на парламента Магомед Даудов обвини медии като радио "Ехото на Москва" и телевизия "Дожд", че са "генералният щаб на петата колона".

39-годишният Кадиров, с русо-рижава коса, рижава брада и анцуг, е свикнал да прави гръмки изявления. Би било грешка те да се приемат за безобидни. През 2007 г. младият Рамзан замени начело на Чечения баща си Ахмад Кадиров, който бе убит при атентат, и създаде държава в държавата, опираща се на властта на лидера: Путин в Москва и Кадиров в Грозни, и на патриархален и традиционен ислямизъм. "У нас жената си стои в къщи. Жената трябва да е стока, а мъжът да й е собственик", обясни той пред в. "Комсомолская правда" през 2008 г.

Проруският чеченски режим е ненадминат в заклеймяването, със сеанси по унижение в социалните мрежи или телевизията, а семействата на емигрирали чеченци, които участват в демонстрации в чужбина, са заплашени с ответни мерки.

Хората, които са имала злата участ да предизвикат Кадиров, са изчезнали. Като журналистката Анна Политковская, чието убийство през 2006 г. се приписва на чеченци, но така и не бе разкрито.

И като правозащитничката Наталия Естемирова, една от малкото жени, дръзнали да предизвикат Кадиров лице в лице по въпроси като носенето на ислямско було, отвлечена и убита в Грозни през 2009 г.

Или като опозиционния лидер Борис Немцов, убит близо до стените на Кремъл в Москва през февруари 2015 г. Докато поставеният в неловко положение пред западняците Путин бе принуден да обещае задълбочено разследване, Кадиров възхваляваше главния заподозрян Заур Дадаев, бивш член на неговите милиции, когото определи като "истински руски патриот". Докато част от руското обществено мнение, включително сред управляващите, осъди думите му, Путин го защити.

Така че ще е грешка заплахите на Кадиров да не бъдат приемани на сериозно. Важното не е дали той действа на своя глава или е "питбулът на Путин", а да се зададе въпросът дали самохвалствата му не са пробен изстрел в момент, когато тежката икономическа ситуация заплашва да подрони обществената подкрепа за режима на Путин няколко месеца преди парламентарните избори през септември. Спадналата рубла, понижението на цените на петрола и перспективата от още една година рецесия може да породят социално недоволство.

Зараждат се първите прояви. В края на 2015 г. тираджии протестираха в Москва, а в началото на януари "бабушките" от Краснодар и Сочи - не точно обичайния социологически профил на опозицията, съставен от млади граждани - извоюваха победа, като принудиха властите да върнат намалените цени на билетите за пенсионери в обществения транспорт.

Ако ситуацията стане напрегната, един заплашителен Кадиров може би няма да е излишен. Вероятно това е причината за мълчанието на Путин към неосталинистките изцепки на протежето му.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продадохте си държавата на Сороси и народа си за едно потупване на рамото.Засега глада го търпите щото нямате храброст да излезнете на улиците и изгоните продажниците ,а на всички ви е зинуло дупето за пари- то изборите го показаха заслужавате си правителството. Али за някоя година ще си го получите заедно със продажната Германия'там муслиманите ще завладеят ,а у вас белия Българин ще се игуби като динозавр ,а ще останат само черните Българи.Смрт на бугарите ла вива Civil Rights Defenders!!!!
65
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убийците на Немцов се разхождат в Кремъл !
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сатрапа Кадиров - унижението за руската нация !
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евразия - Рай за Путин и Кадиров !
62
0
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименЕвромюсулманина се размечтал.
61
5
 
7
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Аз ви казвах, молете се на президента Путин да е вечен, а до него да е Кадиров - защото Жириновски преди един ден е казал, че ако е на мястото на Путин - ще си върна Киев за 72 часа. Сега мислете и лошо не пишете.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ченге и Сатрап - подходяща двойка
59
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето този на снимката ще е следващия президент на Русиясамата Русия ще е мюсюлманска, но това е малка цена която сме готови да платим в името на победата............................ама защо слагатe минуси, бе другари ... ?истината да не би да боли ?
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рамзан Кадиров - руският вариант на борец за християнски ценности.в Грозни стрелят с въздушни пушки всяка жена която ходи по улицата без забрадка.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Рамзан Кадиров лудият..." Не луд тази който яде баницана, а този който му я дава...и още по-луди тези които я правят !
56
9
 
4
 
! Отговори
комунист - путинист преди 8 години
Ето този на снимката ще е следващия президент на Русиясамата Русия ще е мюсюлманска, но това е малка цена която сме готови да платим в името на победата.
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tozi Kadirov e prodajnik kato Balgarite prodadesi darjavata i za pari naredi da ubiat basta mu *** i polovina
54
10
 
0
 
! Отговори
някой преди 8 години
И тия джихадисти ни били "освобождавали" от поганците?Е няма що. Москва заприлича на Мека по време на Рамазан Байряма.Путин откри най-голямата джамия в Москва.И това ми били "освободители" на християнското и славянско население в Османската империя.Добре че го имаше Левски. Иначе щяхме да ходим с *** и потури още... под мъдрото ръководство на руския цар-император Путин.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на мира е висока, да. Другият вариант беше паритазанска война, загинали руски войници, брожения след населението в Русия, отслабване на самата държава от военния конфликт и атентати и от друга страна, смърт за Кадиров и една част от чеченците. Този филм руснаците вече са го гледали в Афганистан и не им хареса. Затова си плащат, двете страни се търпят взаимно и си правят услуги за общото благо.
52
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа следващия ден, Кадиров се заклел във вечна вярност към Путин и заявил, че ще си даде живота за него. Такива ми ти русофилски глупости. Вервайте на русофилите те знаят какво има в гъ3а на Путин, а също така и в гъ3а на Кадиров.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чечня е единствената държава която живее на гърба на Русия и руснаците. Безработицата там е над 70%, но всички са нахранени и облечени благодарение на рекета който взема Чечня от Русия от 2 до 5 милиарда долара зависи какви допълнителни услуги е правил Кадиров на Путин. Работещите 20% от населението са в частната армия на Кадиров и 10% са обслужващия населението персонал.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До $hopТи си го заизпътил Путин от две години -,а днеска, а утре...,ама може иэда дочекаме, викаш!
49
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До $hopТи ходил ли си там?
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе, всички сме сигурни, че си по-умен и по-красив от г-н Путин. Затова - давай го по-полека :)
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 79Не ти требва да тормозиш единствената си мозъчна клетка с такива тежки размишления! Сипи си една каменярка и си пусни по телевизоро националната лотария