Шахът бил загуба на време, водел до враждебност

Можел да доведе до пристрастяване, смятат в Саудитска Арабия
22 яну 2016 07:38, Елка Василева
36
Шахът бил загуба на време, водел до враждебност
Снимка: архив, Булфото

Върховният мюфтия на Саудитска Арабия заяви, че шахът е забранен според исляма, защото е загуба на време и води до съперничество и враждебност между хората, предаде Асошиейтед прес.

Този коментар на Шейх Абделазиз аш Шейх предизвика разгорещен дебат и масови критики от страна на арабските потребители на Тwitter.

Видеозапис, на който мюфтията критикува древната игра, бе споделен в YouTube през декември.

В реакция някои потребители на Тwitter се подиграха на Аш Шейх, като писаха, че шахът е интелигентна игра и затова е заклеймявана от консервативните духовници. Други обаче защитиха позицията на мюфтията на сунитска Саудитска Арабия, като припомниха, че много други ислямски духовници също са предупредили, че шахът може да доведе до пристрастяване и да отклони вниманието на хората от ежедневните молитви и почитането на Аллах.

Върховният лидер на шиитски Иран - аятолах Али Хаменей, аналогично обяви по-рано, че древната игра е забранена от исляма, тъй като може да бъде използвана за хазарт - нещо недопустимо според мюсюлманската религия.

На 44-секундния запис мюфтията казва, че "шахът е забранен", като в подкрепа на тезата си цитира сура от Корана, която не позволява хазарта, упойващите вещества и идолопоклонничеството. В отговор на въпрос той се аргументира, че древната игра "прахосва време и пари и причинява съперничество и враждебност", тъй като прави богатите хора бедни и бедните - богати.

Въпреки че някои религиозни лидери в Саудитска Арабия не гледат с добро око на шаха, тази позиция на върховния мюфтия не е официална фетва, която може да доведе до официална забрана на шаха в ултраконсервативното кралство, отбелязва АП. Игри като таблата и картите са популярни сред мъжете в Близкия изток.

Шахът е донесен в Европа именно от мюсюлманите. Древната игра, чиято родина вероятно е Индия, е практикувана в ислямския свят от 7-и век в Персия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коронният номер на всеки шахматист е да прави рокадо на зъбите на противника.
26
1
 
4
 
! Отговори
Боби Фишер беше прав преди 8 години
Играещите шах са интелигентни, критично настроени и имат собствено мнение и позиция. Колкото по-силен е шахматистът, толкова по-обективно, точно и независимо е мнението му. В Саудитска Арабия не искат да има самостоятелно мислещи, интелигентни хора, а умма, която по цял ден да се дупи в джамията и да възхвалява Аллах.
25
0
 
5
 
! Отговори
долу боговете преди 8 години
Всички религии да го духат!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шахът бил загуба на време, водел до враждебностМожел да доведе до пристрастяване, смятат в Саудитска АрабияПравилно, само четенето на Корана може да доведе до пълна човешка хармония. Джихадистите явно са големи любители на шахмата щото ми се струват извънаредно враждебни.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В исляма, всичко което може да те накара да мисли е забранено. Докато мислиш, току виж си прозрял, че виенето на ходжата и биенето на чело в пода с високо вирнато седалище, не може да те научи на нищо смислено.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"водел до враждебност"Че те там са измислили радикалния ислям! май са обърнали скалата за измерване!
21
0
 
6
 
! Отговори
замислен преди 8 години
смятат в Саудитска Арабия...А те там могат ли да смятат?
20
3
 
0
 
! Отговори
dp преди 8 години
Че на религиозно ниво да се забраняват/разрешават такива неща е де.билно няма съмнение, дива му работа.Но игри като шаха не са особено смислени, човек може да намери по-добри и водещи до нещозанимания на ума си - ако го има. Е не са и напъълно безсмислени разбира се, някаква тренировака за инак бездействащия мозък примерно могат да бъдат за доста хора предполагам.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това доказва че арабите и мюсюлманите не се вписват в ценностите на Европеиците и не трябва да се допускат на Наша територия и че не мрежа а стена трябва да се изгради.както в Китай
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да играш в казино е мн полезно и отпускащо.Отпускаш си парите на мафията и си тръгваш спокоен че пак тръгваш от нулата до другата заплата.Винаги си спокоен че и да умреш никой няма да те забележи
17
0
 
6
 
! Отговори
Офф преди 8 години
Играйте табла и покер тогава... Щом шаха е забранен...Само не забравяйте да си душите дирниците...
16
0
 
8
 
! Отговори
Лисан преди 8 години
И у нас за някои е забранен. *** Силвио Данаилов наказа за 3 години първия ни световен шампион Кирил Георгиев за това, че вторият изнесе данни за корупция във федерацията и спортното министерство по времето на министър Мариана Георгиева. Красен Кралев знае всичко това, но прикрива коалиционния си партньор от дпс и пречи на следствието. Добре , че проблемът стана международен и наказаха Данаилов, иначе всичко щеше да бъде прикрито.
15
0
 
31
 
! Отговори
бобо преди 8 години
Прав е,Много по-интелинтно занимание е пушенето на наргиле и премятането на броеница.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами вреден е. Някоя мозъчна гънка може случайно да се образува по полираните им мозъчета. Къде по-интересно е да си душат задниците по няколко пъти дневно. Можела да се използва за хазарт? Всичко може да е хазарт. Айде на бас?
13
0
 
13
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Добре е, че не съм Шах на Обединеното Кралство ! Моментално щях да забраня тенисът! Да, тенисът на корт направо озверява человека. Вижте рекламата на Евроспорт със Анди Мъри. Там Мъри, както се е озъбил в изблик на злоба, прилича на Карпатски вампир!Защо злобее, а не се моли за здравето на Н.В.Кралицата ? Ами скокът на височина? Това спорт ли е? И то за жени, моля Ви се!Да се чекнат по стадионите. Вижте Власич в същата реклама - вековна злоба, че не може да скочи по-вече от кака Стефка!!!!?1
12
0
 
19
 
! Отговори
! преди 8 години
Религиозни oлигoфрeни!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам няколко шахматисти. Всички до един са диви и агресивни субекти с визия на горили. Страх ме е да играя на шах с тях щото като загубят мучат страшно като Чубака и може да ми откъснат някой крайник. Най-малкото ще ми треснат дъската в главата и ще ми забодат пешки в ушите и ноздрите и.... Агресивни типове ви казвам.
10
0
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Много молитва пада всеки ден,ей!Много атентати,кланета и "бежанци"също,ама на калпав духовник,Господ му пречи.
9
0
 
21
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"шахът може да доведе до пристрастяване и да отклони вниманието на хората от ежедневните молитви и почитането на Аллах":D :D :D
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шахът подтиква и към алкохолизъм. Вуте всяка вечер ходел да играе шах с Нане и като се прибирал вкъщи миришел на ракия. Една вечер Пена не издържала и му казала:-А бре Вуте ти като одиш да играш шах оти меришеш на ракия?-А ти що сакаш ***, на шах ли да ти мириша?