Шахът бил загуба на време, водел до враждебност

Можел да доведе до пристрастяване, смятат в Саудитска Арабия
22 яну 2016 07:38, Елка Василева
36
Шахът бил загуба на време, водел до враждебност
Снимка: архив, Булфото

Върховният мюфтия на Саудитска Арабия заяви, че шахът е забранен според исляма, защото е загуба на време и води до съперничество и враждебност между хората, предаде Асошиейтед прес.

Този коментар на Шейх Абделазиз аш Шейх предизвика разгорещен дебат и масови критики от страна на арабските потребители на Тwitter.

Видеозапис, на който мюфтията критикува древната игра, бе споделен в YouTube през декември.

В реакция някои потребители на Тwitter се подиграха на Аш Шейх, като писаха, че шахът е интелигентна игра и затова е заклеймявана от консервативните духовници. Други обаче защитиха позицията на мюфтията на сунитска Саудитска Арабия, като припомниха, че много други ислямски духовници също са предупредили, че шахът може да доведе до пристрастяване и да отклони вниманието на хората от ежедневните молитви и почитането на Аллах.

Върховният лидер на шиитски Иран - аятолах Али Хаменей, аналогично обяви по-рано, че древната игра е забранена от исляма, тъй като може да бъде използвана за хазарт - нещо недопустимо според мюсюлманската религия.

На 44-секундния запис мюфтията казва, че "шахът е забранен", като в подкрепа на тезата си цитира сура от Корана, която не позволява хазарта, упойващите вещества и идолопоклонничеството. В отговор на въпрос той се аргументира, че древната игра "прахосва време и пари и причинява съперничество и враждебност", тъй като прави богатите хора бедни и бедните - богати.

Въпреки че някои религиозни лидери в Саудитска Арабия не гледат с добро око на шаха, тази позиция на върховния мюфтия не е официална фетва, която може да доведе до официална забрана на шаха в ултраконсервативното кралство, отбелязва АП. Игри като таблата и картите са популярни сред мъжете в Близкия изток.

Шахът е донесен в Европа именно от мюсюлманите. Древната игра, чиято родина вероятно е Индия, е практикувана в ислямския свят от 7-и век в Персия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
14
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
То и у нас е забранен! Само че много хора не знаят. Родната федерация по шах забранява да играят шах хора, които открито им заявяват ,и то с документи, че са мошеници и крадци. Родната федерация по шах източи над 5 милиона лева, а тези които извадиха документи за кражбата-забраниха им да играят шах. Така че-каква е разликата между Саудитска Арабия и Българска федерация по шах и България? А министъра на спорта е запознат и нехае! Та разлика-никаква! Питайте Велчев,Данаилов, Жеков колко окрадоха
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шахът е забранен, защото развива способността да мислиш, а на религията й трябват безмозъчни и послушни овце, а не интелигентни хора. Най-смешното е, че за въздържание, смирение и т.н. добродетели говорят главно угоени и развратни богаташи.
5
0
 
22
 
! Отговори
Кашчей Бессмертны преди 8 години
А исляма какво мисли по въпроса за петрола? Аллахохулно ли е да добиваш нефт, и да караш позлатено ламборгини? Или е ок, стига да не държиш бекон в жабката?
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Особено "шахът" на Иран, той е най-враждебен към полудивите радикални камилари от СА.
3
0
 
25
 
! Отговори
българина преди 8 години
явно това им е най големия проблем:) а всъщност религията им е най големият проблем
2
0
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Личи им отдалече,че не си падат по интелектуалните занимания!Хич няма да се очудя,ако вземат да фалират до някоя друга година,въпреки баснословните богатства,натрупани досега!Явно сами не могат да ги управляват,та се налагаше да използват еврейски мениджмънт за нефта и инвестициите!Не вярвате?Точно така е,ако се задълбаете по-надълбоко сами ще се уверите!Бъдещето на С.Арабия изцяло зависи от Израел!Както са я създали навремето,така и могат да я унищожат!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм забелязал, че който "не му върви в шаха" е уникален тъпчо. Като не може да играе да става кибик, но те имат задължения. Най-важното е да не им миришат краката.