Сомалийските пирати с нов бизнес – охраняват кораби

"Дейли телеграф": Досега от отвличанията са спечелили $300 млн.
22 яну 2016 22:22, Елка Василева
19
Сомалийските пирати с нов бизнес – охраняват кораби
Снимка: архив, Reuters

Сомалийските пирати, които спечелиха милиони долари от отвличане на кораби, сега са разработили нова рекетьорска схема за изкарване на пари. Те изпълняват функцията на въоръжени "ескорти" на чуждестранни траулери, влизащи във водите на Сомалия, за да ловят незаконно риба, пише британският в. "Дейли телеграф".

Същите тези въоръжени банди, които едно време залавяха риболовци, сега са техни бодигардове и печелят огромни суми от "таксата за охрана", която риболовците плащат, за да получат достъп до богатите рибни пасажи във водите на Сомалия.

Експерти по риболова предупреждават, че много от риболовните кораби използват незаконни мрежи и причиняват огромни щети на морската екосистема на страната.

За пиратите това е твърде необходим източник на средства, след като приходите им от отвличания за откупи пресъхнаха. От 2005 г. до 2011 г. те са спечелили според някои оценки 300 милиона долара от откупи, но от 2012 г. насетне преминаващите през техните територии кораби използват въоръжена охрана, което ги направи много по-трудни мишени.

Сега сомалийски посредници, работещи в страните от Персийския залив, продават "лицензи" на чуждестранни риболовни фирми. Това често става с мълчаливото одобрение на корумпирани представители на властта в Сомалия, отбелязва "Дейли телеграф".

Въпреки че повечето лицензи изобщо нямат юридическа стойност, чуждестранните фирми, главно от Иран, Южна Корея и Тайланд, често плащат стотици хиляди, за да си гарантират безопасно преминаване през сомалийските води, които са богати на риба тон и други скъпи риби, допълва "Дейли телеграф".

Представители на сомалийското правителство казват, че годишно до 180 ирански кораба посещават техните води. Иранските риболовци хващат много повече риба от сомалийските си колеги, които често биват изгонвани от въоръжените милиции, охраняващи чуждестранните натрапници.

По ирония на съдбата именно бракониерството бе искрата, разпалила кризата със сомалийските пирати преди десетилетие. Тогава въоръжени сомалийски банди отвличаха за отмъщение плавателните съдове, извършващи незаконен улов, припомня вестникът.
 

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Ел Класико преди 2 години
До ха -ха 15
Класика, нали.
Първо "вкарваш шубето на балъка" а после "започваш да го пазиш".
Дори в момента Боко върти тоя номер на плебса.
Ако ме бутнете от власт ще стане СТРАШНО, ето сега Аз ви пазя.
11
1
 
9
 
! Отговори
ха -ха преди 2 години
Охранители! Добре са се ориентирали. Ако погледнем над мутренския бизнез, другите охранители на световно ниво са САЩ. Все някъде нещо охраняват по света.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сергей Станишев що не отиде да създаде една Сомалийска ком.партия и да ги открехне за заменките тип слон за колибра?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13
Лепенки има и на тях пише ВИС-2, СИК и т.н. в зависимост коя фракция е "застраховала" кораба.
8
0
 
9
 
! Отговори
преди 2 години
а лепенки залепят ли на корабите да се знае :) ?
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аматьори. От бившата банка КТБ взеха около 3 милиарда долара и никой не ги търси.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже мили, от 2005 до 2011 изкарали САМО соо милиона??
И за това ли беше цялата тази дандания??
Че Брендо има повече пари от колкото тези кауни са изкарали за цяла една война.
Пълни смешници.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Развиват се. Натрупаха пари и опит в рекетьорския бизнес, сега излизат и влизат в охранителния бизнес. Скоро ще влязат в политиката, ще направят партия и ще възстановят родната Сомалия. Сомалия, Сомалия над всичко. И България мина по същия път.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Карибски пирати" колко спечелиха? Много повече от сомалийските пирати. Ограбиха света с менте филм за пирати.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващият им бизнес ще е продажба на правата за заснемането на холивудски филм "Сомалийски пирати" и спечелването на Оскар и 1 милиард долара.
2
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
До Анонимен 1

Може и да има български мозък, но е малко вероятно. Просто хората с похот към парите от цял свят си приличат и използват едни и същи схеми за печалби.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия еволюират като нашите мутри - първо грабене, после застраховане. Да няма български мозък в схемата ?