Сравниха убийството на Литвиненко с това на Марков

Британското разследване твърди, Путин също е замесен
22 яну 2016 10:52,
305
Сравниха убийството на Литвиненко с това на Марков
Снимка: Reuters, архив

Покушението срещу бившия агент на КГБ Александър Литвиненко е сравнимо с извършеното през 1978 г. убийство на българския дисидент Георги Марков, който бе отровен на моста "Ватерло" със сачма с рицин, изстреляна от чадър, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Разследването на убийството на Литвиненко, станал критик на Кремъл, не само установи, че в престъплението е замесена руската държава, а и че вероятно то може да се свърже със самия Владимир Путин. 

Още по темата

Това, че министърката на вътрешните работи Тереза Мей нарече извършеното през 2006 г. в Лондон убийство "безочливо и неприемливо" е хубаво, но не е достатъчно. Британското правителство даде ясно да се разбере, че дипломатическите отношения с Русия няма да пострадат, посочва "Гардиън".

На британското правителство няма да бъде лесно да предприеме нови действия срещу Москва, въпреки че съдия Робърт Оуен приведе неоспорими доказателства за участие на Русия в убийство на територията на Великобритания, пише в. "Дейли телеграф".

Русия така или иначе е обект на големи икономически санкции заради намесата си в Украйна, а спадащите цени на нефта й причиняват още повече страдания. Нови финансови санкции от страна на Лондон или замразяване на авоари няма да объркат още повече сметките на Кремъл, допълва "Дейли телеграф".

Някои депутати предлагат британска версия на списъка "Магнитски", с който САЩ въведоха санкции срещу руски държавни служители, уличени в посегателства срещу правата на човека. Лондон обаче не се вслуша в призивите на някои политици и на вдовицата на Литвиненко, Марина, да изгони от Великобритания всички агенти на руските служби за сигурност, пише в. "Файненшъл таймс".

Докладът бе публикуван в много чувствителен момент, когато британският премиер Дейвид Камерън и други западни лидери се надяват руският президент Владимир Путин да изиграе ключова роля в сключването на мир в Сирия, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Британското правителство не искаше на първо място да бъдат публикувани резултатите от разследването, а още по-малко гръмките разкрития в него, замесващи и руския президент, да бъдат разгласени в толкова деликатен момент.

Колкото и грубо да звучи, Сирия, Украйна и състоянието на световната икономика са по-приоритетни теми от смърт, настъпила преди десет години, пише в. "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Някой спомня ли си името на оная разследваща джурналистка, която поля с помия България! Склонен съм да приема, че Атентатът срещу Папата разби СССР, щото даде повод на поляците да се бунтуват...
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин трябва доброволно да се яви като свидетел по случая, за да отпадне това "вероятно"....ама не му стиска !
12
1
 
10
 
! Отговори
къртач преди 8 години
А ,Английското МИ 6 са светци сигурно !!
11
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Дори и да са го направили руснаците, няма как да се докаже...
10
1
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 14Полза от смъртта на двойните агенти имат всички... И най много, този който успее да убеди обществото, че другия е виновен.... Нещо като атентата срещу Папата!
9
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Маму клянусь!Толкова за тази компилация, наречена разследване!
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марков е убит от МИ-6. Има даже мемуари на агенти,доказващи убиството му от англичаните.Та да разбираме ли че и руснака е свитнат така?
7
0
 
9
 
! Отговори
Одисей преди 8 години
В Илиада, Одисей убива предателя Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какви гръмки разкрития и какъв е тоя доклад който сочи че " Вероятно ,може би и даже почти сигурно" без никакви документи и доказателства.Абе то и ние уж бяхме замесени в стрелбата срещу папата пък после излезе нещо съвсем друго.А инамче е много правилно страната ,която е хрантутила разни *** ,а те после отиват в чужбина да плюят по нея да бъдат ликвидирани.Били агенти в страната си ,ползвали всички облаги ,а после изведнъж открили ,че страната им е лоша.Като Герги Марков -поет с " Ягуар "
5
3
 
16
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо ЕС или ООН не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
4
3
 
10
 
! Отговори
баба Гицка преди 8 години
Абсолютно идентични случаи - двойни /тройни/ агенти и автори на убийствата - службите на Нейно величество.
3
4
 
16
 
! Отговори
без доказателства преди 8 години
Няма никакви доказателства. Нито за Марков, нито за Литвиненко. Нечистоплътна пропаганда!
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Марков го убиха англичаните-това е отдавна доказан факт!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаят къде се намира най-отровното човече !