Сравниха убийството на Литвиненко с това на Марков

Британското разследване твърди, Путин също е замесен
22 яну 2016 10:52,
305
Сравниха убийството на Литвиненко с това на Марков
Снимка: Reuters, архив

Покушението срещу бившия агент на КГБ Александър Литвиненко е сравнимо с извършеното през 1978 г. убийство на българския дисидент Георги Марков, който бе отровен на моста "Ватерло" със сачма с рицин, изстреляна от чадър, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Разследването на убийството на Литвиненко, станал критик на Кремъл, не само установи, че в престъплението е замесена руската държава, а и че вероятно то може да се свърже със самия Владимир Путин. 

Още по темата

Това, че министърката на вътрешните работи Тереза Мей нарече извършеното през 2006 г. в Лондон убийство "безочливо и неприемливо" е хубаво, но не е достатъчно. Британското правителство даде ясно да се разбере, че дипломатическите отношения с Русия няма да пострадат, посочва "Гардиън".

На британското правителство няма да бъде лесно да предприеме нови действия срещу Москва, въпреки че съдия Робърт Оуен приведе неоспорими доказателства за участие на Русия в убийство на територията на Великобритания, пише в. "Дейли телеграф".

Русия така или иначе е обект на големи икономически санкции заради намесата си в Украйна, а спадащите цени на нефта й причиняват още повече страдания. Нови финансови санкции от страна на Лондон или замразяване на авоари няма да объркат още повече сметките на Кремъл, допълва "Дейли телеграф".

Някои депутати предлагат британска версия на списъка "Магнитски", с който САЩ въведоха санкции срещу руски държавни служители, уличени в посегателства срещу правата на човека. Лондон обаче не се вслуша в призивите на някои политици и на вдовицата на Литвиненко, Марина, да изгони от Великобритания всички агенти на руските служби за сигурност, пише в. "Файненшъл таймс".

Докладът бе публикуван в много чувствителен момент, когато британският премиер Дейвид Камерън и други западни лидери се надяват руският президент Владимир Путин да изиграе ключова роля в сключването на мир в Сирия, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Британското правителство не искаше на първо място да бъдат публикувани резултатите от разследването, а още по-малко гръмките разкрития в него, замесващи и руския президент, да бъдат разгласени в толкова деликатен момент.

Колкото и грубо да звучи, Сирия, Украйна и състоянието на световната икономика са по-приоритетни теми от смърт, настъпила преди десет години, пише в. "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
1
 
! Отговори
Зязя преди 8 години
Е как може...единият е писател-десидент, а другият елитен агент...кой колко държавни тайни е издал...Но иначе е Много красиво да имаш 2 брошки на ревера си...Само питам пак дали, примерно ЦРУ ще праща цветя на свои агенти, дезертирали в Русия...или М5...те са вежливи англичани, ще го канят на чай..какво съвпадение!?
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност някой сигурен ли е ,че Литвиненко е бил заразен с плотоний и че е покойник?Точно толкова може да вярваме за Литвиненко,колкото за Путин-въпрос на личен избор.
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, има много общо - и двете са дело на британските специални служби. Помня, у нас беше дошла първата жена, шеф на "Скотланд Ярд". Кеворк я попита много тактично за случая "Г.Марков". Отговорът й беше: "Чела съм за това във вестниците.". А можеше преспокойно да затвори позорната страница с едно извинение и думите "Разбирате, времената бяха такива, на война, като на война!". Сега пак се хванаха за Литвиненко...Защо не извикат и Путин на разпит?Баба Агата се обръща в гроба си от завист!
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това идват да покаже какви православни християни могат да бъдат другарите милиционери . Аз лично се срамувам че може да има хора които да се прекланят пред тоя милиционероболшевишки режим . Срам ме като човек не само като БЪЛГАРИН
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сравниха убийството на Литвиненко с това на Марков - какво странно има? Края на предателите е еднакъв!
169
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тяХа Ха те в русия всички предатели излизат нали ? След 1991 година от 42-мапочинали руски генерали само 3-*** са напуснали този свят от предполагаема естествена смърт.Особено концентрирана става тази смъртност след войната в Чечня през 2002 и след окупирането на Крим през 2014
168
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Предполагам ,че информацията са е получили от агент 007 който не са забелязали Путин и Медведев кагато са си говорили.
167
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците утрепаха над 9 хиляди украинци които до вчера им бяха кръвни християнски братя вие за двама кагебейци ли се карате ? Да не са ставали кагебейци, това е за урок на други евентуално ако се опитат да напуснат кагебето живи
166
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Само да припомня, че с подобен чадър се опитаха да боцнат и Владимир Костов... И какво стана, Костов се върна в България!!!?? Правете си изводите от кого го е страх и кого подозира!
165
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много мъка на таз земя ако руснак си се родил, боже опази руснак да се роди човек, бог си знае работата, те не се и раждат вече, населението бавно но славно се заменя от азиатски имигранти а рускините са на първо място в света по абортиране на глава от населението, може би заради добрия начин на живот
164
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И двамата са били двойни агенти и англичаните са ги убили.
163
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 275: В Русия всеки може да бъде обявен за предател, посочен от Волдемор !
162
5
 
9
 
! Отговори
тя преди 8 години
чак пък такова внимание за един предател... "Да би мирно седяло, не би чудо видяло"!
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една "г***зета" пише, че Литвиненко много обичал руски чай и сам добавял в Самоварчика Полоний надявайки се да открие домашен ядрен реактор !
160
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой беше тоя Литвиненко? С какво е известен, освен със смъртта си?
159
2
 
7
 
! Отговори
Of 264 преди 8 години
Не си спомням кой гадател беше казал че болшевизма се е родил при Владимир и ще умре при Владимир.И аз не си спомням, но помня друг Владимир Ленин, то бе казал "Капиталистите ще ни продадат въжето, на което ще ги обесим"
158
3
 
9
 
! Отговори
Радио Москва преди 8 години
Един двоен агент получи това, което получават и двойните разкрити от МИ-6.Среща със св. Петър. Така, че не виждам какво се напъват някой по коментарите...
157
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 258пиши си името да се обръщам персонално към теб. Иначе отговарям на няколко поста едновременно.
156
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ХА-ХА-ХА 256Един а-10 Американски Щурмовик носи на борда си около 1300 изстрела за основното си оръдие. Една значителна част от тези боеприпаси са с Обеднен УранМоже да се каче че при мисия примерно в Авганистан един такъв самолет замърсява околната среда с около половин кило обеднен уран ако си изстреля боекомплекта.Това ХА-ХА-ХА как го наричаш?Има такива боеприпаси и за корабни оръдия(зенитни) и танкови боеприпаси(Хамерикански Танкисти от Ирак с рак на белите дробове и прочие)
155
5
 
0
 
! Отговори
Нивото на ДСБ-арите преди 8 години
Ломоносов нищо не е направил особено. Така е, факт. Последният вдясно (Асен Златаров - бел. ред.) също нищо не е направил. Златаров просто е ходил в Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм и е казал, че е много хубаво иначе като учен не е нещо особено. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Гледали ли сте старите сериали? Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се