Турция и САЩ заедно срещу терористите в Сирия

Няма да допуснат създаване на държава на ИД
23 яну 2016 19:33, Александър Попов
103
Турция и САЩ заедно срещу терористите в Сирия
Снимка: Reuters

Турция и САЩ потвърдиха решимостта си да водят съвместна борба с терористите в Сирия и Ирак, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, предаде агенция ТАСС.

"В Сирия, от страна на официалните власти, няма с кого да общуваме. Там съществуват няколко заплахи за нашата сигурност. Това са групировката "Ислямска държава", това са Силите за защита на народа на сирийските кюрди", каза Давутоглу.

По думите му Силите за защита на народа осъществяват етнически чистки на районите, които контролират. Турският премиер каза, че "цел на Турция е напълно да прочисти границата от всички сили на "Ислямска държава" и другите терористични организации.

"Ние не искаме да виждаме до нашите граници нито ИД, нито Кюрдската работническа партия (ПКК), от която смятаме, че са част Силите за защита на народа. За нас ИД, ПКК и Фронтът Ан Нусра са едно и също", каза турският премиер. Той посочи също, че целта на турското присъствие в Ирак е единствено, за да премахне влиянието на ИД.

По въпроса за борбата срещу ПКК в Турция, Давутоглу каза, че тя ще продължи "докато терористите не сложат оръжие и не напуснат републиката".

В тази връзка американският вицепрезидент Джо Байдън отбеляза, че ПКК е терористична организация и не се стреми към мир. По думите на Байдън, цитиран от Ройтерс, за Турция ПКК е заплаха, каквото е и "Ислямска държава".

По въпроса за борбата с терористите в Сирия, Джо Байдън заяви, че е необходимо тя да продължи със съвместни действия, съобщава ТАСС.

САЩ ще попречат на терористите от групировката "Ислямска държава" да създадат своя държава на юг от турско-сирийската граница и ще помогнат на арабите сунити, които са в редиците на сирийската опозиция, да установят контрол над тази територия, заяви американският вицепрезидент.

САЩ ще продължат да помагат на Турция в борбата с "Ислямска държава" и ще продължат съдействието и след поражението на ИД.
Ние ще попречим на създаването на отделна държава, под контрола на ИД, на южните граници на Турция, каза Байдън и допълни, че САЩ и Турция имат обща мисия да неутрализират ИД.

По думите на американския вицепрезидент Анкара и Вашингтон са засилили сътрудничеството, включително в събирането на разузнавателни данни и засилването на операциите против терористите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоти,,,,,и сеиа ко каиш,руснаите направили летище,кюрдчетата стигнали до реката и турчилягата да панирал и отишал да де моли на хамериканците...аферим бе тотюоо разбираш ги тия работи...само едно знай.Тучина не знае кво е това паника,а рашата са само реклами е от такива като тебе. No PANiC.
43
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
терористите са турция и сащ, но сега ги е страх от РУСИЯ, просто се осират от страх и измислят куп простотии да си скрият помията която забъркват
42
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция и САЩ създадоха ИДИЛ. Акюрдите са им трън в очите, защото скоро ще отхапят едно голямо парче от Турция. Тогава голям смях ще падне, а Ердоганчо ще се захапе отзад от яд.
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Komandirite na ID sa bivshi irakski voenni koito sa uchili v RUSIA ,imenno rusia e sazdatelq na ID
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA s nahluvaneto si v pomosht na kasapina ASAD i na islqmistite udulji agoniyata na tyurkmenite i sunitite koito sa izbivani ot shiitskata asadska armiya,no rusia shte plati skupo za tazi svoya imperska avantyura
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям майтап! Голям смях!
38
3
 
34
 
! Отговори
ненормалници преди 8 години
Егати статията. САЩ създадоха ИД, турците я поддържат и въоръжават. *** локумите дето ни разтягат тука. Останаха ли балъци дето още да вярват че ИД действа сама?
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тотиKyurdite minat li na zapad ot reka Efrat shte budat masirano bombardirani,samo da opitat da zavladeyat tyurkmenskite zemi
36
0
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Англо саксонци комбинирани с евреи тормозят останалите народи вече трети пореден век.Тяхното водачество е било оспорено само от Хитлер. Сега е късно и практически невъзможно тези грабители и терористи да бъдат у смирени. Нашия народ мразен по исторически причини ще бъде една от първите жертви на тези злодеи.74212
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ми звучи, като ще завземем част от Сирия и Ирак, а Асад ще го оставим да прави каквото знае щом Руснаците са с него ние даже не го познаваме.Американците са с нас.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция и САЩ заедно срещу терористите в СирияНяма да допуснат създаване на държава на ИД---------Тази нагла лъжа я слушахме вече милион пъти...Създателите и спонсорите на ИД, които се опитваха чрез нея да завладеят богатствата на Сирия, сега изведнъж щели да са срещу ИД?!?Ми като начало, първо да спрат да финансират ИД, да купуват краден петрол от тях и да им доставят оръжия, както и да престанат да лекуват и обучават главорезите. После да престанат да ги защитават по международните форуми
33
5
 
21
 
! Отговори
тоти преди 8 години
Руснаците са преоборудвали гражданското летище Камишли във военно и оборудват за военни цели .Летището се намира близо до турската граница.А кюрдите превзеха град Татомраш и се придвижват към турската граница .Ето от там им идва паниката на турците и веднага търсят помощ от САЩ под предлог че ще воюват срещу ИДИЛ.
32
3
 
13
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Представете си хиените ФАЩ и чакалите с галмите да станат вегетарианци!!!!!!!
31
6
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
те руснаците още малко ще свършат войната, а тия още не могат да се договорят, баФти и мърдите
30
4
 
30
 
! Отговори
Смех некакъв преди 8 години
Тия наистина смятат хората за ***.Съюзили се САЩ и Турция уж против ИДИЛ. Ами да бяха повикали и Сауд Арабия,та купона да е пълен.
29
17
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Путин се превърна в боксова круша...
28
2
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Или иначе казано-срещу кюрдите!"През 1844 г.в Месопотамия е провъзгласено първото кюрдско царство,но то е просъществувало само 2 г.След края на I Св.война в парижкото предградие Севър е подписан мирен договор между държавите-победителки и Турция,който определя създаване на Кюрдска провинция,която да се ползва с широка автономия.В последствие с развитието на политическата обстановка този договор не се прилага от страна на турската държава."
27
4
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
2."През 1923 г.е подписан Лозанския мирен договор между държавите-победителки и Турция,в който не съществува даването на право на кюрдския народ на територията на Турция на каквато и да било автономия или самоопределение. В периода след 1923 г.новата турска държава системно води вътрешна политика на непризнаване на други етноси и култури с изключение на турската,както и към засилена културна и последваща етническа асимилация."
26
5
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
3.Лидерът на ДПН С.Демирташ,5.12.2015г.-Ние не искаме ничия земя, ние не искаме ничия собственост. Ние искаме само това, което ни принадлежи. Обстоятелствата са готови, международната общност ще ни разбере. Според него кюрдският въпрос е ключа към сигурността и мира в Близкия Изток.
25
2
 
5
 
! Отговори
gagoo do 36 преди 8 години
Izrael veche se pokloni na Turciq sled kato se izvini oficialno prez 2013 godina