Турция и САЩ заедно срещу терористите в Сирия

Няма да допуснат създаване на държава на ИД
23 яну 2016 19:33, Александър Попов
103
Турция и САЩ заедно срещу терористите в Сирия
Снимка: Reuters

Турция и САЩ потвърдиха решимостта си да водят съвместна борба с терористите в Сирия и Ирак, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, предаде агенция ТАСС.

"В Сирия, от страна на официалните власти, няма с кого да общуваме. Там съществуват няколко заплахи за нашата сигурност. Това са групировката "Ислямска държава", това са Силите за защита на народа на сирийските кюрди", каза Давутоглу.

По думите му Силите за защита на народа осъществяват етнически чистки на районите, които контролират. Турският премиер каза, че "цел на Турция е напълно да прочисти границата от всички сили на "Ислямска държава" и другите терористични организации.

"Ние не искаме да виждаме до нашите граници нито ИД, нито Кюрдската работническа партия (ПКК), от която смятаме, че са част Силите за защита на народа. За нас ИД, ПКК и Фронтът Ан Нусра са едно и също", каза турският премиер. Той посочи също, че целта на турското присъствие в Ирак е единствено, за да премахне влиянието на ИД.

По въпроса за борбата срещу ПКК в Турция, Давутоглу каза, че тя ще продължи "докато терористите не сложат оръжие и не напуснат републиката".

В тази връзка американският вицепрезидент Джо Байдън отбеляза, че ПКК е терористична организация и не се стреми към мир. По думите на Байдън, цитиран от Ройтерс, за Турция ПКК е заплаха, каквото е и "Ислямска държава".

По въпроса за борбата с терористите в Сирия, Джо Байдън заяви, че е необходимо тя да продължи със съвместни действия, съобщава ТАСС.

САЩ ще попречат на терористите от групировката "Ислямска държава" да създадат своя държава на юг от турско-сирийската граница и ще помогнат на арабите сунити, които са в редиците на сирийската опозиция, да установят контрол над тази територия, заяви американският вицепрезидент.

САЩ ще продължат да помагат на Турция в борбата с "Ислямска държава" и ще продължат съдействието и след поражението на ИД.
Ние ще попречим на създаването на отделна държава, под контрола на ИД, на южните граници на Турция, каза Байдън и допълни, че САЩ и Турция имат обща мисия да неутрализират ИД.

По думите на американския вицепрезидент Анкара и Вашингтон са засилили сътрудничеството, включително в събирането на разузнавателни данни и засилването на операциите против терористите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
15
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Добър лозунг, но нали вече 3 години това правите и резултатът е ЗЕРО, какво искате сега, шамари и от руснаците ли, ама те не бият шамари - направо горят.
23
0
 
3
 
! Отговори
до 31 странжата преди 8 години
А. Вие "какво ядете ..." ?.
22
0
 
1
 
! Отговори
до 33 василев преди 8 години
Отговорът ве се приема. С извинение: Иванов
21
1
 
4
 
! Отговори
do 36 преди 8 години
До АнонименIzrael veche se pokloniha na Turciq sled kato se izviniha ot tqh predi nqkolko godini
20
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем ,че сащ и турция влизат в Сирия за да воюват срещу Русия.САЩ ще разпалят световна война
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A POPITALI LI SA DR. PUTIN?
18
20
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Уш***нките пак ще ядат дървото...
17
1
 
21
 
! Отговори
до 28 василев преди 8 години
То известно време забелязвам, че интелектуалното ви ниво спада постоянно. Да не сте започнал да използвате опиати?.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и все пак
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред прага сме на трета световна война. Тя ще бъде разпалена от САЩ и Турция. Последна за половината свят. Турция ще бъде изтрита първа от картата на света, край нея ще изгорят Кипър, Гърция, България, половината САЩ и половината Русия и др.......
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И замириса на ядрена война
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако САЩ,Турция и запада наложат санкции срещу идил както срещу Русия идил за два дни са аут,но не те ще пращат там войски за да бъдат клани невини войничета
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те няма да воюват срещу *** които създадоха и контролират,ако САЩ решат идил ще са в историята за 24 часа,те ще воюват срещу Русия,силите на Асад ,Китай и Иран,за това се готвят.
11
7
 
19
 
! Отговори
**** преди 8 години
Тези добре си мислят,че могат да влязат в Сирия,но забравят да питат Путин за това,дали ще им разреши,иначе ще ходят на гости при девиците.
10
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не заедно срещу, ами заедно с..
9
5
 
15
 
! Отговори
не за друго ,но преди 8 години
Нещо не разбирам когато става въпрос за краварите и пуделите им винаги се пише ,че воюват срещу терористи , а руснаците и правителствената сирийска армия воюват срещу бойци които не знам защо режат глави и би трябвало да са терористи . Та питам джурналята за едни и същи ли става въпрос или такива са им упорните точки?
8
0
 
5
 
! Отговори
SD преди 8 години
Рокаджии срещу марихуана и Коне срещу овес .
7
18
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
"Турция и САЩ заедно срещу терористите в Сирия"...---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Демек срещу Раша...
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dori i Koksal Baba e po velik ot putin
5
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Това все едно звучи като пререкания от детската градина между хамериканско и джихадистко дете.Хамериканското: дадох ти играчката си, върни ми я по доброволен начин, защото русначето ще ти начупи мутрата за да си я вземе. Кой вариант предпочиташ, джихадистче?