Дългият обратен път към родината

Много емигранти са разочаровани от условията в Германия
25 яну 2016 14:22, Миглена Иванова
63
Дългият обратен път към родината
снимка: Ройтерс

През октомври Амер – 30-годишен жител на сирийската столица Дамаск, продава цялото си имущество и заедно със семейството си тръгва към Германия в търсене на по-безопасен живот. Четири месеца по-късно той иска да се върне в родината си, която все още е раздирана от война, пише Wall Street Journal.

След като пристигнал в Германия, Амер се сблъсква с реалността. Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, той обитава бедна стаичка в стара административна сграда, превърната в убежище за бежанци. Затова той си събира багажа, за да пътува обратно.

„Дойдох в Германия, защото всички казваха, че тук е раят. Сега съжалявам за решението си“, коментира Амер.

През миналата година 1,1 млн. имигранти, предимно от арабски произход, пристигнаха в Германия, за да се спасят от война и икономически затруднения. Властите в страната едва се справят с настаняването на потока от хора, а канцлерът Ангела Меркел се сблъсква с нарастващото обществено напрежение заради бежанския поток, особено след нападенията в Кьолн и други градове на Нова година.

Много от пристигналите установяват обаче, че страната не отговаря на техните често нереалистични очаквания. Те не получават кой знае какви помощи, нямат добри перспективи за намиране на работа, сблъскват се с лошо отношение в офисите на имиграционните власти и се оплакват от най-различни други проблеми – от „скучната“ храна на германците до отворените им нагласи за секса.

Някои наскоро пристигнали вече обмислят заминаване, което допълнително осветлява проблема на Германия с интеграцията на тези, които все пак ще останат, и тези, които продължават да прииждат към страната, отбелязва изданието.

По думите на Ангела Меркел най-добрият начин за интеграция на новодошлите е работата, но много от тях минават дълъг и труден път от временния подслон за бежанци до намирането на жилище и подходяща заетост.

Икономисти предупреждават, че имигранти с недостатъчно знания и умения нямат много добри шансове някога да си намерят работа. И докато някои политически лидери смятат, че с вълната от бежанци Германия може да запълни дългогодишните дупки на пазара на труда, критиците на политиката на „отворени“ граници смятат, че имигрантите ще се превърнат в дългосрочно бреме за данъкоплатците в страната.

Заради дългия период от време, който отнема на новодошлите да напуснат бежанските лагери, да се устроят и да научат език, както и да доведат семействата си, някои от тях се отказват.

Няма официална статистика колко от пристигналите в Германия бежанци напускат страната. Имиграционните власти в страната поддържат само данни за бежанците, напуснали по програми на Международната агенция по миграция, която покрива разходите на хората в невъзможност да платят сами, за да се приберат у дома.Hidden Field

През миналата година общо 37 220 души са напуснали Германия по линия на такива програми. През 2014 г. броят им е бил 13 574 души. Повечето от тях са хора от Балканските страни, които нямат големи шансове да получат убежище, но се наблюдава и нарастващ брой иракчани, които също се отправят към дома.

За сирийците завръщането у дома е по-сложно. Към момента те не могат да ползват парична подкрепа за пътуване обратно заради сигурността в родината им. Това обаче не спира някои от тях да тръгнат обратно сами. Някои от тях тръгват и към съседни на Сирия държави – например Турция или Йордания, където има и други големи групи сирийци, потърсили убежище от войната.

Понякога някои от бежанците в Германия просто изчезват, тъй като се срамуват да признаят, че са взели грешно решение, като са дошли в сърцето на Европа. Други пък не могат да свикнат с културните различия и това е основната причина да поискат да се върнат обратно.

Още по темата вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne razbiram zashto germanci triabva da predpochitat nas pred arabi.
47
1
 
14
 
! Отговори
ох, леле преди 8 години
Рзплаках се..
46
0
 
8
 
! Отговори
армеец преди 8 години
До Асад Асад контролира в момента 15-20% от територията, може би и повече след последните успехи. Но при него живеят около 60-70% от всички сирийци и около 80-85% от сирийците, останали в Сирия (около 20 милиона). Основните източници на доход обаче се контролират от ИД и от някои по-малки ислямски групи. Около 6-7 милиона са "бежанците в Сирия", огромната част са се преместили от районите, контролирани от ИД и другите ислямисти при Асад. На тези хора трябва да се помогне, а не на тези в Европа
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега от тук към Тибетското плато. Дано си намерите най-сетне мястото.
44
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Защо ми изтрихте "опонента" 52, тъкмо се заформи интересна тема, със защитник на "екскурзиянтите" които се надяват да станат всички "бизнесмени", Да , найстина 1990 в Германия не ни искаха нас а предпочитаха шиптари от Косово, нека им сега на швабите, имат си свежи бизнесмени.
43
0
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Виж сега Знаеш ли какво работя и колко имам, и на кой колко дължа. В момента не работя, на никой нищо не дължа, Ипотеки и задължения към банки също нямам, не съм богат но имам достатъчно, не съм на социял и не чакам държавата да направи нещо за мене. Но тарамбуките си мислят, че някой им е длъжен да им даде пари и да си отворят БИЗНЕС, което автоматично означава, че не са готови да работят, всеки иска да е "бизнесмен". Звучиш ми като човек който мисли точно като тях и им съчуства.
42
0
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Абе тези не разбраха ли, че никой с нищо не им е задължен, който иска да има, бачка, който го мързи "типично за тарамбуките" седи и реве.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тая на снимката .... по принцип се смятам за миролюбив човек, ама не знам що отвътре ми иде да отвърна тоя "благ" поглед с две-три крошета. За какво гледа така злобно чумата, така и не разбрах...
40
1
 
0
 
! Отговори
Асад преди 8 години
Каква територия контролира сега Асад в Сирия, в % ?
39
0
 
4
 
! Отговори
1221 преди 8 години
Раят е в С ЕДЕМ СКАТА градина. Не е в Германия.
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къща и пари, които трябвало да получи? Абе ей луд, кой получава такива работи? Къде го прочете това :))))
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес," Тоя да не си мисли, че парите валят от небето? И защо трябва ДА ПОЛУЧИ!? Само защото е нагъл и смята, че някой му е длъжен? Проклети наглеци! Довлякоха се в Европа и почнаха с претенциите! Този и той ли е от жертвите на войната?
36
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дават им жилища на арабелите, е не са мечтаните триетажни къщи, но гонят бедните германци, живеещи в общински жилища и настаняват в тях араби и африканци. Мисля, че е чудовищно, да изгониш бедния човек, който работи и плаща данъци и вмсто него да настаниш пришълци. Така казваш на хората: "Не сте ни нужни, вие сте излишни, по-ценни са ни арабелите, които не знаят дори таблицата за умножение."
35
0
 
33
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Ще се върне само ,,баласта",тия които са семейни. Никой млад няма да си тръгне,ще чака заповед за започване на изстъпленията.
34
1
 
28
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Еми то арабин като ти говори за "бизнес" има предвид дюнер-кебабчийница. Явно е, че като ги наотварят през 10 метра няма как да е успешен този "бизнес"
33
3
 
25
 
! Отговори
армеец преди 8 години
Западното общество умишлено се заблуждава за много неща. Едно от тях е, че "Асад е зловещ диктатор, безмилостно избиващ народа си". Истината е, че в момента в районите, в който Асад все още управлява (а това е около 15-20% от територията и около 60-70% от населението на Сирия) е относително сигурно. Преди няколко месеца даваха една българка, живееща там, която беше на ваканция в БГ и се върна след това в Дамаск. Но проблемите там са големи - няма храна, лекарства, ток има по 4-5 часа на ден
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да получи къща и пари, за да стартира малък бизнес. Ехааа, тя Европа и европейците, чака близко-източните арабески да дойдат и да ни научат на бизнес. Ние само пари и къщи да им даден. И после да гледаме сейр
31
0
 
19
 
! Отговори
??? преди 8 години
"Да получи къща и пар
30
1
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа...за 33 преди 8 години
Същите лъжи ги дрънка и ...нашето "ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО"..... у БЪЛГАРИЯ!ЛЪЖЕ ХОРАТА .....ЗА "перманентни революции"....и провокира недоволства--С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ!ОТДАВНА НЕ ВЯРВАМ НА ЛЪЖИТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК И ....НЕТА -изобщо!ТОВА Е МЯСТОТО ---ЗА "МАСОВА ЗАБЛУДА"---на българската нация!!!!!!!!!!!!!!
29
3
 
14
 
! Отговори
Що се чудите ,бе.. преди 8 години
Нали с тия думи ...."за къща ,бизнес и пари"----ГИ ЛЪЖЕХА И НАСОЧВАХА ПО ИНТЕРНЕТА --ЗА ЕС И ГЕРМАНИЯ!!!ТОВА СЕ ПРАВЕШЕ --ЦЕЛЕНАСОЧЕНО !!!ЗА ДА СЕ РАЗБИЕ ЦЕЛОСТТА ---НА ЕС !!!ЕС---пречи на "ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА" и... "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА " на АСАД И ПУТИН!ТОЛКОВА Е ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО ...КАТО "РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА"....!!