Дългият обратен път към родината

Много емигранти са разочаровани от условията в Германия
25 яну 2016 14:22, Миглена Иванова
63
Дългият обратен път към родината
снимка: Ройтерс

През октомври Амер – 30-годишен жител на сирийската столица Дамаск, продава цялото си имущество и заедно със семейството си тръгва към Германия в търсене на по-безопасен живот. Четири месеца по-късно той иска да се върне в родината си, която все още е раздирана от война, пише Wall Street Journal.

След като пристигнал в Германия, Амер се сблъсква с реалността. Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, той обитава бедна стаичка в стара административна сграда, превърната в убежище за бежанци. Затова той си събира багажа, за да пътува обратно.

„Дойдох в Германия, защото всички казваха, че тук е раят. Сега съжалявам за решението си“, коментира Амер.

През миналата година 1,1 млн. имигранти, предимно от арабски произход, пристигнаха в Германия, за да се спасят от война и икономически затруднения. Властите в страната едва се справят с настаняването на потока от хора, а канцлерът Ангела Меркел се сблъсква с нарастващото обществено напрежение заради бежанския поток, особено след нападенията в Кьолн и други градове на Нова година.

Много от пристигналите установяват обаче, че страната не отговаря на техните често нереалистични очаквания. Те не получават кой знае какви помощи, нямат добри перспективи за намиране на работа, сблъскват се с лошо отношение в офисите на имиграционните власти и се оплакват от най-различни други проблеми – от „скучната“ храна на германците до отворените им нагласи за секса.

Някои наскоро пристигнали вече обмислят заминаване, което допълнително осветлява проблема на Германия с интеграцията на тези, които все пак ще останат, и тези, които продължават да прииждат към страната, отбелязва изданието.

По думите на Ангела Меркел най-добрият начин за интеграция на новодошлите е работата, но много от тях минават дълъг и труден път от временния подслон за бежанци до намирането на жилище и подходяща заетост.

Икономисти предупреждават, че имигранти с недостатъчно знания и умения нямат много добри шансове някога да си намерят работа. И докато някои политически лидери смятат, че с вълната от бежанци Германия може да запълни дългогодишните дупки на пазара на труда, критиците на политиката на „отворени“ граници смятат, че имигрантите ще се превърнат в дългосрочно бреме за данъкоплатците в страната.

Заради дългия период от време, който отнема на новодошлите да напуснат бежанските лагери, да се устроят и да научат език, както и да доведат семействата си, някои от тях се отказват.

Няма официална статистика колко от пристигналите в Германия бежанци напускат страната. Имиграционните власти в страната поддържат само данни за бежанците, напуснали по програми на Международната агенция по миграция, която покрива разходите на хората в невъзможност да платят сами, за да се приберат у дома.Hidden Field

През миналата година общо 37 220 души са напуснали Германия по линия на такива програми. През 2014 г. броят им е бил 13 574 души. Повечето от тях са хора от Балканските страни, които нямат големи шансове да получат убежище, но се наблюдава и нарастващ брой иракчани, които също се отправят към дома.

За сирийците завръщането у дома е по-сложно. Към момента те не могат да ползват парична подкрепа за пътуване обратно заради сигурността в родината им. Това обаче не спира някои от тях да тръгнат обратно сами. Някои от тях тръгват и към съседни на Сирия държави – например Турция или Йордания, където има и други големи групи сирийци, потърсили убежище от войната.

Понякога някои от бежанците в Германия просто изчезват, тъй като се срамуват да признаят, че са взели грешно решение, като са дошли в сърцето на Европа. Други пък не могат да свикнат с културните различия и това е основната причина да поискат да се върнат обратно.

Още по темата вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
44
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 8 години
Ама, той, милият, очаквал, че ще му дадат къща и пари да започне бизнес! Това са арабите - само алъш-вериш, те друго не умеят, е, освен да стоят под палмата и да се дупят на килимчето. Е, тук в Европа и на местните не раздават така къщи и пари. Храната не харесвали, условията не харесвали, нравите не харесвали, ами, ходи си, като не харесваш.
27
2
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ЩО, НЕ ИСКАТ В "РУСКИЯ РАЙ", бе.......ТАМ НАЛИ ПУТИН , ДАВАЛ ПО .....5,000-? /на дете...ХА,ХА,ХАААААААААААА......????????????!!!!!Тъкмо ше има пари и за "вожда" у ....Джибути..!!!!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес"Че откъде се е надявал да ги "получи"?Къде раздават подобни благини?Тия, които смятат, че някой по света размита за тях и ги чака с къща и пари, са наистина или ненормални или крайно прости хора.Друго е, ако е искал със събрани от него пари да си купи къща и да си почне бизнес. Но да чака някой да му ги предостави...- тъпо отвред.
25
1
 
12
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 8 години
КОЙТО ИСКА "РАЙ"----трябва сам да си го създаде!НАГОТОВО----НЕ ДАВАТ НИКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!НА ГОТОВО---ДАВАТ САМО на ....."ОНЯ СВЯТ"...!!!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези идват и искат създаденият с пот рай на тепсия, че и да се нагласи според нравите на тяхната родна дупка.Както 21 каза, рай не се намира, рай се създава. Както Израел си направиха малък рай с обработваема земя в пустинята, така и тия можеха, вместо да бият глави в пода по пет пъти на ден. Лош мат'рял.
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийците са малко. Много голяма част от тая пaплaч идват от Афганистан, Тунис Мароко, Либия и кой знае къде, привлечени от обещания за подарени пари, жилища и жени. Ей такива трябва директно да ги изхвърлят обратно, ама не би. По свестните сами ще се върнат, ще останат само утайката.
22
11
 
6
 
! Отговори
Цървули преди 8 години
Да бягат към Русия....там Путин...мезонети в Москва ще им дава !!!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един се оплакал, че като си задоволял нуждите за храна, цигари и алкохол,не му оставали пари да изпрати на роднините в Джибути.
20
4
 
6
 
! Отговори
Да ви светна: преди 8 години
В Германия ---нямат нужда от --бетонджий, зидаро-мазачи, и прости хамали...ИМАТ НУЖДА ОТ "СПЕЦИАЛИЗИРАНА ,РАБОТНА РЪКА"...ЗА ДА БОРАВИ С НАЛИЧНАТА ТЕХНИКА! ***-пролетариата ...рано или късно , ще бъде натирен , към дома....!ТОВА Е НОРМАЛНО!!!В България ---МЯСТОТО ИМ Е В ПРОИЗВОДСТВОТО НА СУРОВИНИ в СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!"ЕКО-СУРОВИНИТЕ" ---СЕ ТЪРСЯТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!
19
0
 
16
 
! Отговори
ЕЕ преди 8 години
ЕЕ ЩЕ КАЗВАТ ,ЧЕ Е ГЕРМАНИЯ И ЕС Е РАЯТ, КАТО ИСКАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО И ДА ВИ НАТИРЯТ..ВИЕ НЕ СТЕ ХОРА БЕ ДЕЗЕРТЬОРИ..
18
0
 
37
 
! Отговори
ист преди 8 години
Каква заблуда. Търсят рай в Германия.Рай не се намира. Всеки сам си създава рай. Ако може.
17
0
 
44
 
! Отговори
Лопатата преди 8 години
"Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, той обитава бедна стаичка в стара административна сграда, превърната в убежище за бежанци."ха-ха-ха, надявал се ДА ПОЛУЧИ къща и пари. Няма такава наглост.
16
0
 
32
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ба-си тия искат собствен бизнес в Германия, тоест дюнерче.Имам новина за вас - в Германия дюнери има на всяка улица.Тия всичките бизнесмени, а на Германия и требва пролетариат.
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама в брошурата пишеше другите неща! Там пишеше, че кака Меркел ще ме издържа до живот, а аз ще си обикалям по улиците и докато германците се скъсват от работа, ще правя золуми и ще вися по баровете.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"САЩ Канада Швейцария Англия и Австралия"те и да четат, никой няма да ги пусне там, там маймуните бежанци просто не допускат.Карат ги организирано в Европа, за да имат повод нагло-саксонците да окупират напълно Европа.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"САЩ Канада Швейцария Англия и Австралия"те и да четат, никой няма да ги пусне там, там маймуните бежанци просто не допускат.Карат ги организирано в Европа, за да имат повод нагло-саксонците да окупират напълно Европа.
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа, не е лесно да си ***! Тия какво ли са очаквали? На всеки да му дадат ключ за огромна къща, поне 2-3 коли и да не работи, а държавата да го храни и да му дава пари за харчене. И изведнъж се оказало, че живеят в стара сграда и трябва да работят! Какъв ужас! А те си мислели, че са безценни и целият свят им е длъжен.
11
1
 
30
 
! Отговори
българина преди 8 години
ако маймуните бежанци знаеха че Германияя напускат 300 000 германци всяка година и отиват в САЩ Канада Швейцария Англия и Австралия и къде ли не, нямаше да се натискт само там, но те нямат навика да четат, те действат по животински инстинкт, който в Кьолн го видяхме в действие:)
10
0
 
24
 
! Отговори
???? преди 8 години
Добре де, те продават, всички продават, интересно ми е кой купува обаче, след като уж всички бягат.Да имаш и да продаваш- не ги разбирам.Разбирам останалите без покрив и препитание, но да продават имоти , за да имат пари за да отидат на майната си,на чужда издръжка, без да са допринесли с нещо за това, не ги разбирам, честно!
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много скромни тия бе, искат само къща в Берлин, достатъчно голяма примерно, за 4 жени и 50 деца, издръжка от 1000 евро в брой на човек месечно и и 100-200 хил. евро еднократно при пристигането, за да стартират собствен бизнес с продажба на наргилета, дюнери и хашиш.Че и от горе на всичкото, храната е скучна и не им разрешават да боцкат всички женски, които сами си го търсят, а и в барове и дискотеки нещо не искат да ги пускат, така ли трябва да се държат с клетите бежанци от режима на диктатора АСАД?