Европа не иска Мини Шенген

Подобен формат би бил от полза за Германия при определени условия
25 яну 2016 17:07, Бойчо Попов
5
Европа не иска Мини Шенген
снимка: Ройтерс

Мнозинството от държавите в Европейския съюз (ЕС) не приема идеята на Холандия за „мини Шенген“ за справянето с контрола по общите си граници, макар и някои да признават, че до това може да се прибегне като последна стъпка, пише онлайн изданието euractiv.com.

Идеята беше лансирана от холандското правителство през ноември миналата година. Тогава стана ясно, че Холандия търси вариант за основаването на по-малко споразумение, в което да участват Холандия, Белгия, Люксембург, Германия и Австрия. Държавите в този „мини Шенген“ се планираше да работят съвместно за по-внимателен контрол на външните граници, както и да прилагат по-стриктни проверки на търсещите убежище в момента на пристигането им.Hidden Field

Според публикации в медиите Берлин е подкрепил идеята, но в малко по-голям формат – с участието на Франция. Централноевропейските страни се не планираше да участват в този формат като наказание за нежеланието им да приемат бежанци по квотната система. Италия и Гърция също не се предвиждаше да участват, защото Рим и Атина са обвинявани за бежанската криза заради слабата охрана на границите им и липсата на регистрация за пристигащите бежанци.

В новия формат не се предвижда да участват и Скандинавските държави, но те имат доста по-богата история по отношение на свободните от контрол граници от Шенген, посочва изданието.

По-късно обаче Германия обяви, че идеята не се обсъжда или поне все още не се обсъжда. Говорител на германското вътрешно министерство коментира пред изданието, че позицията на Германия остава без промяна и целта е запазване на Шенген в целостта му. „Свободата на движение в рамките на шенгенското пространство е едно от най-големите постижения на хората в Европа“, коментира говорителят Щефан Зайберт и преди няколко седмици.

Зайберт обаче посочи, че Шенген може да функционира само при ефективна защита на външните граници на ЕС.

Според експерти обаче основаването на „мини Шенген“ е все още реалистичен сценария, още повече, че Германия не може да си позволи в страната да пристигнат още над 1 млн. души, колкото пристигнаха през миналата година. Същевременно Гърция например отказва да наложи по-ефективен контрол на границата си, заради което все повече европейски държави суспендират уж временно действието на Шенгенското споразумение.

Европейският съюз не разглежда възможността за прекратяване на Шенгенското споразумение, увери комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на общността, която се провежда в Амстердам.

Комисарят коментира още, че не вижда опасност за Шенген и ще бъде намере начин да бъде защитено едно от "най-важните европейски постижения", съобщава руската информационна агенция ТАСС.

През последните дни Аврамопулос на няколко пъти коментира важността на Шенгенското споразумение. "Ако Шенген се провали, то и цялата европейска структура ще започне да се срива", заяви той, допълва Financial Times.

Коментарът на бившия министър на отбраната на Гърция беше направен по повод търканията, които има южната ни съседка с останалите държави по т.нар "Балкански път" на бежанците. Атина за пореден път се противопостави на идеята Frontex да подсили северните граници на Гърция, наричайки това "експеримент, който ще травмира страната".

За стриктен контрол на гръцко-македонската граница се обяви в петък (22 януари) словенския премиер Миро Церар. Той посочи, че има подкрепата на редица централноевропейски държави, сред които Унгария и Полша. "Позитивни сигнали" има и от Брюксел, обясниха още словенските власти.

Гърция обаче не е склонна да пресече пътя на мигрантите към Северна Европа, посочва още FT. Министърът на миграцията Янис Музалас коментира, че подобни планове не са дискутирани с Гърция до този момент. Идеята се появи за първи път по време на срещата на лидерите на Западните Балкани и държавите от ЕС в региона в края на миналата година и очакванията са, че ще бъде дискутирана днес на заседанието в Амстердам.

За сметка на това Гърция продължава да настоява за повече помощ при ограничаването на потока на мигранти от Турция към гръцките острови.

Всеки ден по това направление в страната навлизат към 2 хил. мигранти, посочват властите в страната. От началото на годината досега от Турция в Гърция са пристигнали към 43 хил. бежанци и оценките на анализаторите са, че програмата на стойност от 3 млрд. евро за Анкара, чрез която ЕС се надяваше да бъде ограничен бежанския поток, не дава резултат.

Заплахата за съществуването на Шенген се коментира все по-открито. От есента на 2015 година на няколко пъти страни от споразумението върнаха за кратко граничния контрол - сред които Малта, заради среща на върха между лидерите на ЕС и Африка, и Франция след терористичните атаки в Париж през ноември. Заради миграционния натиск беше върнат и граничния контрол в Дания, Швеция и Германия.

Темата за бежанския поток ще бъде и една от основните на следващия съвет на лидерите на ЕС, насрочен за 18 -19 февруари в Брюксел.

Един „мини Шенген“ ще спре много от стартиралите интеграционни процедури в ЕС и може да отвори своеобразна кутия на пандора, пише изданието.

Германия обаче би могла да се облагодетелства от едно такова алтернативно споразумение, особено ако си сътрудничи със съседите и ако това все пак накара всички държави членки на ЕС да споделят бремето на бежанската криза.

Официално Франция дори не иска да чуе за алтернативно споразумение, но въпросът е обект на чести дискусии от опозицията в страната. Бившият френски президент Никола Саркози обяви, че Шенген е мъртъв и призова за единна имиграционна политика.

Hidden FieldБелгия също поддържа мнението, че Шенген е едно отнай-големите постижения на ЕС и трябва да се поддържа във вида, в който е. Брюксел обаче настоява за по-ефективен контрол на външните граници и разкриване на „горещи точки“ за регистрация на имигранти.

Източници от испанското вътрешно министерство пък посочват, че идеята за „мини Шенген“ е „северен блъф“. Според експерти в страната това е опит да се окаже натиск върху южноевропейските страни да подобрят механизмите си за контрол на границите.

Правителството на Полша също се противопоставя на идеята, но коментира, че разбира защо някои страни суспендират шенгенското споразумение. Варшава също смята, че споразумението ще функционира само при ефективен контрол на външните граници на ЕС.

Чехия пък предложи радикалната идея за огради по границата на Гърция с Македония и България, след като Атина не подобрява контрола. Словакия и Румъния поддържат тезата, че „мини Шенген“ няма да проработи, а пък премиерът на България Бойко Борисов наскоро беше цитиран да казва, че страната най-добре охранява южната граница на ЕС.

Последното беше признато и от унгарския вътрешен министър Петер Сиярто, а премиерът на Унгария Виктор Орбан настоя България да бъде приета в Шенген само заради работата на страната по охраната на външната граница на ЕС.

Всичко за бежанската криза можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бежанска вълна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на фона на този мини шенген България изчезна като НацияИталия,Гърция,Поругалия,Испания,Румъния също А сега продължавайте да подкрепяте Идейте на Меркел сляпо Зона 1 и Зона 2 Северна и Южна Европа е в план И да сумтите файда йок туй е положениетоАко не щете Европа на два Оборота е ви Турция ей ви Русия сами си избиратеА сега на ви Евроатлантически Ценности
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искаме Балкански съюз и сътрудничество с Русия. тея на запад да си стават мулати
2
0
 
6
 
! Отговори
изчадия преди 8 години
долни лицемери.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идващите от Турция не са бежанци, а мигранти. Икономически мигранти. И по-лошо - хора, които искат да бъдат отглеждани като писани яйца. Престанете с това "бежанци". Такива в ЕС НЯМА.